Scriitori celebri şi pisicile lor (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Stephen King
Deşi cunoscutul autor de romane horror scria într-o povestire că „e posibil ca lumea să fie împărţită nu între bărbaţi şi femei, ci între oameni care preferă pisicile şi oameni care preferă căţeii”, se pare că familia King a crescut de-a lungul vieţii atît căţei, cît şi pisici.
PAG 10 SCRIITORI CELEBRI 1
Edgar Allan Poe
„Mi-aş dori ca în scrierile mele să fiu la fel de misterios ca o pisică”, spunea deseori Edgar Allan Poe, care era un foarte mare iubitor de pisici. Una dintre scrierile sale are drept personaj central o felină care, după ce este aproape ucisă de stăpînul ei, cu o cruzime inimaginabilă, ajunge în cele din urmă să se răzbune pe acesta, punînd la cale, într-un mod cît se poate de uman, sfîrşitul lui. Deci, pentru Edgar Allan Poe, pisicile nu au fost doar animale de companie, ci şi surse de inspiraţie.
Raymond Chandler
PAG 10 SCRIITORI CELEBRI 2
La rîndul lui, Raymond Chandler, cunoscutul autor de romane poliţiste, era un mare iubitor de pisici, care nu numai că scria deseori despre exemplarele sale, dar care şi inventa scrisori în numele lor. Iată şi un citat dintr-o scrisoare, în care pisica Taki îi scrie unei prietene feline: „Treci pe la noi cînd ai faţa curată şi o să discutăm despre starea lumii, prostia oamenilor, abundenţa de carne de cal, chiar dacă noi preferăm altă carne, despre dificultatea noastră comună de a reuşi să deschidem uşile atunci cînd ne dorim, despre mesele care am vrea să ne fie servite cît mai des”. Pisica Taki adaugă cu umor: „Eu primesc mîncarea de pînă la cinci ori pe zi, dar întotdeauna e loc de mai bine”.
Julio Cortazar
Romancierul argentinian a avut o pisică numită Theodor W. Adorno, despre care a scris pe larg în cartea sa „Around the Day in Eighty Worlds”. Iată cum explică autorul dragostea lui pentru pisici şi pentru cărţi: „Întotdeauna am tînjit după cineva sau ceva care, la fel ca şi mine, să nu se fi adaptat niciodată perfect vîrstei sale, iar o astfel de persoană a fost greu de găsit. Dar în scurt timp aveam să descopăr pisicile, în care am găsit o stare similară cu a mea, şi la fel s-a întîmplat şi în privinţa cărţilor, în care am găsit chiar des ceea ce căutam”.
Charles Bukowski
PAG 10 SCRIITORI CELEBRI 3
Charles Bukowski spunea că este bine să ai multe pisici pe lîngă tine. Dacă nu te simţi bine, nu trebuie decît să te uiţi la pisici şi imediat realizezi că lucrurile sînt exact aşa cum trebuie să fie. Ele îţi dau imediat din calmul şi siguranţa lor. Bukowski era convins că pisicile îţi prelungesc viaţa: ,,Cu cît ai mai multe pisici, cu atît trăieşti mai mult. Dacă ai 100 de pisici, vei trăi de 10 ori mai mult decît dacă ai avea 10 pisici. Într-o zi se va descoperi asta, şi oamenii vor avea cîte 1.000 de pisici şi vor trăi la nesfîrşit”. Romancierul american se declara foarte uimit de faptul că omenirea nu a înţeles încă acest lucru.

COMENTARII DE LA CITITORI