Românul Lucian Popescu, triplu campion European la box! (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Perioada interbelicã a fost prolificã pentru boxul românesc profesionist. Am avut atunci doi mari campioni, Toma Aurel şi Lucian Popescu. Azi vom încerca sã aflãm ce a însemnat carierã fabuloasã a celui care a fost Lucian Popescu, triplu campion european la profesionism, centurile fiind cucerite şi deţinute la trei categorii diferite, muscã, cocoş şi panã, fapt nemaîntîlnit pînã atunci în boxul mondial!

Originar al Oborului bucureştean, Lucian Popescu s-a nãscut pe 12 ianuarie 1912. Boxul a început sã-l practice sub îndrumarea tatãlui sãu, care, curînd, îi va deveni şi antrenor. Nu trebuia sã fii neapãrat sãrac ca sã te apuci de box. Familia sa chiar o ducea bine, tatãl fãcea comerţ în Obor şi banii n-au fost o problemã. Lucian iubea boxul şi, cu trupul sãu firav, dar bine lucrat, s-a impus de la 14 ani, cînd devenea campion al României la amatori. Pe atunci, nu trebuia sã fii major ca sã devii campion la seniori, de fapt, nici nu existau categorii şi campionate de juniori. Peste un an, la doar 15 ani, trece la profesionism şi va disputa un prim meci pe data de 12 decembrie 1927, în compania unuia dintre boxerii valoroşi ai categoriei muscã, Nelu Oprescu, cu care avea sã se întîlneascã de mai multe ori în cariera lui de profesionist. Primul meci a fost şi prima victorie, dupã 6 reprize a cîştigat la puncte, însã Oprescu a solicitat rapid revanşa. El nu concepea ca un copil de nici 16 ani împliniţi sã-l batã. Meciul-revanşã a avut loc peste mai puţin de 5 luni şi Lucian a cîştiga prin KO în repriza a II-a. Deja începea sã se vorbeascã despre el. În acel an, 1928, a bãtut tot şi, dupã 6 meciuri, a devenit campion naţional al profesioniştilor. Avea doar 16 ani şi

datora foarte mult antrenorului Dumitru Teicã, om descurcãreţ şi… plimbãreţ! Fusese în Statele Unite şi descoperise acolo multe din tainele boxului american, boxul adevãrat.  Într-o salã micuţã din Strada Batiştei, maestrul Teicã l-a învãţat pe Lucian scrima pugilatului, arta eschivelor şi frumuseţea boxului elegant, în permanentã mişcare, lucruri pe care Lucian le fãcea cu o uşurinţã uluitoare. Se deplasa ca un fulg în ring, pistona agasant cu stînga şi lovea nãpraznic cu dreapta. Primul sãu KO a fost chiar de la al doilea sãu meci, cînd, în prima reprizã, l-a doborît pe Dumitru Popa, alt nume important.

Impresarii strãini erau din ce în ce mai interesaţi de prestaţiile lui „Chocolate Boy“, aşa cum era numit Lucian, şi un prim meci internaţional a fost aranjat la Bucureşti, în compania suedezului Hermansson, partidã cîştigatã de român la puncte, dupã 6 reprize. Avea doar 17 ani şi, dupã o lunã şi jumãtate, a fost invitat la Paris pentru primul sãu meci în afarã graniţelor ţãrii. Aici, la Central Sporting Club, Lucian Popescu a avut parte de un adversar deosebit de puternic, francezul Rene Gabes, iar organizatorii mizau clar pe o victorie a compatriotului lor, care l-ar fi apropiat pe acesta de postura de chellenger la titlul european. Meciul s-a desfãşurat pe durata a 10 reprize şi a fost dominat de român, dar arbitrii au „mers“ cu gazdele şi au dat meci nul. A fost momentul cînd Popescu a intrat definitiv în atenţia lumii mari a boxului, şi nu mai era mult pînã la cucerirea Europei!

Parcã prea preocupat de centura europeanã, Lucian nu trateazã cu maximã atenţie meciurile din ţarã cu compatrioţii sãi, şi Gheorghe Stamate este unul dintre ei care-i pune probleme în trei meciuri teribile. Douã egaluri şi o victorie pentru Stamate, acesta era un bilanţ care ar fi trebuit sã-l punã pe gînduri pe Popescu. El vizeazã, însã, sus şi boxeazã la Sidoli Circus din Bucureşti cu un alt francez valoros, Rene Challenge pe care-l învinge la puncte dupã 10 reprize. Drumul spre titlul european era deschis! Promotorii vremii pun în joc centura la categoria muscã într-un meci istoric. Acesta se va disputa la Bucureşti pe 7 iunie 1930, între Lucian Popescu şi campionul european en-titre, francezul Kid Oliva. Înainte de aceastã mare finalã, în cele 17 meciuri disputate la profesionism, Lucian cîştigase 13, remizase 3 şi pierduse unul, la… românul Stamate! Meciul se va disputa pe arena Romcomit, stadionul de fotbal al formaţiei Juventus Bucureşti, şi acolo amatorii nobilei arte vor asista la un adevãrat spectacol pugilistic. Lucian era încã elev la liceu şi se prezenta la ring în uniformã cu matricolã, dar acest elev, dacã învingea, ar fi cîştigat 300 de mii de lei, o sumã colosalã pentru acei ani. Numai pentru o bursã aşa de mare a acceptat şi francezul Oliva sã boxeze la Bucureşti.

(va urma)

(C.P.)

COMENTARII DE LA CITITORI