Rutpura de ligament încrucişat anterior (LIA)

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Ruptura de ligament încrucişat anterior (LIA) este cea mai frecventă leziune ligamentară a genunchiului. Există numeroase metode de reconstrucţie a LIA, dintre care amintim autogrefa din tendonul patelar, autogrefa din gracilis şi semitendinos (hamstring), sau alogrefa (autogrefa se prelevă de la pacient, iar alogrefa este obţinută de la furnizori specializaţi în medicina sportivă).

Indicaţia de ligamentoplastie:

Studiile arată ca orice genunchi instabil, dureros şi cu leziune parţială (în cazul sportivilor) sau completă (în cazul tuturor persoanelor) trebuie tratată chirurgical prin reconstrucţie de ligament încrucişat anterior, prin diferite metode valabile în ziua de astăzi. Prin reconstrucţie evităm apariţia artrozei şi a leziunii de menisc, secundare rupturii de ligament încrucişat anterior.

Operaţia se face prin recoltarea unui ligament (se pot folosi ligamente de tip hamstring sau tendonul patelar) şi efectuarea reconstrucţiei după prepararea grefei şi al canalului unde noul ligament va fi introdus. Fixarea autogrefei se realizează iniţial la nivelul tunelului femural folosind endobuton, care fixează grefa pe corticala externă a femurului. La nivelul tunelului tibial folosim un şurub resorbabil. Tensionarea grefei se realizează prin flectarea genunchiului la 20 de grade.

Protocolul de recuperare postoperator reconstrucţiei de ligament încrucişat anterior

Faza I: 1-14 zile

* Controlul grefei şi al sistemului de fixare a grefei sînt protejate cu ajutorul unei orteze şi prin exerciţii specifice;

* Controlul inflamaţiei şi al edemului;

* Mobilizarea precoce a articulaţiei genunchiului;

* Restaurarea mersului normal pe suprafaţă plană;

* Încărcarea – în limita toleranţei dureroase cu orteza blocată la 30ş:

Faza II: Săptămîna 3-6

* Restaurarea mersului normal şi a urcatului scărilor;

* Menţinerea extensiei complete, flexie 90 de grade;

* Protejarea grefei şi a sistemelor de fixare;

* Creşterea propriocepţiei.

Faza III: Săptămâna 6-12

* Mobilizare maximă a genunchiului;

* Creşterea forţei musculare.

Faza IV: Luna 3-6

* Ameliorarea forţei musculare, rezistenţei şi a propriocepţiei.

www.consultatieortopedie.ro

Păreri și opinii