Românilor trebuie să le faci binele cu forţa…

in Lecturi la lumina ceaiului

Domnul preşedinte a considerat că n-a încălcat destul legea supremă a Ţării. A ţinut morţiş să o mai încalce o dată. A ieşit la TV, tocmai vineri, 14 noiembrie a.c., imediat după ce Ponta & Company semnaseră pactul de refacere a USL. Păi se putea abţine domnul care are zilele numărate la Cotroceni, ca şef de stat – stat de drept, zice domnia-sa, noi, boborul, spunem, mai degrabă, stat de strîmb – să nu mai facă el puţină propagandă electorală?! Însă de data aceasta nu pentru coana Udrea, pe ea a ajutat-o foarte mult cu prestigiul lui nemăsurat, de a scos măreţul 5% în primul tur, ci pentru marele român, tare iubitor de copii, pe nume Klaus Werner Iohannis. A ieşit, carevasăzică, în faţa naţiunii pe care atît de mult a iubit-o, şi o adoră încă, să strige din toţi bojogii, scăldaţi, poate, în rachiu şi tutun, să nu-l votăm pe Ponta, că e un pericol mare pentru România, un pisic fricos şi umil. Şi a mai îndemnat, destul de foarte apăsat, să iasă toţi băsiştii (e prima dată cînd l-am auzit scoţînd pe gaura gurii sale cam lăbărţate numele adepţilor săi) la vot şi să nu-i lase pe ăştia răi, cu baronii lor, să pună mîna pe întreaga Putere. A mai slobozit, cu guriţa lui dulce îmbibată în aburii alcoolurilor tari, cum spunea Nichita Stănescu, următoarele vorbe de duh (cităm aproximativ): „Ponta să spună bogdaproste că i-a lăsat Boc o ţară echilibrată economic”.

Haida-de! Vechea poveste, ca să nu-i spunem pur şi simplu minciună, sau iresponsabilitate, sau prostie, sau tupeu nemărginit, ,,calităţi” care îl caracterizează pe nea Traian din deal. Cum, dom’ preşedinte al tuturor românilor, care te-ai lăudat c-ai aşezat România unde trebuia, încă ne mai crezi nişte proşti, să-ţi acceptăm tîmpenii de tipul ăsta?

Afirmi că Boc a fost un foarte bun premier, cînd înaltul pitic n-a fost decît un instrument al domniei-tale. Adică, această nulitate, pe nume Emil Boc, care nici n-a existat, dacă stăm bine să ne gîndim, a fost doar o marionetă docilă a dumitale, o persoană jalnică, de tristă amintire. Dumneata ai fost premierul, nu săracul Boc. Şi amîndoi aţi fost cei care ne-aţi tăiat salariile şi pensiile, şi aşa foarte mari, care-aţi închis spitale şi şcoli, care nu numai că n-aţi echilibrat economia, dar aţi şi distrus-o, aţi terminat-o. Aţi pus-o pe butuci, dom’ preşedinte reformator în rău. Că dvs. afirmaţi, sus şi tare, că aţi realizat reforma statului şi a economiei, şi-a culturii, şi-a învăţămîntului şi a altor comitete şi comiţii, vorba lui I.L. Caragiale. Am putea spune că aţi fost şi un grande reformator. Şi al justiţiei. Aţi pus bazele statului de drept, după cum opina Ion Cristoiu. Aţi reformat şi statutul puşcăriilor, unde i-aţi trimis pe toţi potrivnicii, rivalii, care nu erau de dreapta şi la dreapta dvs.: Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, S.O. Vântu (cîndva amic) ş.a. Tot de stînga, sau de la stînga, deşi la noi, în democraţia noastră dîmboviţeană, atît de originală, dreapta sau stînga – tot un drac.

M-a mai frapat o afirmaţie, de-a dreptul (de-a dreapta?!) halucinantă, în stilul băsescian: „Oamenii ăştia n-au propagat decît ura!”. Etete! Vorba mon cher-ului. Propoziţia asta vi se potriveşte ca o mănuşă: dacă pisicul Ponta, junele adversar, nutreşte acest sentiment, înseamnă că lumea s-a răsturnat cu susul în jos. O fi avînd dl. Victor Viorel, şi el, ca oricare muritor, anumite cusururi, dar să spui că e în fruntea celor care propagă nobilul sentiment ce vă caracterizează, nu numai pe dvs., ci şi pe toţi băsiştii, tupeişti agramaţi şi puşi doar pe furat, este prea de tot. Aţi nimerit-o, vorba aceea, ca Ieremia cu oiştea-n gard. Vă rîd şi curcile, dom’ Trăienică, mînă largă, nu mică!

Şi, ultima afirmaţie, spusă răspicat, să audă nu doar nevolnicul de Ponta, ci întreaga naţiune. Aţi strigat că n-aţi cerut nimic, decît să se aplice legea: ia, colea, să primiţi o casă. Adică un ditamai viloiul, cu vreo 25.000 de metri pătraţi pe la Snagov, un palat „Dante”, sau cam aşa ceva! Ce mama-dracu’, n-aţi fost ăl mai prim-preşedinte, cel care ne-aţi băgat nu în prăpastie, ci în NATO şi-n UE?! Şi-aţi înfierat, cu mînie aspră, proletară, de vechi luptător securist, comunismul, al cărui slujitor devotat aţi fost?! Noi vă punem o simplă întrebare: de ce, cu bunul-simţ de care aţi dat dovadă, încă din fragedă pruncie, nu recunoaşteţi că v-aţi luat, cu de la sine voinţă şi putere, o casă?! Una frumoasă, în Str. Mihăileanu, pe care v-aţi făcut stăpîn cînd eraţi primar de Capitală şi n-aţi mai dat-o înapoi?! Dar noi v-o sugerăm pe cea mai bună pentru dvs., la cît bine aţi făcut acestui popor, pe care l-aţi cam batjocorit şi l-aţi nenorocit, care ar fi în loc mai cu răcoare şi chiar cu verdeaţă, unde i-aţi trimis pe mulţi să locuiască, un timp mai mare, sau mai mic. Numele acelei case poate începe cu literele J., P.A., cu A., sau… Nici nu mai contează. Călătorie sprîncenată!

GEORGE MILITARU

P.S. 1. Cînd aceste rînduri vor vedea lumina tiparului, deja a fost ales succesorul dvs. Noi sperăm să nu fi fost iubitorul mare de case şi de copii. Ar fi cea mai mare nedreptate şi cea mai crudă anomalie care s-ar putea abate asupra României.

P.S. 2. Şi, totuşi… Incredibilul s-a produs: Klaus Iohannis – preşedinte! Băsescu, încă dom’ preşedinte, l-a întrecut, cu ciracii săi, pe domnul dracu’. Şi mi-am adus aminte că Tribunul din nou a avut (are) dreptate. Românului trebuie să-i faci bine cu forţa. Ne-am ales cu perpetuarea nedreptăţii, a urii, a sărăciei. De-acum… Dumnezeu cu mila lui cea mare. Dacă şi Cel de Sus nu Şi-o fi întors faţa de la noi. Într-adevăr, ne merităm soarta. Vanitas vanitatum.

P.S. 3. După 25 de ani de la aşa-zisa revoluţie din decembrie ’89, acestea sînt regulile în democraţia urii: prostia şi hoţia. Trăiască România!

COMENTARII DE LA CITITORI