România, pe locul doi în topul statelor cu cea mai mare migraţie a populaţiei

in Lecturi la lumina ceaiului

Noul raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) asupra migraţiei arată că numărul românilor plecaţi peste hotare la muncă a crescut anual cu peste 7%, din 2000 pînă în 2015, ţara noastră fiind prima după Siria (13%) în topul migraţiei. În prezent, România a ajuns să aibă cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană. După România, în acest clasament se află Polonia (5,1%) şi India (4,5%).
Datele ONU arată că 3,4 milioane de cetăţeni români locuiesc peste hotare. Dacă în Siria motivul migraţiei este războiul, pentru România este vorba de o migraţie economică, oamenii plecînd pentru un trai mai bun. În 2000, ţara noastră nici nu figura în topul ONU, dar în 2015 a urcat pe locul 17, din 20 de ţări. Cea mai mare diasporă din lume o are India, urmată de Mexic, Rusia, China şi Bangladesh. Ţara europeană cu cei mai mulţi emigranţi este Ucraina, de unde au plecat 6 milioane de persoane.
Populaţia României a scăzut constant în ultimii ani, ajungînd ca în anul 2014 să se înregistreze mai puţin de 20 de milioane de locuitori, ceea ce face ca populaţia rezidentă a ţării să fie la nivelul anului 1966, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

(„Gîndul“)

COMENTARII DE LA CITITORI