Scrisori ale Papei Ioan Paul al II-lea relevă o prietenie intensă cu o femeie de origine poloneză

in Lecturi la lumina ceaiului

Sute de scrisori găsite de jurnalişti de la BBC în Biblioteca Naţională a Poloniei dezvăluie o intensă relaţie de prietenie, care a durat peste 30 de ani, între Papa Ioan-Paul al II-lea şi Anna-Teresa Tymieniecka, o femeie căsătorită, de origine poloneză. ,,Corespondenţa reprezintă o descoperire extraordinară din viaţa privată a unuia dintre cei mai celebri oameni din istorie”, afirmă Edward Stourton, jurnalistul care a studiat scrisorile şi care va vorbi pe larg despre aceste documente, în cadrul emisiunii ,,Panorama”, pe care o moderează la postul BBC.
Potrivit ziarului ,,Le Figaro”, peste 350 scrisori trimise de Ioan Paul al II-lea specialistei în filosofie Anna-Teresa Tymieniecka au fost descoperite în Biblioteca Naţională din Polonia, locul în care aceasta le-a depus în anul 2008. ,,Draga mea Teresa, am primit ultimile tale trei epistole. Îmi scriai că eşti tulburată, sfîşiată, dar nu am putut să găsesc nici un răspuns la aceste cuvinte”, mărturisea cel ce avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea într-o scrisoare din 1976, în care o descria pe destinatara Anna-Teresa Tymieniecka drept ,,un dar de la Dumnezeu”. ,,Erau mai degrabă prieteni şi mai puţin amanţi”, a precizat Edward Stourton , arătînd că nu există în aceste scrisori nici o probă de încălcare a obligaţiei de castitate de către fostul Suveran Pontif. Corespondenţa lasă să se întrevadă ,,o luptă pentru păstrarea a ceea ce era, cu certitudine, o relaţie foarte intensă”, a dedus jurnalistul de la BBC.
Prima scrisoare datează din 1973, anul întîlnirii dintre cei doi, an care a marcat începutul prieteniei lor. Tymieniecka l-a contactat pe cardinalul Karol Wojtyla, pe vremea aceea arhiepiscop de Cracovia, pentru a comenta o carte de filosofie pe care acesta o scrisese. În urma discuţiei, Anna-Teresa Tymieniecka a călătorit din Statele Unite pînă în Polonia, pentru a avea o întrevedere cu arhiepiscopul. Întîlnirea a fost urmată de o corespondenţă intensă, scrisorile revelînd, la început, un ton mai degrabă formal al cardinalului, pentru ca, în timp, prietenia dintre cei doi să devină mai intimă, relatează BBC. De altfel, ei au lucrat împreună la o versiune adăugită a cărţii lui Ioan Paul al II-lea, ,,The Acting Person”.
În 1974, Karol Wojtyla îi mărturisea prietenei sale că îi reciteşte adeseori scrisorile, pentru că i se par ,,pline de substanţă şi profund personale”. Odată cu aceste epistole, au fost dezvăluite publicului şi fotografii care îl înfăţişează pe Papa Ioan Paul al II-lea avînd un aer destins, în ipostaze lipsite de sobrietatea caracteristică funcţiei înalte pe care o deţinea. Anna-Teresa Tymieniecka l-a invitat în vacanţe în regiuni rurale şi la schi, l-a însoţit chiar şi într-o excursie de grup – după cum demonstrează seria de fotografii. În alte imagini, Anna -Teresa Tymieniecka era surprinsă în timpul vizitelor făcute lui Ioan Paul al II-lea la Vatican. ,,Iată o figură emblematică a vieţii publice din Secolul al XX-lea, capul Bisericii Romano-Catolice, într-o relaţie intensă cu o femeie atrăgătoare”, a remarcat Eamon Duffy, profesor de Istoria Creştinismului, la Universitatea Cambridge.
(Mediafax.ro)

COMENTARII DE LA CITITORI