România este ţara cucerită pas-cu-pas de mediocrităţi şi escroci (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Deşi e cu vata în nas, TVR tot mai speră
Săriţi, lume! Înglodată în datorii imense, Televiziunea Română a căzut la pat şi uite-o în situaţia incredibilă de a ne lăsa cu sănătate… De aceea, într-o ultimă sforţare, cere Parlamentului, dacă nu o subvenţie, măcar mărirea taxei pe abonament, aşa cum, odinioară, ni se cerea să dăm cîte 1 leu pentru Ateneu. La prima vedere, aşa o fi, săraca, şi s-o credem că i-a ajuns funia la par. Dar, pînă şi copiii ştiu că, de-a lungul vremii şi folosind poate acelaşi pat, curviştina asta de televiziune publică şi-a făcut de cap mai ales cu fioroasa Putere. Partidul unic – Televiziunea unică… Se vede treaba că mult-invidiata instituţie din Strada Pangrati s-a ramolit rău de tot, sau poate doar se preface că a uitat cum i-au dat sovieticii viaţă, acum 60 de ani, tot aşa cum mintoasa Athena a ţîşnit din capul lui Zeus. Sau cum doar crainicii Cleo Stieber şi Florin Brătescu, odraslele torţionarului Alexandru Nicolschi, erau puşi la microfon, să citească ştirile serii. Nu te mai da fată mare, codoaşo, că ştim ce poamă ne-ai fost! Crezi că dacă, în decembrie ’89, ai năpîrlit, numindu-te ,,Televiziunea Română Liberă”, ţi-ai schimbat şi năravul? Haida-de!
Ia hai s-o luăm niţel mai din urmă, poate îşi mai aduce aminte de tinereţile ei zvăpăiate. Cînd o mierlea cîte un lider al partidului, imediat, TVR îşi trăgea alt director-general, mai încuiat şi mai sinistru ca predecesorul, care se şi angaja că va schimba roţile locomotivei din mers, adică va face instituţia mai combativă şi mai vigilentă cu duşmanii comunismului universal. Şi acela, chit că se numea Brucan, Bucheru sau Paler, se ţinea de cuvînt. De îndată ce-l duceau la groapă pe Gheorghiu-Dej, să zicem, era musai ca, seara, să se dea pe post acelaşi film: ,,Setea”, cu Ilarion Ciobanu tînăr, în rolul lui Mitru Moţ. ,,Mă, tu eşti comunist?” – îl întreba Colea Răutu, alias tovarăşul Ardeleanu de la raion, venit în satul acela să facă o gospodărie colectivă. ,,Îs, dar numai cu inima!” – răspundea Mitru, cam tîmpit, dar bucuros că-l bagă partidul în seamă. Şi, timp de cîteva săptămîni, după aceea, TVR oferea abonaţilor săi nişte programe de reeducare cumplite, să-ţi calci copiii în picioare, nu alta, puşcărie curată: nimeni nu rîdea şi nu cînta pe sticla cenuşie, deşi perioada de doliu naţional trecuse de mult. (Filmul n-a mai spus-o, dar, din experienţa vieţii, ştim că, în scurt timp, tovarăşul Mitru Moţ a intrat în partid, care l-a şi numit preşedintele colectivei abia înfiinţate. După ce şi-a înălţat prima casă, a ajuns primar. Mai încolo, spre 50 de ani, cînd ajunsese activist la judeţ, deja le făcuse case la copii, le luase maşină, măritase şi însurase. După 1990, a fost deputat, senator, ba chiar şi ministru de vreo cîteva ori. Astăzi, la cei 80 de ani, domnul Mitru Moţ are un doctorat în I.T. şi, exact ca în Caragiale, este mare industriaş şi proprietar de păduri. Şi, ca toată lumea bună, milioanele şi le-a ascuns prin Dubai. Tovarăşul Ardeleanu n-a avut norocul acesta, a murit de tînăr.)
