Semnal uriaş de alarmă: de data asta, în Transilvania se petrece ceva!

in Editorial

Motto: „Naţionalismul este singura doctrină salvatoare pentru un stat începător ca al nostru. Nu se poate concepe liberul parcurs al tuturor forţelor distructive în mijlocul poporului nostru”.

                 (Octavian Goga)

Înainte de toate, se impune o întrebare cu dublu adresant: ce face SRI, ce fac procurorii? Iar motivele sînt clare: acum o săptămînă, un document a fost semnat de mai multe personaje din România şi Ungaria, notorii pentru atitudinea secesionistă. „În Transilvania lucrurile se precipită”, scrie cunoscutul jurnalist Bogdan Tiberiu Iacob, descifrînd mesajul documentului în cauză: „Zilele trecute, o serie de personalităţi de etnie maghiară, dar şi română, au semnat un document prin care se cere autonomia teritorială a maghiarilor din România, deşi nu e clar dacă e vorba de autonomia întregii Transilvanii, pomenită de mai multe ori în declaraţie, ori doar a unor regiuni precum Ţinutul Secuiesc, care nu e nominalizat, însă”.

Jurnalistul rezumă foarte bine – dar trebuie menţionat că se reia teza din iunie 1989, de la Budapesta: „Transilvania a fost şi poate să devină un spaţiu de complementaritate”. De altfel, printre semnatari, regăsim nume ale celor din 1989. Iată o scurtă listă: Tökes Laszlo, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Eckstein Kovacs Peter, Szilagyi Zsolt, Sabin Gherman, Kolumban Gabor, Toro Tibor, Mircea Toma, Ovidiu Pecican, Cristian Pîrvulescu. Da, ultimul pe listă e chiar şeful şcolii de politologie – SNSPA! E chiar cel care a primit bani din SUA să ne „democratizeze”, cel care a condus lobby-ul pentru distrugerea completă a sistemului politic românesc, prin presiunile făcute pentru introducerea nenorocirii numită „votul uninominal”. Dar, atenţie, fragmentul următor al „textului transilvan” este epocal: „Nu există nici un element care să opună, astăzi, interesele românilor şi maghiarilor. Aspiraţiile maghiarilor la autonomie culturală şi teritorială sînt dezideratele unei mai bune organizări şi servesc deci tuturor. Alimentarea confuziei dintre autonomie şi independenţă reflectă uneori neînţelegere, alteori intenţia rea a manipulării”.

Deci, atenţie, se asociază naţionalismul cu manipularea, un laitmotiv al propagandei antinaţionale. Mai mult, se merge mai departe: naţionalismul românesc actual e opera… ruşilor! „Logica” e următoarea: Rusia lui Putin are interesul să destabilizeze UE, deci destabilizează România, ţară UE! Deci nu SUA şi ţările UE care finanţează – direct sau prin alde Sörös – mişcările anarhiste care distrug credibilitatea tuturor instituţiilor statului sînt de vină, ci naţionaliştii care… sînt… ai ruşilor! Vă daţi seama că există atîta prostie încît aşa ceva să prindă aderenţă?!

Sigur, ar merita dezvoltat subiectul declaraţiei, dar e „Breaking news” cu un mesaj subsecvent, dar la fel de grav… Ia auziţi aici: „Cu vorba bună nu mai merge. Degeaba se fac analize peste analize, degeaba se dau peste cap cei de la Bruxelles şi de la Comisia Europeană. (…) Poate e cazul să renunţăm la analize şi explicaţii docte – vor război, să simtă deci războiul”. Textul halucinant îi aparţine lui Sabin Gherman şi a fost publicat de Newsweek, o revistă a cărei finanţare nu e deloc clară. Unii spun că ar fi Serviciile Speciale în spate, dar există şi alte variante. Inclusiv „celebrul” Mălin Bot titra: „Susţin presa liberă, respect: «Finanţare ciudată pentru Newsweek România. Orcan trebuie să răspundă»” – postînd şi unul dintre celebrele sale clipuri video pe această temă. De fapt, e vina celor de la putere, care nu promovează scoaterea la lumină a finanţării ONG-urilor, dar şi a mass-media. Deci, Gherman îndeamnă la „război” – dar ce fel de război? „Nu cu furcile şi topoarele, deşi mulţi le-ar arunca după ei”, scrie Gherman, inducînd implicit ideea de violenţă. Dar ceea ce propune el e la fel de periculos: hărţuirea demnitarilor statului! Citiţi şi vă cruciţi: „Unde stau ăştia? Unde locuiesc? Adresa exactă, aşa cum are orice cetăţean. Ei bine, poate că mulţimi de oameni îngrijoraţi, o mie sau zece mii, se vor duce şi vor face de gardă la uşa lor. În faţa blocului, în faţa casei. Să le strige sau nu nemulţumirile, să le spună sau nu ce au de spus, dar să fie acolo. Să fie văzuţi, să simtă furia şi dispreţul. (…) Asta merită. Urmăriţi pas cu pas, învăluiţi în reproşuri, tăvăliţi în vorbe de dulce, aşa cum doar poporul ăsta la necaz ştie să scoată”. Adică îndemn clar la violenţă, cel puţin verbală, dar mai ales la destabilizare! Deci atenţie, Gherman nu spune clar „îi consider vinovaţi pe cutare, pentru cutare motiv”, ci îi numeşte infractori în bloc, pe toţi demnitarii, toată conducerea statului! Deci, un model clar de război hibrid, ca în manuale: sădirea neîncrederii şi adversităţii populaţiei în conducătorii statului. „Nu, n-are sens să mai sperăm; ăştia sînt nişte infractori care vor să scape de puşcărie (…) trebuie raşi, tunşi şi frezaţi, luaţi pe sus şi trimişi la plimbare – dar nu oricum, ci la ore fixe, aşa cum prevede orarul oricărui penitenciar dintr-o ţară civilizată”.

Sincer, nu cred că am văzut un îndemn mai clar la acţiune contra demnitarilor, deci contra conducerii legal alese a statului. Şi asta în pragul preluării preşedinţiei Consiliului UE! Mai mult, în ajunul Centenarului – dar, atenţie, şi în preajma unui mare miting – aşa-zis „al diasporei” – la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Ce va fi atunci, acolo? O întrebare la care specialiştii SRI, ca şi grupurile finanţate pentru a combate războiul informaţional, ar trebi să răspundă. Pentru cine nu ştie, statul român, adică fiecare cetăţean, plăteşte structuri care luptă cu „războiul informaţional”. Adică… ruşii. Pentru ei, Sabin Gherman, secesionismul maghiar din Transilvania, extremismul separatist nu există! Verificaţi – daţi căutare pe site-ul instituţiei Academiei Române, LARICS, care luptă cu „războiul informaţional” – şi nu veţi găsi nimic despre acest vector strident al secesionismului şi destabilizării! Găseşti tot felul de prostii din presa rusă, de la mii de kilometri, interpretări ale unor articole din Sputnik, sau tot felul de „analize“ în care e făcut praf Guvernul! Adică structura care conduce statul! Dar hai să-i lăsăm în pace şi să încheiem cu acest energumen al secesionismului, tuciuriul din Cluj, Gherman. Pe scurt, ar trebui ca SRI să răspundă urgent – CUM de asemenea mesaje se pot transmite public în această perioadă în România? Cum de un asemenea personaj îşi poate desfăşura activitatea în România, otrăvind în fel şi chip mintea românilor?! Mari ziarişti români au fost marginalizaţi, alţii au fost chiar închişi, publicaţii patriotice nu găsesc finanţare, iar tuciuriul zburdă prin presă şi spaţiul virtual!

De mult propun ca SRI să revină la conducere militară – nu pot să cred că un militar, chiar un general ca Florian Coldea, care a depus jurămînt sub steag, poate lăsa antiromânismul să-şi scoată colţii şi să bălească, răspîndindu-şi duhoarea otrăvită!… Dar cînd SRI şi Comunitatea de Informaţii ajung să fie conduse de „civici” pregătiţi sau finanţaţi din surse Sörös, orice e posibil. Chiar să viermuiască un Sabin Gherman pe aici.

Apropo – sau în loc de P.S. – dacă tot vrea Gherman să trimită lumea peste politicieni acasă – de ce să nu i se răspundă cu aceeaşi monedă? Oare niscaiva patrioţi nu s-ar duce în faţa găurii şarpelui să-i spună, cum zice el, „vorbele dulci ale poporului la mînie”?

DRAGOŞ DUMITRIU

Păreri și opinii