Scriitori celebri şi pisicile lor (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Hemingway a ajuns să deţină 23 de pisici în acelaşi timp, Raymond Chandler inventa scrisori în numele pisicii sale, Taki, scriitoarea Joyce Carol Oates spune despre pisici că au un efect mult mai calmant asupra ei decît chiar soţul său, pentru Mark Twain era de ajuns să fii iubitor de pisici ca să devii prietenul lui, în timp ce pentru Bukowski, cu cît ai mai mai multe pisici în preajma ta, cu atît eşti mai fericit. Pisicile au fost adevărate surse de inspiraţie şi pentru Jack Kerouac, Edgar Allan Poe, Julio Cortazar,Truman Capote.
Mark Twain
În 1898 un reporter scria despre el: „Twain îşi cheamă pisicile să urce pe fotoliu şi toate sar numaidecît acolo. Le spune să meargă la culcare şi, instantaneu, toate pisicile adorm. Pînă cînd, mai apoi, le dă trezirea şi, ca la un semn, toate încep să dea din urechi şi să deschidă ochii larg”. Scriitorul îşi recunoaşte slăbiciunea pentru pisici şi pentru cei care le îndrăgesc: „Cînd cineva iubeşte pisicile îi devin prieten şi tovarăş fără să fie nevoie de altă prezentare. Pur şi simplu, nu pot rezista unei pisici, mai ales atunci cînd toarce. Sînt cele mai curate, mai inteligente fiinţe pe care le cunosc, bineînţeles, în afară de fata pe care o iubesc!”, spunea Mark Twain.
Ernest Hemingway
Prima sa pisică, Snowboll, avea şase degete şi, în scurt timp, a umplut vecinătatea de pisici cu şase degete. Unii chiar se referă la pisicile polidactile (cu şase degete) ca fiind pisicile Hemingway. Pînă în anii ’40, scriitorul a ajuns să deţină 23 de pisici în acelaşi timp şi era cunoscut prin faptul că se referea la ele ca la nişte „bureţi de iubire”, sau ,,fabrici de tors.”
Jean Paul Sartre
Chiar dacă nu există informaţii despre relaţia lui Sartre cu pisicile, cel puţin una dintre fotografiile sale este mai mult decît grăitoare: scriitorul ţine în braţe, cu tandreţe, o felină foarte arătoasă, în timp ce scrie. Armonia perfectă!

COMENTARII DE LA CITITORI