ROMÂNIA ŞMENULUI BINE FĂCUT

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Marea şi periculoasa minciună

a sondajelor de opinie (1)

 

Ziarul „Adevărul“, din 23.11.2015, în pag. 9, încearcă să-i „bucure“, pe români cu un nou sondaj de opinie, reprodus într-un articol intitulat „Noul PNL a luat locul PSD în sondajele de opinie“, idee continuată cu subtitlul: „Tendinţe: Noul Partid Naţional Liberal îşi consolidează prima poziţie în preferinţele românilor după victoria în alegeri a preşedintelui Iohannis, arată barometrul INSCOP Research, realizat la comanda ziarului «Adevărul»“. Autorul acestui material este Dan Anghel. Într-o notiţă, din subsolul paginii, se menţionează că sondajul s-a realizat de către INSCOP Research între 5-10 februarie 2015, pe un eşantion de 1.065 persoane, adminţîndu-se o eroare de +/-3%. Prin această cercetare/sondare, a aşa-zişilor specialişti, se urmăreşte să se afle părerile masselor de cetăţeni despre partidele existente, încă, pe eşichierul politic românesc. Se pleacă de la cîteva întrebări, adresate subiecţilor. Cercetătorii, procedînd astfel, constată cît de credibile sînt, în rîndul viitorilor alegători, partidele şi formaţiunile politice, pretendente la locuri de deputaţi şi senatori în Parlamentul României. În rîndurile de faţă, considerăm că este foarte potrivit să ne oprim la două din întrebările care au constiuit teme ale aşa-zisului sondaj publicat în „Adevărul“.

Prima întrebare: „Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, cu candidaţii cărui partid aţi vota?“ Autorii acestui sondaj iau în calcul comparativ şi pe cel, la fel de mincinos, efectuat în decembrie anul trecut. Comparaţia se face pentru a vedea românii cu ce viteză – vezi, Doamne – cîştigă noul PNL inimile alegătorilor şi ce credibil a devenit acest partid, îndreptăţit, deci, să obţină cele mai mai multe voturi, într-un viitor apropiat. Gogoşile umflate pe care ar trebui să le înghită cititorii arată astfel:

– PNL, 41,7% în dec. 2014 – 44,2%, în febr. 2015;

– PSD-PUNR-PC, 38,8% în dec. 2014 – 37,4%, în febr.2015.

Cititorul, privind atent aceste procente, observă uşor falsitatea celor date aşa-zisului nou PNL, începînd cu cele „cîştigate” chiar imediat după „alegerea” lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României. Va constata că numărul procentelor PNL creşte, numai în 4-5 săptămîni, cu 2,5%, în timp ce al PSD-UNPR-PC scade, în aceeaşi perioadă, cu 1,4%. Prin această jonglare cu procentele, obţinute – chipurile – de la subiecţii intervievaţi, se urmăresc, în continuare, două lucruri (lucrături): pe de o parte să se justifice alegerea nemeritată, frauduloasă, a lui Klaus Iohannis în înalta funcţie de şef de Stat, iar pe de altă parte, să vadă românii ce apreciat şi crezut a devenit acest nou PNL în rîndul masselor populare. PNL este un partid care, împreună cu PNŢ-CD, plus alte formaţiuni, dispărute, şi ele, au constituit alianţa CDR (Convenţia Democrată Română), care, la rîndul ei, s-a pierdut, s-a mistuit în lupta pentru Putere, laolaltă cu cele două partide „istorice”, PNL şi PNŢ-CD. Cine crede că odată cu apariţia intempestivă, în politica dîmboviţeană, a sasului Klaus lohannis, PNL va fi revigorat, din agonia în care se află încă de la înfiinţare, este cel puţin naiv. PNL merge cu certitudine în lada cu amintiri nedorite, în care se află, deja, PNŢ-CD. Ca argument avem procentele puse în dreptul PNL. Sînt nu numai false, ci şi umflate pînă la pleznire. Se poate lesne observa faptul grav că ele sînt aceleaşi procente pe care le-a primit Klaus Iohannis, tot printr-o fraudă colosală, lucrată din interior, cu sprijin eficient, venit din exterior. Ca să ne dăm seama, încă o dată, de marea fraudă de la ultimele alegeri prezidenţiale, să ne amintim, totuşi, procentele obţinute de actualul preşedinte al României, „ales” după cele două tururi de scrutin:

În primul tur, Klaus Iohannis obţine (să zicem!) 31,8%, faţă de 40,2% ale lui Victor Ponta, deci cu 8,4 procente mai puţin, decît contracandidatul său, actualul premier al României. În al doilea tur de scrutin, la efectuarea sondajelor prin sistemul exit-poll, de către aşa-numitele institute Sociopol (Antena 3), IRES (Digi 24) şi CURS Avangarde (TVR), respectînd această ordine, constatăm că sasul Klaus Iohannis obţine următoarele procente: 49,5 – 51,6 – 52,16, învingîdu-l pe românul Victor Ponta. Simplificînd socotelile cu numărul procentelor de la ultimele alegeri prezidenţiale, ne sare în ochi – pur şi simplu – diferenţa dintre cele obţinute de Klaus Iohannis în primul tur, de 31,8%, şi cele din turul al doilea, de 52,16%. Dacă scădem primele procente din cele „cîştigate“ în turul 2, constatăm, cu stupoare, o diferenţă de 21,8% de voturi, numai după 10-12 zile trecute de la primul tur. Uluitor, dacă ne gîndim că, în acelaşi prim tur de scrutin, premierul Victor Ponta era înaintea contracandidatului său cu aproape 10 procente (8,4%). Curat murdar, vorba lui Caragiale, „România lucrului bine făcut“. Iată cum, un cetăţean român, dintr-un grup etnic minorirar, ajunge preşedintele României prin fraudarea evidentă a alegerilor prezidenţiale.

(va urma)

Radu Pădurariu

COMENTARII DE LA CITITORI