Şeful DNA cere sesizarea Senatului pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a Doinei Tudor

in Război corupției

Ea este anchetată în dosarul în care fostul său soţ, Daniel George Tudor, a fost reţinut pentru luare de mită, la data faptei preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatoarei Doina Anca Tudor, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită“, se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.

DNA precizează că, în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de acesta), pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control. „În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii“, susţin procurorii. Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA, precum şi copii ale dosarului de urmărire penală. Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ovidiu Marian, la data faptei secretar general al Senatului, cu privire la săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Daniel Tudor urmează să fie prezentat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de luare a măsurii arestului preventiv pentru 30 de zile, iar Ovidiu Marian va fi prezentat cu propunere de luare a măsurii arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

Potrivit DNA, în perioada martie – mai 2013, în contextul efectuării unui control la o societate de asigurări, Daniel Tudor, în calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreşedinte al ASF, a primit de la administratorul firmei respective, denunţător în cauză, prin intermediul lui Ovidiu Marian, suma de 300.000 de euro pentru ca rezultatul verificărilor să fie unul favorabil omului de afaceri. „De precizat este faptul că iniţial, inculpatul Tudor a pretins de la omul de afaceri, prin acelaşi intermediar, suma de 3 milioane de euro“, au mai reţinut anchetatorii. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI.

Mădălina Cochinescu Verman

COMENTARII DE LA CITITORI