România s-a reîntors la atmosfera cenuşie şi depresivă din anii ’80

in Lecturi la lumina ceaiului

Încet şi sigur, starea de depresie colectivă din perioada 1982-1989 s-a reîntors. Peste tot, capete plecate, trupuri din ce în ce mai gîrbovite, goană pentru supravieţuire. Cu un minus pentru situaţia de acum: e vorba de grija zilei de mîine. În anii ’80, deşi se trăia prost şi nu era nici o distracţie, povara grijii zilei de mîine NU exista. Cine susţine contrariul e un mincinos. Indiferent cît de mici erau salariile, ele erau mai mari decît aşa-zisul venit minim garantat de azi. Fireşte, exista un şomaj mascat, dar nu de ordinul a milioane de oameni. Ţara nu avea datorii. Astăzi are, dar mascate, şi ele, ca şi şomajul. Şi ce datorii! Peste 160 de miliarde de euro! Cine, cînd şi cu ce sacrificii le va plăti? „Urmaşilor mei Văcăreşti/ Las vouă moştenire/ Creşterea datoriei româneşti/ Şi-a patriei nenorocire“.

Dar, eu despre starea de spirit a populaţiei vreau să vorbesc. S-a degradat de la an la an. Toţi cei 10 ani ai Regimului Băsescu au fost negri, dar ultimii 2 ani au fost tăciune, carbocif, smoală. Am constatat că nici un Horoscop nu se potriveşte. Din curiozitate, m-am uitat, şi eu, pe cîteva. Atunci cînd eram anunţat că primesc o mare sumă de bani, nu primeam. Azi aşa, mîine tot aşa. Ceea ce se adeverea era doar la plezneală: din 10 variante, 2-3 tot se nimeresc, e la mintea cocoşului probabilităţii. Nu ştiu din ce fund de iad au ieşit aceşti ultimi 2 ani (2013 şi 2014), dar ne-au terminat. Ne-au pus capac. Neamprostia băsistă a fost amplificată de aroganţa pesedistă. Duelul dintre Traian Băsescu şi Adrian Năstase continuă, la 10 ani după blestemata finală din 2004. Şi asta numai şi numai din vina americanilor. Ca un şarpe boa constrictor, stăpînul yankeu îşi studiază bine „clienţii“, alegîndu-i pe cei mai proşti şi mai şantajabili. Mare grijă să nu cîştige cineva care ar pune capăt dictaturii sale! Nu sînt omul ideilor date cu fixativ, adică fixe. Dar logica şi experienţa de viaţă mă determină să gîndesc aşa: toată Mafia Electorală e dirijată de la Ambasada SUA. Aşa se face că toţi nemernicii, de la fictivele institute de sondare pînă la hoţii de voturi, s-au înţeles să mă crediteze pe mine, de cca. 7 ani încoace, cu 3-4%, în timp ce ultimii ţucălari şi analfabeţi sînt împinşi de la spate, să mă bată măr. Asta, doar-doar am să mă las păgubaş. Nu, n-am să mă las.

Acum, asistăm la un meci jenant. Dacă le era atît de dor de dezbateri televizate, de ce Klaus Iohannis şi Victor Ponta nu s-au confruntat cu mine? I-aş fi băgat sub masă pe amîndoi. Fără mine, orice competiţie electorală de acest gen e şi plictisitoare, şi mincinoasă. Indiferent cine ar cîştiga, nu va rezista mai mult de 1 an. Dar va cîştiga, oare, cineva?

CORNELIU VADIM TUDOR

12 noiembrie 2014

COMENTARII DE LA CITITORI