Sănătatea oaselor femeilor depinde de vîrstă

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic specialist în ortopedie, cu experienţă de 5 ani în Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel European.

Oasele sînt structurile care susţin forma corpului şi joacă un rol important în mişcare. Corpul femeilor trece prin transformări începînd de la pubertate, dar mai ales după vîrsta de 30 de ani, iar sănătatea oaselor lor depinde de o multitudine de factori, cărora trebuie să le acordăm importanţa cuvenită.

Femeile cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani trebuie să ţină cont de anumite recomandări, deoarece se află în perioada în care trebuie să fie atente la alimentaţie, exerciţii fizice, la greutatea corporală şi la schimbările hormonale. Alimentaţia bogată în calciu şi vitamine asigură oase mai sănătoase, exerciţiile fizice întăresc densitatea osoasă, dar nu trebuie să folosim greutăţi mari în timpul exerciţiilor, deoarece pot duce la leziuni osoase şi suprasolicitare. Greutatea corporală trebuie să fie menţinută la un index de masă corporală în limite normale, fiecare kilogram în plus suprasolicitînd oasele şi cartilajiile, iar în timp totul duce la distrugerea rapidă a lor. Modificările hormonale acţionează şi ele direct pe oase, perioadele de menstruaţie îndelungată şi pierderea de sînge în abundenţă reducînd densitatea osoasă. Trebuie păstrat un echilibru între cantitatea de progesteron şi estrogen, deoarece progesteronul are un rol important în susţinerea masei musculare şi la arderea grăsimilor, iar estrogenul încetineşte tendinţa de scădere a masei osoase.

Femeile cu vîrsta cuprinsă între 40 şi 60 de ani, trebuie să fie mult mai atente la modificările hormonale, deoarece balanţa hormonală începe să îşi piardă din echilibru şi să favorizeze apariţia menopauzei. Astfel, oasele îşi pierd calciul şi devin mai fragile, crescînd riscul de osteoporoză şi de fracturi. În această perioadă a vieţii, este recomandat un control periodic la medicul specialist şi sînt necesare analize de calciu şi hormonale o dată la 12 luni. Suplimentele bogate în calciu şi vitamine sînt necesare la aproximativ 50% dintre femeile aflate la această vîrstă. Femeile după vîrsta de 60 ani sînt predispuse la apariţia artrozei, unde un rol foarte important îl joacă istoricul familial şi predispoziţia genetică.

Persoanele cu astfel de probleme trebuie să se prezinte la medicul ortoped pentru orice durere articulară. Diagnosticată la timp, afecţiunea poate fi tratată mult mai simplu decît o problemă care a avansat în timp.

www.consultatieortopedie.ro

COMENTARII DE LA CITITORI