Rezultatele alegerilor din 11 decembrie – un eşec al lui Klaus Iohannis

in Polemici, controverse

Scrutinul electoral de duminică s-a încheiat. Pînă luni, 12 decembrie, la ora 15,00, au fost numărate 95,58% din voturi, iar datele arată o victorie detaşată a PSD. Iată rezultatele comunicate de BEC: CAMERA DEPUTAŢILOR – PSD 45,09 %; PNL 19,96 %; USR 9,26 %; UDMR 6,15 %; ALDE 5,62 %; PMP 5,22 %. SENAT – PSD 45,25%; PNL 20,32%; USR 9,31%; UDMR 6, 22 %; ALDE 6,06%; PMP 5,51 %. Celelalte formaţiuni politice şi candidaţii independenţi au obţinut voturi sub pragul necesar intrării în Parlament.
Votul din 11 decembrie a fost un vot în favoarea PSD, care a defilat cu reducerea TVA-ului şi cu reîntregirea salariilor, dar a fost mai mult un vot împotriva lui Klaus Iohannis. A fost un vot împotriva textelor gen „corupţia ucide” şi a indicaţiilor domnului Iohannis, care s-a obişnuit să-i dădăcească pe români, spunîndu-le cu cine ar fi bine să voteze şi cu cine nu. A fost un vot împotriva celui care îi pune la colţ pe politicienii care au probleme cu Justiţia, dar care uită că a fost printre singurii primari din ţară pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a albit în procesele cu ANI şi care nici pînă astăzi nu şi-a rezolvat problema cu una din cele şase din Sibiu, cea pe care ar fi pus mîna în condiţii dubioase. A fost un vot împotriva celui pentru confortul căruia s-au cheltuit sume importante de la bugetul de stat cu renovarea reşedinţei prezidenţiale. PSD-ul a cîştigat detaşat alegerile din 11 decembrie 2016, dar mai mult le-a pierdut Klaus Iohannis, fostul primar de la Sibiu, despre care liberalii au crezut că-i un politician adevărat şi de aceea au mers pe mîna lui. Exclusiv pe mîna lui.
După un an de reformă a clasei politice marca Iohannis, în România au apărut nenumărate partide, dar tot PSD a cîştigat alegerile. Şi încă detaşat. Pentru asta, PSD ar trebui să-i mulţumească în primul şi în ultimul rînd lui Klaus Ioahnnis. Fără domnul Iohannis, PNL ar fi ameninţat poate poziţia PSD sau măcar nu i-ar fi permis acestuia să aibă o putere atît de mare. O putere care ar putea dăuna grav democraţiei.

SORIN AVRAM (,,Cotidianul”)

COMENTARII DE LA CITITORI