Să respectăm valorile artei româneşti

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

La 29 iulie, iubitorii artei dramatice au omagiat-o pe marea actriţă Carmen Stănescu, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viaţă. Profitînd de această plăcută ocazie, revista ,,România Mare“ îi adresează îndrăgitei artiste sincere felicitări, alături de urările noastre de sănătate şi fericire deplină în mijlocul familiei.

În ciuda supărării că unii dintre foştii colegi au uitat-o, Carmen Stănescu recunoaşte că, la aniversare, a primit mai multe flori decît a avut parte atunci cînd s-a căsătorit cu talentatul actor Damian Crîşmaru.

Artista ne-a împărtăşit faptul că a primit multe felicitări şi numeroase buchete de flori de la diferite instituţii, cu excepţia… Teatrului Naţional, pe a cărui scenă a jucat, de-a lungul timpului, 64 de roluri principale.

Mass-media a prezentat indignarea sărbătoritei faţă de lipsa de reacţie a directorului general al Teatrului Naţional, Ion Caramitru, acest veleitar, care, cîtă vreme s-a aflat la cîrma Ministerului Culturii (1996-2000), s-a dovedit a fi un carierist ridicol. Dar nu numai atunci. De altfel, de cînd a ocupat numai funcţii de conducere în tot felul de instituţii şi asociaţii reprezentative ale culturii româneşti, el nu a făcut altceva decît să mimeze interesul pentru promovarea valorilor. În realitate, avem de-a face cu un impostor (aşa cum s-a dovedit a fi încă din primele momente ale revoluţiei din ‘89, cu acel îndemn -„Fă-te că lucrezi!“, adresat unui alt veleitar, Mircea Dinescu). Întotdeauna, el a făcut rabat de la obligaţiile ce îi reveneau, acţionînd discreţionar, fără a da socoteală cuiva, insensibil la criticile care i se aduceau. Spre exemplu, în ultimii 5 ani, sediul Teatrului Naţional a fost scena unui imens şantier, dumnealui pretinzînd că a făcut numeroase modernizări. Numai că, aşa după cum se aude, prin lucrările respective s-a făcut un imens jaf din banul public.

Adevărata faţă a lui Caramitru a fost descrisă de Carmen Stănescu, actriţa pe care acesta a ignorat-o la un eveniment atît de important al vieţii ei, printr-un portret necruţător: „Se crede geniu, dar este prost ca noaptea“.

M-a surprins în mod neplăcut inclusiv răspunsul pe care individul fără maniere l-a dat unui ziarist, care îi reproşa faptul că nu a trimis pe nimeni, din partea instituţiei, să-i ofere o floare actriţei aniversate: ,,Va ajunge un buchet de flori, să stea liniştită“, îi transmitea el, mîrlăneşte, doamnei Carmen Stănescu. Se vede treaba că, îngîmfat cum este, dl. Caramitru îşi închipuie că noi, iubitorii de teatru, aşteptăm ca el să dea tonul. Ei bine, nu e cazul, dintr-un motiv foarte simplu: noi ne iubim valorile, eroii, şi ştim să-i cinstim cum se cuvine.

Ruşine, domnule Ion Caramitru (sperăm, în curînd) fost director, fiindcă, pentru modul în care te comporţi, meriţi să fii trimis la munca de jos, la reeducare, de către conducerea Ministerului Culturii.

VOICU ANTON

COMENTARII DE LA CITITORI