România, de la Daciada la Cătuşiada

in Lecturi la lumina ceaiului

 

NU NE DAŢI GUVERNUL?

VĂ ARESTĂM PARLAMENTUL!

 

Nu ştiu care din ei e mai nebun: Klaus Iohannis sau Laura Codruţa Kövesi? Care are sîngele mai stricat. Care e atît de inconştient încît întinde coarda pînă ce-l va plezni peste ochi. Toată desfăşurarea asta de forţe, cu dube şi mascaţi, n-are nici o legătură cu lupta împotriva corupţiei. Dacă dăm filmul înapoi, vom constata că iureşul DNA a început imediat după 16 noiembrie 2014, cînd aşa-zisul preşedinte „ales“ a încercat să ia toată Puterea. El, care n-a fost în stare să-şi încropească o echipă proprie. El, care n-a avut, niciodată, un partid. Şi pentru că „obraznicul domn Ponta“ (după mult prea tupeista exprimare a „avocatei“ Alina Gorghiu) nu s-a dat plecat, a început prigoana. Prigoană care a mers pînă la trambalarea la DNA a mamei sale şi la arestarea soţului sorei sale. La derută, au fost săltaţi şi alţii, de prin alte partide, dar cantităţi neglijabile. Prima şi, de fapt, singura grijă a lui Slănină Vodă este schimbarea, prin orice mijloc posibil, a majorităţii parlamentare. Numai că un asemenea miracol – cel puţin deocamdată – este imposibil. Şi atunci, se fac presiuni infernale asupra Parlamentului, căruia i se reproşează că de ce a votat într-un fel şi nu în altul.

Dar asta nu e treaba DNA. Care DNA e un departament artificial, la fel cum artificială e şi ANI, două făcături ieşite din creierii maceraţi de alcool ai Monicăi Macovei. Ţară fără DNA sau ANI s-a mai văzut, dar fără Parlament, nu. Sau, dacă s-a văzut, aia nu era o democraţie. Unul dintre cele mai elementare lucruri într-un stat de drept este acesta: nu există vot imperativ. Trebuie să te numeşti Bonaparte ca să intri cu soldaţii călare în Parlament şi să-i baţi cu patul puştii pe aleşi, azvîrlindu-i pe fereastră. Sau să te numeşti Cuza care, la 2 mai 1864, a dizolvat Adunarea Deputaţilor, drept pedeapsă că aceasta se opunea reformei agrare – de la acea lovitură de stat, cînd s-a dat pămînt ţăranilor, vine denumirea localităţii 2 Mai, din Dobrogea, dar cîţi mai ştiu asta? Aşadar, votul imperativ, cu pistolul la ceafă, sau cu cătuşele la urechi, nu există. Nu trebuie să existe. Nici reluarea unui vot, pînă iese „cum trebuie“, nu e normală. Iată că fantoma lui Stalin bîntuie prin Palatul Cotroceni. Dar, ce ştie perechea K.K.? Nici unul dintre ei n-a avut, niciodată, vreo legătură cu viaţa parlamentară. Ei şi-au fixat un scop în minte – să facă şi pe dracu-n patru pentru a avea guvernul lor – aşa că taie şi spînzură, şantajîndu-ne, pe toţi, cu lupta anti-corupţie. Luptă care nu se atinge de cei necesari schimbării majorităţii parlamentare, să fie clar! Hai să zicem, prin absurd, că Mutu de la Sibiu va reuşi să-şi facă un Guvern al lui, încropit din petice, ca un cauciuc vulcanizat. Da? Şi ce va face el cu acest Guvern? Exact ceea ce face cu Preşedinţia: rahatul praf. Acest individ se uită, dimineaţa, în oglindă, cu ochiul ăla zbanghiu, şi se crede foarte important. Eu îi dau în scris că, în realitate, nu e nimeni şi nu va rămîne nimic în urma lui: nici o reformă, nici o instituţie, nici o carte.

Am scris toate astea sub impresia unei întîmplări care s-a produs joi seara, înainte de 1 Mai. La DNA a venit, pe la orele 20, numitul Dan Mihalache, un reziduu PSD pripăşit în ograda sasului. Timp de 45 de minute, acest neica-nimeni i-a transmis baschetbalistei propunerea cartoforului de a cere ridicarea imunităţii şi arestarea lui Călin Popescu-Tăriceanu. De ce? Fiindcă grecul a îndrăznit să apere independenţa Senatului! Adică a refuzat să se facă preş la picioarele (bulumacii) femeii-gigant. Jos cu el! Arestaţi-l! Să fie învăţare de minte pentru toţi! Imediat după întrevedere, Kövesi a chemat doi şefi de secţie, cărora le-a spus ce au de făcut. Cît de dement poţi să fii să ceri arestarea celui de-al doilea om în stat numai pentru că acesta s-a încăpăţînat să respecte Legea? Cum îşi permit cele două caricaturi K.K. să încalce separaţia puterilor în Stat? Am fost timp de 16 ani senator, dintre care 4 – secretar al Senatului şi alţi 4 – vicepreşedinte. Niciodată nu mi-aş fi putut imagina că întîia instituţie democratică a acestei ţări, Camera Superioară a Legislativului, va fi terorizată de nişte proşti. Pentru că cei doi K.K. sînt proşti făcuţi grămadă. De ce? Forţînd nota în halul ăsta, ei aruncă-n aer tot ce s-a făcut pînă acum. Acest DNA va ajunge să însemne Disperaţi – Nebuni – Aurolaci. Încă o dată îi vom da dreptate lui Montesquieu, din „Spiritul Legilor“ (1755): o Putere tinde să abuzeze de forţa şi prerogativele sale. În cazul de faţă e vorba de tandemul Executiv-Judecătoresc, care încearcă să strivească Legislativul. Nu trebuie, în ruptul capului, să se ajungă aici. Şi, dacă cele două figuri provinciale din judeţul Sibiu nu-şi văd de treabă, Parlamentul ar trebui să le dea un şut, bine plasat, în fund. Adică să-l suspende pe sas şi s-o dea afară, scurt, pe ţigancă. Are şi capacitatea, şi îndreptăţirea. Pentru că s-a depăşit orice limită.

CORNELIU VADIM TUDOR

3 mai 2015

COMENTARII DE LA CITITORI