ROMÂNIA, ÎNTRE CĂLUGĂRUL VASILE ŞI CĂLUGĂRUL CIPRIAN

in Lecturi la lumina ceaiului

 

– Ştirea publicată de „Tricolorul“ de joi, despre călugărul „clarvăzător“ la care se duc
să-şi afle norocul Daciana Sîrbu şi Laura Codruţa Kövesi, a produs panică în burtăverzime –

N-am ştiut că „Tricolorul“ este atît de citit. Din pricina prăbuşirii reţelelor de difuzare a presei, dar şi a boicotului, tirajul acestui ziar e destul de mic. El e citit mai mult pe Internet. De pildă, nr. de miercuri, 22 iulie, a avut 2.100 de vizitatori unici şi 12.000 de vizualizări. Este incontestabil că pe computerul fiecărui „vizitator unic“ mai citesc şi alţii, ca de pildă membrii familiei. Pentru vremea concediilor, e un scor onorabil. Probabil că, pe fondul vîlvei create, nr. de joi a fost mult mai căutat. Un lucru e cert: au zbîrnîit telefoanele toată ziua! Am primit mesaje şi din străinătate. De unde ştiu eu ceea ce a apărut în ziar? Cine mai ştie? Acum ştiu tot mai mulţi oameni, normal. Cît despre sursa de informare, aşa ceva nu se divulgă. Un lucru e cert: Patriarhul Daniel l-a adus, special, de la Mînăstirea Sihăstria, pe acest călugăr, ca să-l aibă aproape. Ce puteri are Ciprian Grădinaru, eu, unul, nu ştiu. Poate ştie Daciana Sîrbu. Sau Laura Codruţa Kövesi. Sau alte femei care îl frecventează, la drum de seară. Ca să afle ce? Viitorul? Nu-i nevoie, le spun eu cum va arăta viitorul: nasol. Şi pentru ele, şi pentru ţară. Necazul cel mare nu e acela că aceste femei tinere, în fond (în jur de 40 de ani) repetă obsesia pe care o făcuse Elena Ceauşescu pentru „cărturăreasa“ Leila – ci faptul că ele ar putea, la spovedanie, să spună ce nu trebuie. Pot fi sigure că acest Ciprian Grădinaru păstrează taina spovedaniei? N-aş vrea să vorbesc cu păcat, dar aproape toţi cei care pretind că au facultăţi paranormale şi intră în contact cu oameni importanţi nu-şi ţin gura, fiind traşi de limbă de Serviciile Secrete.
Îmi aduc aminte de Călugărul Vasile. Cel cu care îi dădea în cap Emil Constantinescu lui Ion Iliescu, la alegerile din 1996. Fostul propagandist şi secretar PCR îşi scotea ochelarii, cu un gest teatral (îi dăduse lecţii de actorie Ion Caramitru), şi relata întîlnirile lui cu misteriosul călugăr, întrebîndu-l pe contracandidatul său: „Credeţi în Dumnezeu?“. Nu, Iliescu nu credea. A şi mărturisit-o, că e liber cugetător. Dar nici Constantinescu nu credea – altminteri n-ar fi dus o viaţă destrăbălată, n-ar fi patronat contrabanda cu ţigări, n-ar fi omorît mineri, n-ar fi acceptat punerea pe butuci a marilor combinate de creştere a păsărilor şi a porcilor, ceea ce a dus la uciderea a milioane de vietăţi, n-ar fi semnat demenţialul Tratat cu Ucraina etc. Şi atunci, la ce i-a trebuit Călugărul Vasile? Ce sfaturi i-o fi dat purtătorul de haine monahale?
Astăzi, la aproape 20 de ani de la intrarea în scenă a Călugărului Vasile, şi-a făcut apariţia un urmaş al lui: Călugărul Ciprian. Pe care îl frecventează, mai ales, muierile. Îmi imaginez acele scene cu ochii minţii. Mai mult ca sigur că cine apelează la asemenea forţe se duce şi la vrăjitoare. Acum, că Oana Zăvoranu a pierdut atîţia bani şi i-a pierit cheful, Mercedesa şi Recipisa (sau cum le-o chema) sînt libere de contract. Mergeţi, fetele tatii, Daciana şi Laura, noaptea, pe baltă, la vîrtelniţă şi o să-l vedeţi pe gongoi (un puradel, deghizat în drac) cum zvîcneşte din fundul apei şi o tuleşte pe malul celălalt. Ce secvenţă de film! Juna Kövesi poate lua amănunte de la procurorul Max Bălăşoiu, care le-a arestat pe ţigănci. Iar Daciana îl întreabă pe răspopitul de ta-su, care e în temă. Care-i problema? Au indienii un film intitulat „O floare şi doi grădinari“? Nu-i nimic, facem şi noi, românii, filmul „Un grădinar şi două flori“.
Totuşi, ar fi o problemă. Aceea că trăim în Europa Creştină a Mileniului III. De unde această persistenţă a obscurantismului? Ce mai fac, în taină, aceste femei, care au funcţii mari şi, uneori, judecă destinele altor oameni? Ce ambiţii grozave au ele, de apelează la cineva care n-are cum să le ajute? Eu propun o dezbatere publică pe tema asta. Dacă Daciana Sîrbu şi Laura Codruţa Kövesi vor să dea o replică, pe motiv că n-ar fi aşa, le pun la dispoziţie paginile publicaţiilor mele. Ca şi lui Ciprian Grădinaru, de altfel. Fireşte, dacă pînă atunci, prin puterile sale magice, nu mă damblageşte, să-mi tremure mîinile ca lui Traian Băsescu.
CORNELIU VADIM TUDOR
23 iulie 2015

COMENTARII DE LA CITITORI