Scandalul Hexi Pharma se diluează sub asaltul teoriei conspiraţiei

in Război corupției

Scandalul dezinfectanţilor Hexi Pharma s-a diluat în ultimele zile. După moartea lui Dan Condrea, în deja celebrul accident de maşină, considerat de foarte mulţi suspect, dezbaterea a alunecat în teoria conspiraţiei.
Liderii de opinie autohtoni se înghesuie să conteste informaţiile oficiale, dezvăluie inadvertenţe care le alimentează suspiciunile, formulează întrebări grave, ştiind că nu vor primi răspuns la ele, dar care le conferă o aură de atotcunoscători. Mult mai pragmatici, politicienii cu probleme penale (Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta) au simţit miros de „sînge” şi au sărit la gîtul Serviciilor Secrete. Le-au acuzat voalat că au pus la cale un asasinat, sperînd că astfel contribuţia SRI la instrumentarea dosarelor lor penale va fi anihilată. Se discută acum despre moartea patronului Hexi Pharma, despre faptul că dispariţia acestuia va îngropa ancheta, resemnarea începe să-şi facă loc. O atmosferă mioritică pune stăpînire pe România. De parcă Dan Condrea ar fi fost singurul care să fie luat la întrebări de procurori pentru a se încerca destructurarea acestei caracatiţe.
Atenţia opiniei publice este mutată de la întrebările esenţiale ale acestui caz. Cea mai importantă dintre ele: cum a fost posibil ca instituţiile statului român să permită diluarea dezinfectanţilor, afacere care a periclitat viaţa atîtor români? Cum a fost posibil să se extindă atît de mult? Parchetul General a anunţat că, doar între anii 2014 – 2016, compania Hexi Pharma a semnat contracte de vînzare de dezinfectanţi cu 152 de unităţi medicale, în valoare de 51 de milioane de lei. Procurorii au încercat astfel să stabilească un prejudiciu parţial în această afacere.
Cu toate acestea, responsabilităţile par să se dilueze în timp. Doi foşti miniştri ai Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi Nicolae Bănicioiu, sub nasul cărora dezinfectanţii au fost diluaţi ani de-a rîndul, încearcă să arunce vina unul în curtea celuilalt, deşi amîndoi au eşuat lamentabil în dezamorsarea bombei bacteriologice. Amploarea infecţiilor nosocomiale din spitalele româneşti a crescut de la an la an, dar nici unuia nu i-a trecut prin cap să ceară verificarea dezinfectanţilor Hexi Pharma.
Eugen Nicolăescu a declarat că în 2013 a demarat un amplu control ce a vizat curăţenia şi igiena, aceştia fiind principalii factori pentru infecţiile intraspitaliceşti. Verificările au durat trei luni. Despre acest control „Evenimentul zilei” a scris deja. El a fost efectuat în perioada 18 noiembrie – 9 decembrie 2013. „Au fost controlate un număr de 249 de unităţi sanitare cu paturi, 2.784 secţii spital (95.542 paturi spital)”. În urma controlului s-au dat 3 amenzi în valoare de 31.100 lei şi 52 de avertismente.
Nicolăescu susţine că acest control a fost oprit de succesorul său în fruntea Ministerului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Nu ştiu dacă fostul ministru al Sănătăţii spune sau nu adevărul. Cert este că atît el, cît şi Nicolae Bănicioiu au ordonat controale în spitale. Cu toate acestea, infecţiile nosocomiale au devenit din ce în ce mai agresive, iar în spitale s-au folosit tot dezinfectanţi diluaţi.
Şi Nicolae Bănicioiu a ordonat mai multe controale. Unul dintre ele s-a desfăşurat în perioada 5 – 23 octombrie 2015. Au fost controlate 2.416 unităţi, din care 1.953 erau utilizatori de biocide – spitale, şcoli, cabinete etc. Cu acest prilej, au fost date 24 de amenzi, în valoare de 27.400 de lei. Au fost retraşi de pe piaţă 267 de litri de produse, 109.379 de bucăţi de flacoane, tablete, comprimate etc. În cazul a 60 de substanţe dezinfectante s-au găsit etichete mincinoase, 36 de biocide erau pe piaţa românească fără a avea aviz şi au fost descoperite 35 de produse biocide expirate. Cu toate acestea, nici unul dintre miniştri nu a considerat că aceste lucruri pot avea conotaţii penale, deci nu au sesizat Poliţia sau Parchetul.
De ce v-am plictisit cu aceste cifre? Pentru a arăta că, oricît de mult un ministru se acoperă cu note de control, nu este suficient pentru a rezolva problemele sistemului sanitar. Dacă tot a izbucnit scandalul Hexi Pharma, ce a şocat o ţară întreagă, dacă tot s-a deschis un dosar penal pe această temă, cred că este necesar să urmeze şi altele. Să înceapă o decăpuşare serioasă a acestui domeniu. Hexi Pharma este una din firmele corupte care sifonează Bugetul Sănătăţii. De-a lungul timpului, au existat, probabil, zeci, dacă nu sute de astfel de firme. În aceste cazuri trebuie sesizaţi procurorii, pentru ca sănătatea românilor să nu mai fie pusă din nou în pericol. În plus, este nevoie să fie stabilite criterii mai transparente la achiziţiile de consumabile pentru spitale. Ar trebui revizuită şi acea prevedere legală care obligă managerii de spitale să achiziţioneze cele mai ieftine substanţe de pe piaţă. Nicolăescu şi Bănicioiu n-au făcut asta. Ei ştiu doar să dea vina unul pe celălalt.

Silviu Sergiu

COMENTARII DE LA CITITORI