Revenind la Televiziunea publică, să consemnăm şi momentul cînd s-a dat cu familia Ceauşescu. În cele 2 ore de emisie din ultimii ani, numai despre ei se vorbea. Dar în decembrie ’89 le-a tras o copită, transmiţînd în direct lovitura de stat şi execuţia lor, că pînă şi hoţii ăia de la Hollywood, maeştri în arta manipulării, au stat în loc şi s-au crucit. Ce-a urmat, se ştie: criminalii Iliescu, Brucan şi Roman au apărut la TVR şi s-au declarat făuritorii democraţiei ireversibile în oraşele şi satele patriei (violenţă, droguri, corupţie, şomaj, prostituţie, analfabetism) şi, de atunci, ne merge tot mai bine. După ce s-au dus alde Iliescu, TVR s-a agăţat de coarnele Ţapului – Operaţiunea Ţigareta II, Scroviştea, Tratatul cu Ucraina, Rona Hartner… Şi, ca să se pună bine şi cu CDR, a dat cu rahatul în ventilator, invitîndu-l pe regele Mihai la o paranghelie în direct, organizată tocmai la Liceul ,,Sf. Sava”, din Bucureşti, şi punîndu-i pe copii să cînte ,,Trăiască regele, în pace şi onor!…”, deşi legea nu dă voie să faci politică în şcoală. După Geolog, a venit vremea ca nici Bombonel să nu mai plece de la TVR. Parcă-l văd: Bombo la Guvern… Bombo la Cornu… Bombo la oglindă… Bombo pe closet… Dar stai că n-a trecut mult, că ne-am trezit în casă cu Încrucişatul, pe care îl tot pupa în fund o doamnă colonel, abia numită director-general. Deschideai televizorul, dădeai de Ucigă-l Toaca. Îl închideai la loc, rămîneai în minte cu ochiul acela, atins de strabism, şi te durea capul toată ziua. Acum, cine e pe cai mari la TVR? Klaus Iohannis, omul care, cînd vorbeşte, parcă tace, iar cînd tace, bine face. Să-l mai cheme o dată pe Matroşenco, fostul director de la ,,Sf. Sava”, dacă o mai trăi, care să-i pună pe elevi să-i cînte profesorului de provincie: ,,Noi sîntem copii tîmpiţi,/ Că bem apă cu nitriţi/ Şi-nghiţim, în zori de zi,/ Bacteria Ecoli”.
Iar acum, hopa!, ne trezim că tot noi, populaţia, săraca, mai avem de dat. Ca să sculăm din morţi sinecura TVR, acest viespar de securişti, de unde nu se mai dau duse batalioanele de curviştine, partizani politici, vînători de comisioane pentru programele idioate şi prăfuite şi alte categorii de atîrnaci la banul public. Ce aruncă alţii de rău, cumpără TVR de bun. Şi încă pe bani grei. Să ne ierte Dumnezeu, dar aşa cum se prezintă la ora asta, TVR aduce tot mai mult cu o curvă proastă, care nu ştie cu cine a rămas borţoasă. Şi a dat ecsivă în tîrg, să treacă pe la ea foştii clienţi şi să-i arunce care de-o căciuliţă, care de-un pampers… Păi să plătească, dacă-i aşa, şi Iliescu, şi Măgureanu, şi Bombonel, şi Băse, şi toţi ceilalţi derbedei care şi-au tot făcut publicitate la TVR pe banii noştri. Te-a bătut Dumnezeu, fă, televiziuneo naţională, că, în 25 de ani, nu l-ai chemat, în studiourile tale, măcar o dată, şi pe regretatul Vadim – sanchi, cică era ,,extremist”… Bine că era Vadim ,,extremist”, şi nu era Laszlo Tökeş, ori Marco Bela. Sau cică el submina Puterea şi nu o lăsa să lucreze… Care Putere? Aia care îi protejează pe criminalul Iliescu şi pe jefuitorii Năstase şi Băsescu? Dacă nu te-ai prins pînă acum, ia de-aici, TVR: hai sictir, bagaboanto!
(va urma)
PAUL SUDITU

COMENTARII DE LA CITITORI