Romanian Papers: ministrul Energiei, 10.000 euro pe lună de la un off-shore (2)

in Război corupției

Impact Sales Co., companie „consignee“ fără urme
Care sînt proprietarii şi/sau administratorii companiei off-shore Impact Sales Co.? După cum se ştie, scopul companiilor off-shore nu este doar să optimizeze fiscal venituri (sau să facă evaziune fiscală, conform altor interpretări), ci şi să ascundă identitatea celui sau celor care controlează compania. În cazul de faţă, lipsa de transparenţă este totală. Cercetările noastre nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informaţii despre Impact Sales Co. au fost obţinute de pe cîteva site-uri care furnizează date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com menţionează Impact Sales Co. ca fiind „consignee“ (responsabil financiar de primirea mărfii) în tranzacţii cu propilenă (şi derivaţi) între o companie mexicană (Indelpro) şi o alta, necunoscută, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizează acelaşi tip de date în legătură cu Impact Sales Co. În fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupă de intermediat tranzacţii comerciale, arată că Impact Sales Co. este printre parteneri, fără a oferi alte detalii.
În România au afaceri alte cîteva companii off-shore înregistrate la aceeaşi adresă din Turks&Caicos pe care a furnizat-o ministrul Energiei în declaraţia de avere (Gretton House, Duke Street): Alameda Investments Ltd, On The Go Investments Ltd (fostă Loyalia Ltd), Smartree Limited Ltd, Michlen Property Investments (M.P.I.) Ltd, Sybil Capital Investments Ltd, Double Limited, Avesta Limited, Gilley Investments Limited. Toate companiile off-shore menţionate au fost sau încă sînt acţionare la SRL-uri din România. Unele din acestea se ocupă de afaceri imobiliare, altele de software, există şi o categorie de firme care fac afaceri în resurse umane sau echipamente pentru benzinării. Cîteva dintre companiile off-shore au fost reprezentate în România, pînă de curînd, de către Eric Florin Chiş, un om de afaceri român care a locuit în Israel şi care acum locuieşte în Statele Unite. Trebuie menţionat însă că simpla coincidenţă de adresă nu înseamnă neapărat ceva în lumea companiilor off-shore. De obicei, la aceeaşi adresă (care este şi adresa casei de avocatură care înregistrează companiile din jurisdicţii off-shore), se pot afla şi mii de companii, iar între acestea să nu existe nici cea mai mică legătură. Aşadar, nu spunem nici o clipă că ar exista o legătură între Impact Sales Co., off-shore-ul care îl plăteşte pe ministrul Grigorescu, şi celelalte companii off-shore, de la aceeaşi adresă, care fac afaceri în România, ci doar arătăm că, probabil, de toate aceste companii off-shore s-a ocupat aceeaşi casă de avocatură.
Ministrul refuză să răspundă la întrebări
I-am trimis ministrului Victor Vlad Grigorescu încă de pe 8 martie o solicitare de informaţii referitoare la Impact Sales Co., la bunul mobil a cărui folosinţă a cedat-o companiei off-shore, la modalitatea în care a fost contactat de către companie etc. A trecut mai mult de o lună şi Grigorescu nu a răspuns acestei cereri. Este de menţionat, totuşi, că Grigorescu nu a notat nici un bun mobil în declaraţia sa de avere. Este, deci, cu atît mai relevant răspunsul ministrului în legătură cu acest bun mobil.

Sfîrşit
Cătălin Prisăcariu

COMENTARII DE LA CITITORI