Sărbătorile minciunii

in Polemici, controverse

Sîntem obişnuiţi să fim minţiţi. Pentru cei care încă nu sînt convinşi, recomandăm să reia toate promisiunile pe care partidele care s-au perindat pe la putere le-au făcut şi care, evident, cu timpul s-au transformat în minciuni. A minţi este, se pare, singura modalitate de a accede la putere, sau doar în Parlament, dat fiind faptul că ori acest popor este extrem de credul, ori este, de fapt, captiv al acestor bandiţi.

Că politicienii mint se ştie, aşa că nu despre asta vreau să vă vorbesc azi, cu toate că ce va urma este, în fapt, proiecţia publică a unor fapte, care, însă, sînt făcute în spatele uşilor, la întuneric, nu pe faţă. Vorbim azi despre sondajele de opinie pe care instituţii „respectabile” le fac în favoarea sau în defavoarea partidelor politice. Este cunoscut, cel puţin la un anumit nivel, că cei care conduc ţara asta cu adevărat dictează, într-un fel sau altul, cine intră şi cine nu intră în Parlament. Şi dorinţa lor se vede în sondajele de opinie, evident. Nu în altă parte. Omul, votantul, atunci cînd crede că opţiunea lui contează, în speranţa că Stalin nu a avut dreptate, nu doreşte să îşi vadă votul pierdut, aşa că tinde să se alăture celor care apar cu şanse mari în sondaje. Iată de ce sondajele sînt primele care, de fapt, vă mint. Aşa-zisele „entităţi” de testare publică adună mulţi bani din această afacere, existînd zvonuri, credibile, de altfel, care spun că anumiţi şefi de partide mai mici plătesc, prin spate, sume destul de mari de bani, astfel încît formaţiunea lor să fie acolo, pe listă. Manipularea pe care aceste societăţi, instituţii, sau ce sînt ele, o practică poate să fie dovedită, numai că nu doreşte nimeni să o facă, pentru că cei care sînt acolo ca să realizeze o anchetă, ei înşişi sînt beneficiarii acestor manipulări ordinare.

În preajma Sărbătorilor, înainte de final de an, au apărut mai multe sondaje de opinie la comandă, ca să zic aşa, în care doar cine este născut azi poate să creadă. Încerc să expun aici, raportîndu-mă doar la Bun-Simţ, la nimic altceva, şi avînd credinţa că populaţia României nu s-a expandat, că sîntem la fel, în mare, ca acum un an, doi, trei. Nu mă deranjează absolut deloc că PSD este în scădere în aceste sondaje. Poate chiar aşa şi este, dar am mari, foarte mari rezerve să cred că o masă atît de mare, şi vorbim de aproape 10 procente, a migrat toată către PNL, USR şi MRI (Cioloş, adică). Pentru cei care au mintea acasă, ştiu că USR-ul lui Dan Nicuşor, acum al altora, a fost făcut cu sprijin puternic din partea Serviciilor. Care Servicii, nu ştim încă, în mod clar. Mai ştim că zona de electorat Cioloş, dacă există cu adevărat, merge tot pe electoratul USR. Iar acestea două îşi extrag cumva voturile din zona PNL, în majoritate, şi ALDE – în ambele cazuri, din zona nemulţumirilor. În ceea ce priveşte electoratul lui Ponta, Victor Ponta, cu partidul lui de buzunar, la fel, tot de la PSD se pare că a luat procente, ştiut fiind că Daniel Constantin nu are mai deloc persoane care să-l aprecieze în ALDE, aşa cum îşi imaginează el cînd visează frumos. Deci, de unde atîta amar de procente pentru USR – 14,8%, MRI (Cioloş) – 8,2%? Un total de peste 20% pentru nişte partide care, efectiv, s-au născut din nimic. Şi cei de la „sondaje” vor să mă convingă pe mine că toate aceste procente au venit de la PSD, singurul în scădere. Măi să fie! Cînd mă uit şi la PNL, care creşte precum Prîslea, la 23,3%, în condiţiile în care lui Iohannis, proiecţia lor la Cotroceni, numai de preşedinţie nu îi arde, de ceva ani încoace, îmi vine să rîd. Cred că băieţii ăia care au făcut sondajele, că au fost mai multe, aproximativ la fel, cu mici diferenţe, ori erau beţi morţi cînd au testat publicul ţintă, ori au făcut ceva gen „la mişto”, ca să cîştige, poate, vreo primă de Crăciun, de la cei care îi plătesc, motivînd că le-au asigurat sărbători liniştite. Din ce văd, doar din condei au reuşit să ducă „dreapta” la aproape 50%, dar măcar să fi făcut ceva bun pentru ţara asta. Este magnifica aceasta manipulare, nici pe vremea comunismului nu cred ca exista asa ceva.

PSD-ul este la putere, în alianţă cu ALDE. Este normal să scadă, pentru că zona lor de simpatie se erodează. Dar ce spun sondajele de opinie nu are nici cea mai mică legătură cu intenţiile de vot ale electoratului român. USR a promovat pînă la disperare LGBT şi imaginea lor în conştientul colectiv nu este deloc una bună, mai ales că au demonstrat că nu sînt deloc empatici cu românul de rînd, în fond cu cel care merge să voteze. Chiar dacă la referendum nu s-a stabilit clar cine a învins, pot spune că românul, chiar şi cel care mai are o relaţie ascunsă, este la bază un tradiţionalist sadea, şi nu doreşte să îşi vadă copiii alegînd un altfel de drum. PNL-ul la fel, prin Orban, nu a reuşit decît să pună piedici, şi nici alea serioase, unor guvernări destul de controversate, dar care nasc un minim iz de patriotism. Despre Cioloş, efectiv nu am nimic de spus. Este un zero din punct de vedere politic, care brusc apare în toate sondajele, de fapt apare de luni de zile, fără ca el să aibă măcar partid. Înţeleg că acum au reuşit să rezolve această problemă, dar acele procente nu se văd deloc în orice calcul normal pe care cineva îl face. Legat de Ponta, Victor Ponta, la fel. A plecat din PSD trîntind uşa, s-a dus lîngă Daniel Constantin, un zero şi mai barat politic, şi deja au prag electoral. Serios? Dar, interesant la partidul lui Ponta este faptul că apare doar în sondajul ălora, pentru că, probabil, a plătit pentru asta, altfel, în alt sondaj nu apare deloc.

Cred că o lege prin care să se interzică publicarea de sondaje politice în ani electorali ar fi benefică ţării. Iar în contrapondere, să se afişeze public oferta fiecărui partid. Nu este o variantă perfectă, dar măcar lăsăm creierul celor care votează să lucreze puţin. Sună destul de periculos, dar, uneori, trebuie să mai şi riscăm.

Tano

 

România, first!

Păreri și opinii