Rusia Kieveană, dorinţa Unchiului Sam şi visul lui Putin

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Recenta întîlnire de la Minsk a îmbrăcat haina unei înţelegeri europene menite să stingă focarul din Ucraina, fără americani. Gurile rele vorbesc, la modul ironic, că Madam Friţ l-a asigurat pe Obama că nu e cazul să intervină cu armament în acest conflict, cu rădăcini în istoria Rusiei kievene, şi că actuala Ucraină nu poate rămîne în graniţele create artificial de Hruşciov, prin ,,ciupirea” de teritorii româneşti, poloneze, ruseşti etc.

Încercarea Franţei şi a Germaniei de a-l convinge pe Vladimir Putin să depună eforturi concrete şi să îngheţe focarul din Dombasul rusesc, în parte, a reuşit; nu acelaşi lucru s-a întîmplat cu separatiştii, care au respins acordul. Multe surse recente încep să ne dea dreptate. Şi anume că agitarea trupelor NATO, prin manevrele din Marea Neagră, forţarea României şi Poloniei să-şi mărească bugetele militare, instalarea bazei de rachete de la Deveselu – toate acestea au fost de natură să-l irite pe Putin. Drept urmare, liderul de la Kremlin a cerut explicaţii, dar, în acelaşi timp, a reorientat armamentul rusesc către noi.

În acest context, guvernanţii noştri ar trebui să fie mai atenţi atunci cînd fac aprecieri neverificate. Actualul preşedinte al ţării continuă politica băsistă, cu zăngănit de arme la graniţă, în loc să se ocupe de românii recrutaţi cu forţa din Herţa, Hotin, Cernăuţi, trimişi să lupte pentru interese străine, mai precis, în interesul acelora care întreţin artificial conflictele din Ucraina. Poate ar fi cazul să le amintesc acestora din urmă că nici un stat nu are linişte, atîta timp cît este constituit din teritorii şi popoare care nu au nimic în comun cu trecutul istoric.

Înţelegerea de la Minsk, fără SUA, este un lucru bun. Americanii trebuie să înţeleagă şi să accepte faptul că noi, europenii, ne putem descurca şi fără ei, că Bătrînul Continent este încă viabil în lupta dintre euro şi dolar, în menţinerea păcii în zonă şi în lume.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI