România este o piaţă de mîna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate (1)

in Război corupției

„România este o piaţă de mîna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“, afirmă tranşant ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
„Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfîrşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sînt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brînză, iar brînza se bagă din nou la vînzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, spune ministrul Irimescu. Ajuns ministru în urma protestelor de stradă, odată cu instaurarea guvernului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întîmplă în România. La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezentanţa Permanentă a României la UE. A fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii (2012 – 2014), consilier al ministrului agriculturii între 1990 şi 1998. Un om care ştie deci ce spune atunci cînd afirmă că importurile sînt de slabă calitate pentru că România este considerată „o piaţă de mîna a zecea“. În ultimele luni industria alimentară locală a fost atinsă de mai multe scandaluri legate de calitatea produselor ce se vînd în magazinele din România. Fie că s-a numit „Brădet“ în care a fost implicată o companie locală în produsele căreia a fost descoperită bacteria E-coli, fie că vorbim despre un alt caz în analiză legat de calitatea apei îmbuteliate, sau de recentul scandal în care şeful suspendat al unui magazin Profi din Arad acuză conducerea magazinelor că l-ar fi obligat să vîndă carne expirată pe care să o spele cu detergent şi oţet, toate aceste dosare au o victimă sigură: cel care consumă. Care plăteşte, dar care nu este apărat. Cine trebuie să-l apere?
„Statul nu-şi face datoria, ANPC (Agenţia Naţinală pentru Protecţia Consumatorului – n.red.) nu-şi face datoria“, spune ministrul.
Profi respinge acuzaţiile că ar fi vîndut carne expirată, cum a susţinut un fost angajat. „Ce lanţ serios de retail credeţi că s-ar preta la o înşelătorie care îi poate pune clienţii în pericol?“
„La PROFI nu se fac astfel de presiuni. Dacă oricine ar face un astfel de pas, acea persoană încetează să mai lucreze la noi chiar din ziua cînd se dovedeşte că a făcut o astfel de tentativă. Ce lanţ serios de retail credeţi ca s-ar preta la o înşelătorie care îi poate pune clienţii în pericol? Este păcat că afirmaţii nefondate, ca aceasta, afectează activitatea şi chiar locurile de muncă ale cîtorva mii de angajaţi!“, a comentat Gabriel Pîslaru, reprezentant relaţii publice la Profi România, acuzaţiile potrivit cărora un magazin al lanţului din Arad şi-ar fi obligat angajaţii să vîndă carne exirată.
Un fost şef de magazin Profi din Arad, Gabor Ciprian, a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa lanţului de magazine Profi, potrivit cărora managementul companiei a pus presiune asupra angajaţilor săi să vîndă carne expirată, atît sub formă de carne proaspătă, cît şi sub formă de carne preparată (prăjită).
„Şeful meu direct mi-a spus sub formă obligatorie să pun la vînzare carne şi mezeluri expirate şi i-am spus că îl scot afară cu poliţia dacă mai vine cu astfel de lucruri la mine. După ce eu am refuzat, a doua zi, a cerut angajatului de la vitrina asistată să nu mai ţină cont de indicaţiile mele şi să vîndă produse expirate în locul celor proaspete. Le-a pus să pună carne expirată în tăvi şi carne proaspătă în frigider ca să fie cît mai puţine pierderi în magazin. Angajatele au refuzat şi au venit şi mi-au spus mie ceea ce le-a propus directorul zonal, să spele carnea cu detergent şi oţet“, a declarat Gabor Ciprian, fost şef de magazin Profi, care acum este suspendat din funcţie, după ce alături de alţi 11 angajaţi a făcut o plîngere către toate autorităţile de control din municipiu, inclusiv la poliţie.
Profi este controlată de fondul de investiţii Entreprise Investors şi are o reţea de peste 370 de magazine. În 2015 a avut o cifră de afaceri de 500 milioane euro, fiind unul din retailerii străini cu cea mai mare expansiune. Recent compania a luat un împrumut de 40 milioane euro de la BERD şi Raiffeisen Bank pentru a deschide în următorii trei ani încă cel puţin 100 de magazine anual.
Fostul angajat a declarat că nu se teme de ameninţările Profi de a-l da în judecată şi speră că autorităţile îşi vor face corect datoria. Printre produsele expirate scoase la vînzare, fostul anagajat al Profi aminteşte de aripi picante şi scăriţă de porc marca Smithfield, care deşi era un produs ce trebuia comercializat la vrac, proaspăt, era vîndut gătit: „Sînt foarte mulţi angajaţi Profi cărora le este frică să vorbească public de ceea ce se întîmplă“, a spus Gabor Ciprian.
Reprezentanţii Profi neagă acuzaţiile lansate de fostul şef de magazin din Arad şi afirmă că în urma controalelor interne au constatat că Gabor Ciprian ar fi solicitat gratuităţi furnizorilor pentru a plasa comenzi la ei sau că ar fi „falsificat inventarul“, precum şi alte nereguli. În urma controalelor efectuate în magazinul de pe Strada Lucian Blaga din Arad, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad declară că deocamdată nu au găsit nimic, iar controalele continuă în toate cele 6 magazine Profi din judeţ.
Despre România s-a spus în nemumărate rînduri că este o ţară capabilă să hrănească 80 de milioane de locuitori. Totuşi, România este un importator net de produse alimentare. În 1990, în România erau 5,3 milioane de bovine şi 13 milioane de porci, faţă de 2,8 milioane de bovine şi 5 milioane de porci acum. Producţia mergea la export, e adevărat. Acum România nu mai suferă de foame, dar în ultima vreme, piaţa locală a fost invadată de produsele lactate din Polonia sau Ungaria sau de carne, în special de porc, din alte ţări ale UE. De pildă, din totalul produselor lactate importate de România, în valoare de 260 de milioane de euro, anual, o treime vine din Polonia şi Ungaria. România exportă lapte şi produse lactate de doar 90 de milioane de euro. De ce?
În primul rînd pentru că agricultura este încă slabă şi în al doilea rînd pentru că produsele de import sînt ieftine; dar sînt ieftine pentru că unele sînt aproape de termenul de expirare, dacă nu expirate.
„Pe perioada iernii doar 30% din mîncarea este produsă în România, ceea ce e foarte grav. Nu pot să fiu de acord că România nu poate să-şi asigure hrana. Dar cînd a ieşit Irimescu (ministrul vorbeşte despre el la persoana a treia – n.red.) şi a spus că trebuie să facem controale la frontieră ca să ne apărăm producătorii români, cîţi dintre producători au sărit atunci?“.
„Uniunea Europeană este o chestie strict economică, e o piaţă unică unde cel mai bun rezistă. Eu nu pot să-i blochez (pe importatori – n.red.), dar pot să-i verific, chiar dacă e piaţă europeană“, mai spune ministrul.

(va urma)
IULIAN ANGHEL

COMENTARII DE LA CITITORI