Scrisoare Deschisă adresată domnului Călin Popescu-Tăriceanu

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Domnule Călin Popescu-Tăriceanu,

 

Experienţa de viaţă şi folosirea forţelor proprii într-un anumit domeniu mă îndeamnă, din nou, să îţi scriu acest „mesaj deschis”, prin care să repet ideea că unele acţiuni, pe care le-ai întreprins sau le înteprinzi public, m-au dezamăgit. Văzînd destule reacţii ale semenilor noştri, îmi menţin părerea că nu sînt singurul în această postură.

Ultima dezamăgire, dar şi dezaprobarea mi le-ai produs recent, cînd n-ai avut bărbăţia să admiţi (nu să decizi!) că lui Corneliu Vadim Tudor i se cuvenea, de drept, să i se aşeze sicriul în clădirea Parlamentului.

Şi, din acest punct de vedere, afirm că ai asemănări în laşitate, lipsă de curaj şi nerecunoaşterea reglementărilor şi cutumelor cu cel cu care ai făcut echipă ceva timp şi care, atunci cînd i-a fost bine, te-a aruncat peste bord fără vreo remuşcare, fac vorbire despre Traian Băsescu.

Matrozul „s-a strecurat” la catafalcul lui Adrian Păunescu îmbrăcat în pulover, ducîndu-i cîteva flori, şi n-a avut nici el bărbăţia – de care amîndoi faceţi atîta caz, ba chiar vă afişaţi în public – de a-i propune Marelui Poet şi român Adrian Păunescu funeralii naţionale.

Fii sigur, d-le Tăriceanu, că nici dumneata, nici Traian Băsescu nu veţi rămîne în Istoria şi memoria pozitivă şi afectivă a românilor!

La timpul său, i-am scris şi lui Traian Băsescu că Vladimir Voronin, cu toate cusururile lui, „i-a dat clasă”, aprobînd funeralii naţionale lui Grigore Vieru, cu care relaţiile lui Voronin erau de-a dreptul ireconciliabile.

La înmormîntarea lui Vieru – la care am fost prezent – a cuvîntat Marian Lupu, atunci preşedinte al Parlamentului Moldovei.

Nu este normal să vă întreb cum de îndrăzniţi şi cu ce drept îi puneţi „la colţ” pe aceşti corifei ai culturii româneşti, patrioţi desăvîrşiţi şi iubitori de Ţară şi de Neam de la care nici dumneata, nici Traian Băsescu şi nici cei care vă împărtăşesc ideile şi comportamentul n-aţi învăţat nimic?

Doresc ca tema acestei Scrisori Deschise să se rezume doar la dumneata şi la cei care gîndesc ca dumneata. Pentru că n-ai avut tăria să faci pentru Corneliu Vadim Tudor ceea ce trebuia făcut.

Au făcut-o, în schimb, Poporul Român şi cei care l-au cunoscut, arătînd, astfel, că n-ai învăţat nimic în anii de cînd te-ai căţărat în vîrful piramidei politice din România, sprijinindu-te pe personaje precum Mihail Mihailovici Vlasov, Ovidiu Silaghi, şi lista poate continua.

Totuşi, înainte să mă poţi acuza de ceva – dacă mai ai tăria – legat de această intervenţie a mea, poate e bine să-ţi reamintesc faptul că, prin ceea ce ai făcut, la timpul său, ai contribuit direct la distrugerea Sistemului Camerelor de Comerţ din România, dar şi la decăderea, aproape de ruină, a unuia dintre cele mai mari complexe expoziţionale din Europa, mă refer la RomExpo.

Poate e bine să-ţi reamintesc cum ai deturnat în direcţia demolării RomExpo cuvîntul pe care l-ai avut la întîlnirea reprezentanţilor oamenilor de afaceri români şi turci cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului Turciei. Am trăit atunci un sentiment de ruşine, ca de altfel şi acum.

Înregistrarea există, tot aşa cum sper că s-a arhivat corespondenţa dintre Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi Secretariatul General al Guvernului, în perioada în care l-ai avut în subordine, în calitate de secretar general pe Ilie Bolojan. Cu sinceritate,

Diplomat economist Ştefan D. Popa

COMENTARII DE LA CITITORI