„România Mare“ pe meridianele lumii

in Lecturi la lumina ceaiului

Realizări ale României socialiste, care nu trebuie date uitării (3)

 

Printre maşinile destinate agriculturii, pe lîngă tractoare, de un prestigiu deosebit se bucurau şi combinele de seria „C“, cu buncărul pentru cereale, cu o capacitate de pînă la 3.600 kg şi o viteză de lucru care îi permitea să recolteze, într-o oră, cerealele păioase de pe o suprafaţă de aproape 3 hectare. La Întreprinderea „Semănătoarea“, din Bucureşti, începuse, la sfîrşitul anilor ’80, fabricarea combinelor pentru terenurile în pantă, menite să reducă substanţial efortul fizic al agricultorilor şi să scurteze timpul campaniilor de recoltare. Ziarele vremii menţionau că, în economia socialistă românească, mai bine de 95% din echipamentele necesare în industrie erau fabricate în ţară. România ajunsese să exporte, în tot mai multe ţări, tehnologie şi echipamente complete, multe dintre ele fiind complexe unicat. Dintre acestea, amintim rafinăriile de ţiţei, instalaţiile de flotare a minereurilor, fabricile de ciment, liniile de asamblare a tractoarelor, oţelăriile, fabricile de textile ş.a.m.d., care se remarcau prin complexitatea lor tehnică, prin materialele şi tehnologiile originale folosite, dar, în special, prin performanţele în exploatare. La Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, a fost realizat, în perioada socialistă, primul generator de 700 MW, pentru Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă.

Tot pentru acest obiectiv energetic au realizat echipamente, în premieră naţională, şi alte întreprinderi bucureştene: „Aversa“, „Griviţa Roşie“, „23 August“ şi multe altele.

În anul 1987, au fost asimilate în producţie noi instalaţii, pentru îngrăşăminte chimice, laminoare de diferite tipuri, cauciucuri poliizoprenice, instalaţii pentru îmbogăţirea minereurilor, cuptoare electrice pentru oţelării, linii pentru prelucrarea masselor plastice, pentru fabricarea unor componente electronice, linii tehnologice pentru fabricarea cimentului ş.a.m.d. Autocamioanele, autobuzele, troleibuzele şi autoutilitarele pe care le producea industria românească erau întîlnite pe numeroase şosele din Europa, Asia, Africa şi America, printre ţările importatoare aflîndu-se şi unele cu solide tradiţii industriale, printre care: Italia, Germania, Anglia, Belgia, SUA, URSS etc. Autovehiculele româneşti erau apreciate în străinătate pentru robusteţea lor, pentru performanţele tehnice şi pentru că puteau fi folosite în orice condiţii de climă şi de teren.

Uzina „Autobuzul“, din Bucureşti, unde se fabrica o parte din aceste vehicule, se situa pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte producţia, înaintea altor firme de tradiţie de pe continent. Autoutilitarele, exportate în proporţie de 80%, erau folosite pentru transportul de mărfuri, de la o tonă pînă la trei tone sarcină utilă, dar şi la transportul persoanelor, pe distanţe scurte. Erau dotate cu motoare Diesel, sau motoare cu benzină, avînd o putere de 80 CP, cu tracţiune simplă, sau dublă, putînd fi folosite în agricultură, pe şantier, ori pe drumuri de munte. Autobuzele care se fabricau în România erau dotate cu motoare de la 135 CP pînă la 320 CP, aveau volanul pe stînga, sau pe dreapta, în funcţie de ţara de destinaţie, şi erau prevăzute cu saşiuri autoportante, sau saşiuri cu longeroane tip camion, în funcţie de condiţiile rutiere din ţara importatoare. Ele aveau capacitatea de a transporta de la 30 pînă la 160 de persoane, pe o distanţă de cca. 1.200 de km. Mai bine de 60% din producţia de troleibuze, echipate cu motoare electrice de 130, sau 150 kw, se exporta în URSS, Columbia şi Bulgaria.

În colaborare cu firma ,,American Compliance Corporation”, România producea autoutilitara tip Rocar, în mai multe modele, dintre care se remarca autocarul de lux Rocar 112 ROM, prevăzut cu scaune tip avion, instalaţie de aer condiţionat, cu huse şi lămpi de lectură la fiecare scaun, frigider, bazin cu apă potabilă, grup sanitar ş.a.m.d. Cu firma ,,Ford”, din Anglia, România colabora la producerea şi la comercializarea, în comun, a microbuzului Rocar 106, vehicul ce se bucura de o deosebită apreciere pe pieţele externe.

(va urma)

GHEORGHE BRAŞOVEANU

Păreri și opinii