Românul care a fost în Cosmos

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Singurul pămîntean român care a zburat în spaţiul cosmic este ing. aeronautic Dumitru Prunariu. S-a întîmplat în 1981, în ziua de 14 mai. La misiunea Soiuz 40 la care a participat, în cadrul programului spaţial ,,Intercosmos”, eroul nostru avea să petreacă, departe de Planeta Pămînt, aproape 8 zile, mai exact: 7 zile, 20 de ore şi 41 de minute. Împreună cu partenerul de zbor, a efectuat în Cosmos 22 de experienţe ştiinţifice, timp în care naveta în care se aflau a înconjurat Pămîntul de 125 de ori, cu o viteză de 28.500 km/oră. Amintirea acestor momente speciale a rămas vie în memoria temerarului român: ,,Treceam zilnic pe deasupra României. De acolo, de sus, România se vedea de mărimea unei pîini rumene de casă”.

În urma multiplelor sale performanţe şi a realizărilor de excepţie în acest domeniu, a ocupat, pe rînd, mai multe funcţii importante. Din 2011, este membru de onoare al Academiei Române, membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române şi preşedinte al acesteia din 2015, membru al Societăţii germane de rachete ,,Hermann Oberth – Wernher von Braun”, membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, fiind şi membru în consiliul de conducere, membru al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Stiinţe, membru al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte (2015).

În 1984, a fost decorat cu Medalia de Aur ,,Hermann Oberth”, distincţie instituită în memoria marelui savant german, originar din România, unul dintre întemeietorii astronauticii moderne. Demn de reţinut este şi faptul că Muzeul din Mediaş, închinat aceluiaşi om de ştiinţă, este structurat pe 3 module expoziţionale, dedicate lui Conrad Haas – realizatorul primei rachete în trepte cu combustibil solid, savantului Hermann Oberth – părintele navigaţiei spaţiale, şi, respectiv, lui Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român, cel cel pe care scriitorul şi jurnalistul Alexandru Mironov l-a numit ,,singurul român extraterestru”.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI