Semnal de Alarmă: România stă pe o bombă infracţională!

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Este de datoria mea să trag un semnal de alarmă cu privire la intrarea fenomenului infracţional într-o etapă nouă, de un înalt grad de periculozitate. Într-o ţară unde mai există bătrîni fără nici o sursă de venit, sau cu cîteva mii de lei pe lună, în chip de pensie de batjocură, se practică un gangsterism pe scară înaltă, uneori chiar la adăpostul legii. Dacă anticul Terenţiu scria „Homo sum et nihil humanum me alienum puto“ – adică „Sînt om şi nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este străin“ – infractorii noştri balcanici au ajustat dictonul şi rostesc: „Hoţ sînt şi nimic din ceea ce îmi aduce averi nu-mi este străin“. Peisajul este de-a dreptul terifiant: se fură totul, de la bani şi bijuterii pînă la vite care sînt mutilate şi fripte de vii, de la copii scoşi peste graniţă de nişte străini abuzivi pînă la arme şi uraniu, de la gemenii statuii Lupa Capitolina şi pînă la uzine întregi.
Niciodată în Istoria ţării noastre nu s-a jefuit atît de cumplit, atît de sîrguincios, atît de inventiv, atît de diabolic. Există unii care din întregul nostru tezaur literar au reţinut doar o zicală: „Codrul – frate cu românul“, ceea ce în mintea lor rapace se traduce prin îndemnul de a fura ca-n codru.
Am să vă prezint cîteva întîmplări de dată recentă. Să o luăm, bunăoară, pe soţia unui politician de vază, care, pe lîngă nenumărate afaceri frauduloase, a mai găsit o vacă de muls: în fiecare săptămînă, firma ei cumpără de la Găeşti, în mod preferenţial, nu mai puţin de 100 de frigidere, la un anumit preţ, dar le vinde imediat la preţ dublu şi cîştigă nu mai puţin de 20 de milioane de lei în 7 zile. Întîiul gospodar al unui judeţ e băgat pînă în gît în 4 firme, împrumută de la un joc de întrajutorare suma de 640 de milioane lei, face trafic cu ulei de floarea-soarelui, acordă sedii propriilor sale firme şi, deşi premierul îi pune în vedere să-şi dea demisia, delincventul sfidează pe toată lumea. Cred că oricine va fi de acord că un asemenea putregai social nu poate beneficia de onoarea de a-şi prezenta el, seniorial, demisia, ci trebuie să fie dat afară, judecat şi condamnat. În fine, un al treilea caz: nu cu mult timp în urmă, un ţigan care tăiase braţul unui poliţist cu o sabie Ninja e scos basma curată, se pune repede pe picioare şi organizează un botez la Casa Republicii, unde, culmea neruşinării, plasează la intrare sute de plicuri cu cîte 2 milioane de lei fiecare, le oferă gratuit înalţilor demnitari, politicienilor şi chiar generalilor care s-au băgat în troacă cu el, ca să-i mănînce porcii, spunîndu-le că le pot depune ca dar de botez, fiindcă tot nu-i costă nimic, ilustrele feţe acceptă jocul acesta, aparent nevinovat, în final se strîng nu mai puţin de 850 de milioane de lei în copaia puradelului, şi astfel s-a produs în văzul organelor de ordine, şi chiar cu participarea lor nemijlocită, cea mai spectaculoasă operaţiune de spălare a banilor murdari din Istoria României. Trebuie să recunoaşteţi că realizatorul filmului „Naşul“, Francis Ford Coppola, dar şi alţi regizori şi scenarişti ai filmelor cu mafioţi, ar putea să vină la reciclare pe cheiul Dîmboviţei, să ia lecţii şi să popularizeze în întreaga lume gradul de perfecţiune la care au ajuns bandiţii noştri autohtoni. Să mai vorbesc de cele cîteva sute de medalii de aur comemorative emise de Credit Bank şi făurite peste hotare, care au fost introduse în România, s-a pus o vamă de 40 de milioane de lei, dar au fost scoase din nou din ţară şi reintroduse fraudulos? Numai naivii pot crede că un deputat care a scos sute de mii de dolari peste hotare, chipurile pentru îmbunătăţirea imaginii României, are vreo tangenţă cu social-democraţia. Numai nătărăii se pot lăsa amăgiţi că primarul unei metropole, care în 2 ani şi jumătate a realizat o avere estimată de mine cam la 50 de milioane de dolari, poate avea vreo legătură cu liberalismul. Să mai adaug la toate acestea şi perspectiva de-a dreptul disperată oferită de o Justiţie coruptă pînă în măduva oaselor. În cursul zilei de marţi, 21 februarie, un director din Procuratura Generală îmi mărturisea, citez: „Peste 90 la sută dintre judecătorii României sînt mînjiţi!“.
Noi anunţăm că am declanşat ofensiva de primăvară împotriva jafului şi a anarhiei. Societatea românească stă pe o bombă cu un ceas nemilos şi, dacă nu ne trezim la timp, dacă nu ne vom uni forţele pentru dezamorsarea ei şi eradicarea fenomenului infracţional, vă spun că va fi vai şi-amar de ţara noastră!
CORNELIU VADIM TUDOR
(27 februarie 1995,
discurs rostit în plenul Senatului României)

COMENTARII DE LA CITITORI