România – o veşnică surpriză pentru Europa (6)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Pe cei mai mulţi români, Traian Băsescu, cîtă vreme s-a aflat la cîrma ţării, i-a jefuit, i-a umilit, i-a dezbinat şi i-a silit să-şi părăsească ţara. Nu cred că fuziunea PL-PDL se va realiza cu adevărat, nu cred că ea va dăinui pînă în 2017, ca să-şi aleagă preşedinte unic. În eventualitatea în care va fi pus în fruntea bucatelor, Băsescu va distruge, în mod sigur, şi această structură politică. Este vocaţia lui, este singurul lucru la care se pricepe. Dacă se vor încăiera în lupta pentru putere, liberalii şi pedeliştii nu-i vor face nici un serviciu noului preşedinte al ţării, iar dacă Iohannis va alege să continue nefasta politică dictatorială a predecesorului, destinul său politic se va încheia repede. Votul pe care 6,2 milioane de alegători l-au acordat lui Klaus Iohannis nu a fost unul izvorît din convingere. A fost vorba, de fapt, de un vot de conjunctură. El poate sări, tot atît de repede, la antipod.

Discipol fidel al ,,anticomunistului de stat” Traian Băsescu, noul preşedinte al ţării, „anticomunistul pivat“ Klaus Iohannis, declara în primele sale intervenţii publice că va lupta pentru restabilirea unităţii şi solidarităţii în cadrul societăţii româneşti, atît de învrăjbită şi de dezbinată în ultimul deceniu. Dar, în acelaşi timp, Klaus Iohannis anunţa că vrea să preia întreaga Putere, inclusiv puterea legislativă şi pe cea executivă. Adică va continua să fractureze societatea, împingînd-o spre o altă majoritate parlamentară. Cum vor ajunge PNL-PDL la guvernare? După cum ne spune, teoretic, Iohannis, doar în mod democratic, prin realizarea unei noi majorităţi în Parlament. Alegerile anticipate ar constitui, însă, o cale anevoioasă şi nesigură. Cine garantează că, la un nou scrutin, Opoziţia ar mai cîştiga?  Dimpotrivă, ea s-ar putea să şi piardă ceva din actuala zestre parlamentară. Există, însă, şi o cale rapidă, nedemocratică, dar eficientă, pe care cei ce suspină după întreaga putere o susţin fără rezerve: constituirea unei noi majorităţi parlamentare cu ajutorul DNA, al filtrului cu care aceasta poate opera. Azi unul, mîine 2, peste o săptămînă alţi 3-4 parlamentari social-democraţi, uneperişti ori consevatori, anchetaţi la DNA şi condamnaţi, îşi vor pierde mandatul, iar Opoziţia se va trezi, peste noapte, cu majoritatea parlamentară în buzunarul de la vestă. Noul preşedinte trebuie să înţelegă că politica dictatorială nu va mai avea viitor în ţara noastră. Lumea, inclusiv cea românească, se află în faţa unor încercări capitale, a unor schimbări radicale, fără de care nu va putea supravieţui. Nu dictatura, ci democraţia, unitatea şi solidaritatea sînt pîrghiile sigure care vor garanta viitorul omenirii.

Stimate confrate, îmi îngădui, după atîtea mărturisiri amare, să-ţi pun o singură întrebare: mai ai puterea, mai ai curajul să te avînţi iarăşi în bătălia politică, atît de perversă şi de meschină, atît de maladivă şi de dăunătoare, dar atît de necesară? Sînt pe deplin convins că pun o întrebare retorică. Ştiu bine că nu vei renunţa niciodată la un nou Mărăşeşti pentru salvarea Ţării şi a Neamului Românesc. Ştiu că te-ai născut sub zodia şi sub imboldul acestui nobil şi sfînt crez, de care nu te vei lepăda pînă în ultima clipă de viaţă pe acest pămînt străbun. Sînt la vîrsta la care nu mai pot da sfaturi. Mă rezum la un îndemn. Ridică-te, din nou, în vîltoarea luptei pentru Neam şi Ţară, aşa cum au făcut-o, în vremuri de grea cumpănă şi de obidă, atîţia mari şi străluciţi români. Adună în juru-ţi filonul de aur şi de oţel al românismului, strînge-i pe toţi cei ce urăsc de moarte trădarea, laşitatea şi hoţia. Constituie o mare oaste politică, împreună cu acele formaţiuni în a căror doctrină figurează promovarea Interesului Naţional, apărarea demnităţii Poporului Român şi asigurarea unui viitor prosper al ţării. Este singura speranţă a românilor, singura soluţie pe care ei o mai aşteaptă. Ridică-te la luptă biruitoare, stimate confrate.

Sfîrşit

NICOLAE DĂSCĂLESCU

COMENTARII DE LA CITITORI