Scrisori nemaivăzute ale actriţei Audrey Hepburn (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Un vis devenit realitate
Din nefericire, Hepburn a suferit mai multe pierderi de sarcină, una dintre ele din cauza unui accident pe platourile de filmare ale lungmetrajului „Greşeala de neiertat“, din 1961, atunci cînd a căzut de pe un cal. Cînd a rămas însărcinată a treia oară, Hepburn nu a mai lucrat timp de un an, pentru a asigura sănătatea copilului. După ce l-a născut pe primul ei fiu, Sean Hepburn Ferrer, i-a scris încă o dată lui Aylmer. „Sean este un vis devenit realitate, îmi pare greu de crezut că rămîne pentru noi. Abia aştept să ţi-l arăt. Toţi trei îţi trimitem dragostea noastră“, scrie ea într-o scrisoare datată 17 august 1960, la o lună de la naştere. În cele din urmă, Audrey Hepburn şi Mel Ferrer au divorţat, în 1968, după un mariaj de 14 ani. Vestea a venit ca o uşurare pentru mama actriţei, Ella van Heemstra, care şi-a arătat nemulţumirea faţă de soţul fiicei ei. Mama vedetei l-a numit pe Ferrer, care mai fusese căsătorit de cinci ori, „un delincvent cu faţă de broască şi picioare fusiforme“ , şi l-a certat pentru că a provocat „suficientă pagubă cît să dureze mult timp“. „Cred că Audrey se simte bolnavă lîngă nevroticul ăsta“, zicea ea.
Cum se menţinea Audrey Hepburn în formă
Despre Audrey Hepburn se mai ştie că a dus o viaţă dură în timpul ocupaţiei naziste din Arnhem, Olanda, între anii 1944 şi 1945, ceea ce i-a schimbat percepţia asupra mîncării. „Mîncam urzici şi toată lumea încerca să fiarbă iarbă, pe lîngă lalele, dar nu le puteam suporta“, este mărturia lui Hepburn despre perioada de foamete. Ea se hrănea cu andive, bulbi de lalele şi bea foarte multă apă. Supravieţuind ocupaţiei germane, la 16 ani, Audrey Hepburn cîntărea 40 de kilograme şi suferea de astm, icter, anemie acută şi o formă gravă de edem. Luca Dotti, unul dintre cei doi fii ai actriţei, scrie în cartea „Acasă la Audrey. Memorii din bucătăria mamei mele“ că vedeta prefera cartofii copţi şi somonul la grătar, iar printre metodele folosite pentru a se menţine în formă se numărau detoxifierea lunară şi micul dejun constînd în hrană sănătoasă. „Mama, ca un medic înţelept al familiei, credea în beneficiile unui mic dejun bun – nu-l rata niciodată – şi nu renunţa nici la ziua ei de detoxifiere, ţinută o dată pe lună, cînd mînca doar iaurt şi măr răzuit“.
Născută la 4 mai 1929, Audrey Hepburn murit pe 20 ianuarie 1993, la vîrsta de 63 de ani. În ultimii ani ai vieţii, s-a dedicat activităţii în scop umanitar depusă în calitate de ambasadoare a bunăvoinţei din partea UNICEF. Hepburn a cîştigat un premiu Oscar pentru filmul „Vacanţă la Roma/ Roman Holliday“ (1953), de William Wyler. Actriţa a mai jucat în „Mic dejun la Tiffany/ Breakfast at Tiffany’s“ (1961), de Blake Edwards, şi „My Fair Lady“ (1964), de George Cukor. Audrey Hepburn a fost considerată de nenumărate publicaţii ca fiind cea mai frumoasă femeie a tuturor timpurilor.

Sfîrşit
Victor Arvunescu

COMENTARII DE LA CITITORI