Reportajele ,,României Mari“ (15)

in Lecturi la lumina ceaiului

Primarul Popa din Stîlpeni

Dincolo de porţia de sînge şi violenţă pe care ne-o oferă, zilnic, o şosea naţională, aceasta rămîne un reper feeric al existenţei umane. Nevroza cotidiană se estompează în aerul dimineţii, la doar 10 grade, asfaltul curgînd, străjuit de dealuri cu pădurile vătuite de ceaţă. Tai Mioveni, curat ca o hală farmaceutică, iar la intrarea în comuna Stîlpeni, din judeţul Argeş, sînt tot nehotărît: îl voi „călca”, sau nu, pe Popa Ion, primarul localităţii? Nu l-am văzut niciodată, dar am primit numeroase semnale despre atitudinea de bun gospodar manifestată faţă de semenii săi, dublată de un românism care nu poate fi pus la îndoială. Cu alte cuvinte, la doar 45 de ani, asistentul medical a injectat o doză de optimism locuitorilor, de cînd ocupă fotoliul de cetăţean nr. 1 al localităţii. N-a promovat lozinci idioate, gen „România lucrului bine făcut”, n-a mituit pe nimeni să-l aleagă, a cerut doar să fie ajutat în materializarea unor idei, pe care alţii le-au ţinut doar pe hîrtie. Principalele străzi şi uliţe au fost reabilitate, betonul urcînd pînă în buza dealului străjuit de Marin Lucian, cu statura lui impunătoare, de Manolachi Bacaloglu, celebrul profesor de fizică, amic al ,,trinităţii”, constituită din pictorul Nicolae Grigorescu, botanistul D. Grecescu şi doctorul Alfred Bernath. Şi aici lumea e la curent cu prietenia care-l leagă pe primarul Popa de Lucian şi de „domnul învăţător”, fost director de şcoală şi la Vedea, o localitate între Piteşti şi Drăgăşani. Rezist tentaţiei şi fac escală doar cîteva minute, să trag o poză cu interiorul pieţei şi o alta cu hanul situat în apropierea staţiei auto. Şi să aud hămăind, ca din adîncurile unor peşteri, armata de cîini a lui Marin Lucian, peste care domneşte Ciobăneasca, deşi are numai 1 an. Cum o documentare mai amplă, pentru un reportaj pe cinste, este inevitabilă, n-ar fi exclus ca, revenind, să-i ofer un membru… PRM din rezervaţia canină a lui Vadim. Desigur, cu voia acestuia!

Lături electorale

O campanie electorală plină de abjecţii, şi lăturile continuă să curgă. Peste toţi pluteşte izul pestilenţial al Matrozului, aproape… vărgat, şi al Favoritei. Vor avea celule separate, dar se poate aranja. E greu să stabileşti care dintre ei este mai nesimţit. N-au fost şi nu vor fi, niciodată, „Un bărbat, şi o femeie”, ci două zdrenţe morale, trase de sfori de Lelouch-Dorin Cocoş. Cum regizorul a căzut, urmează seria a doua. Eroii nu vor fi, nici pe mai departe, un văduv şi o văduvă, ci ambii văduviţi de soartă, în ciuda planurilor pe termen lung. Am scris de cîteva ori despre Maria Băsescu, nefericita de Maria Băsescu, de un desăvîrşit bun-simţ, obligată să continue o relaţie în care tot timpul a fost călcată în picioare. Va avea tăria să spună gata? N-are nevoie de probe, ci doar de secvenţa TV, de pe nu ştiu ce plajă, în care Beţivanul merge înainte, Borfelina la un pas în urma lui, iar nevasta preşedintelui se află la ani-lumină în spatele lor. Şi apoi, ce-or mai căuta Băsescu şi Udrea la Mare, că, slavă Domnului, sînt bronzaţi din naştere?! Primul lucru pe care va trebui să-l facă noul instalat la Cotroceni ar fi să ordone o deratizare generală. Altfel, îl vor sufoca păduchii. Aşa cum este sufocată politica românească de către UDMR şi, mai nou, de partiduleţul al cărui lider vrea, neapărat, federalizarea României. Aşa l-a învăţat mă-sa pe el, de cînd se lăsa adînc „federalizată”. Adică mă-sa, Ungaria. „S-ar putea ca în turul II să-l susţinem pe Victor Ponta”, a clamat Kelemen Hunor. Ştiţi care Kelemen, ăla care a candidat la preşedinţie, deşi era conştient că, citez, „n-am nici o şansă!”. Tocmai ăsta era şpilul, înainte de runda finală să înceapă cu pretenţiile. Vrem aia, şi aia, şi aia… Pe loc, prioritar, se află retrocedările din Transilvania, UDMR fiind „cenzurat”, din umbră, de Laszlo Tökes. Europarlamentar de FIDESZ, pastorul respectă indicaţiile lui Viktor Orban, fiind preşedintele Comisiei de verificare a retrocedărilor, el susţinînd, prin orice mijloace, procesul de restituire a pămînturilor cetăţenilor maghiari şi ale Bisericii Reformate. Sau cumpărarea unor mari suprafeţe, cu bani puşi la dispoziţie de Budapesta. La acest capitol, presiunile asupra Bucureştilor sînt tot mai accentuate şi vor fi aruncate, din nou, pe tapet, înainte de 16 noiembrie. Intenţie criminală cu şanse de reuşită, pe românii de rînd nedurîndu-i nici măcar în pălărie că solicitările ungurilor constituie furt din averea Statului Român. De ce uităm că am mai plătit Ungariei aproape 100 tone de aur, pentru că ne-am lăsat înşelaţi, ca ultimii dobitoci?! De ce să nu fie 16 ziua în care preşedintele ales să-i anunţe pe români: am cîştigat fără sprijinul UDMR, nu le vom mai da nimic, ducă-se dracului.

(va urma)

ILIE COSTACHE

P.S. 1) Am scris ,,va urma”, adică va continua serialul, nicidecum că va urma ca UDMR să se ducă dracului! De 25 de ani ăştia sîntem, vom rămîne la fel, nu se va schimba nimic. Poate doar în rău!

P.S. 2) Din „Vorbele pe dos” ale domnului colonel „G”.

– Ion Iliescu, pe post de moderator la TV, are invitaţi celebri, pe care-i interpelează:

– Domnule Tăriceanu, ştiţi cum se fac copiii şchiopi?

– Nu!

– Cu un picior pe pedala motocicletei!

– Domnule Băsescu, ştiţi cum se fac copiii şaşii?

– Nu!

  • La colţul străzii, cînd, la furat fiind, priveşti cu un ochi în stînga şi cu celălalt în dreapta!
COMENTARII DE LA CITITORI