Scrisori nemaivăzute ale actriţei Audrey Hepburn (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Audrey Hepburn a rămas în memoria tuturor drept una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. Dar, cu aceeaşi frumuseţe, ducea şi poveşti de viaţă nebănuite pe care le nota în scrisori.
Cum se simţea la începutul unei cariere de succes
Viaţa personală a celebrei Audrey Hepburn nu era atît de spectaculoasă pe cît se vedea din afara ei. Fanii actriţei admirată pentru frumuseţe, stil şi carismă au, de această dată, ocazia să „intre“ în viaţa celebrităţii graţie a zece scrisori nemaivăzute pînă acum, care vor fi scoase la licitaţie, şi în care chiar Hepburn detaliază suişurile şi coborîşurile existenţei sale. În scrisori, ea prezintă şi modul în care şi-a început ascensiunea – „de la o balerină britanică necunoscută la una dintre cele mai mari şi importante actriţei de film ale lumii“ (revista Vanity Fair). „Îţi vine să crezi?“, scria Audrey Hepburn, în 1951, către prietenul şi profesorul ei de oratorie, Sir Felix Aylmer, în timp ce se afla pe platourile de filmare ale peliculei „Monte Carlo Baby“, una dintre primele sale reprezentaţii în cinematografie. „Sînt în Monte Carlo, lucrez la o peliculă franceză. Locul este divin, este unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au întîmplat“.
Durerea despărţirii
Un an mai tîrziu, Hepburn se logodea cu baronul James Hanson. În timp ce filma pentru „Vacanţă la Roma“, presa raporta că Hepburn era ocupată pînă peste cap cu planificarea nunţii, fugea de la repetiţii pentru a-şi proba rochia albă de satin. În cele din urmă, actriţa s-a despărţit de influentul om de afaceri şi a descris, pe larg, în corespondenţa sa, felul în care se simţea. „Cu părere de rău, îţi scriu că eu şi James Hanson nu mai sîntem logodiţi. Ştiu că nu trebuie să îţi detaliez totul, tu fiind un domn. Pentru un an de zile, am crezut că este posibil ca vieţile şi carierele noastre să se sincronizeze. Mă simt nefericită, dar sînt sigură că este singura decizie raţională“, îi scria ea lui Aylmer . Într-un interviu ulterior, Hepburn a detaliat modul în care privea lucrurile: „Programul meu mă obligă să fiu pentru un film aici, şi apoi să plec pentru o scenă la Hollywood. James îşi petrece o mare parte din timp avînd grijă de afacerile sale din Anglia şi din Canada. Ar fi fost foarte dificil ca noi doi să ducem o viaţă de cuplu normală“. La scurt timp după logodna eşuată şi Oscarul cîştigat pentru rolul din „Vacanţă la Roma“, actriţa s-a îndrăgostit de actorul american Mel Ferrer, pe care l-a întîlnit la o petrecere. Cei doi şi-au dus relaţia şi pe scena de pe Broadway, jucînd împreună în piesa „Ondine“ – care i-a adus acesteia un premiu Tony -, dar şi în filme, precum „Sabrina“ (1954) şi „Război şi pace“ (1956).
Înainte de nunta celor doi, din 1954, din Elveţia, Hepburn i-a scris lui Aylmer, invitîndu-l la o biserică secretă, acolo unde urma să aibă loc ceremonia şi, apoi, la „un mic dejun de nuntă“. „Ne-ar plăcea foarte mult să fii alături de noi în ziua nunţii noastre. O maşină te va aştepta şi te va duce pe vîrful nostru de munte, vineri, la cabana noastră dragă. Sîmbătă va fi nunta. Vrem ca totul să fie un secret, pentru că nu ne dorim ca presa să apară“, scrie Hepburn.

(va urma)
Victor Arvunescu

COMENTARII DE LA CITITORI