SENZAŢIONALA DIETĂ CU GRĂSIMI

in Lecturi la lumina ceaiului

După ultimele Jocuri Olimpice desfăşurate în această vară la Rio de Janeiro, o mulţime de „specialişti“ vin cu tot felul de propuneri pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive, dar toate cerînd bani în plus. Cu toate că am trăit o viaţă întreagă în lumea sportului, spun cu fermitate: nu daţi bani pentru sport, atît timp cît se pot face multe îmbunătăţiri în activitatea sportivă cu banii repartizaţi în prezent Sportului! Nu daţi bani pentru sport, atît timp cît mor oameni fiindcă nu au bani pentru medicamente şi nu avem spitale curate şi performante! Nu daţi bani pentru sport, atît timp cît mor oameni în închisori, care trăiesc mai prost decît în Evul Mediu!
Un domeniu în care cu aceiaşi bani se pot îmbunătăţi condiţiile pentru obţinerea rezultatelor înalte este cel al alimentaţiei sportivilor. În general, la noi, sportivilor li se oferă meniuri stabilite pentru tot grupul, indiferent de necesităţile lor. Astfel, este ca şi cînd am pune aceeaşi benzină la motociclete, automobile, tractoare sau avioane. Afirmaţia pare exagerată, dar, din păcate, este reală. În orice ţară unde se pregătesc performeri, alimentaţia acestora se individualizează în funcţie de greutatea corporală, de efortul făcut în ziua respectivă, de carenţele fiecăruia în minerale sau aminoacizi, şi, nu în ultimul rînd, după gustul şi apetitul fiecăruia. Cum se poate realiza acest lucru? Foarte simplu: în loc de meniuri, chiar dacă sînt alcătuite de nutriţionişti, fiecare sportiv să mănînce după sistemul „a la carte“, sau după sistemul de Bufet Suedez.
O noutate apărută de cîţiva ani şi care a produs mare senzaţie în domeniul nutriţiei este dieta cu grăsimi (ştiinţific, se numeşte Dieta Ketogenică), folosită deja de mulţi sportivi, şi nu numai de sportivi, în străinătate. Noi am aflat despre această dietă alimentară de la un prieten deosebit, arhitectul Adrian Sârbu. Deosebit, spunem, prin gîndurile şi preocupările pe care le are, el însuşi hrănindu-se după această dietă revoluţionară de mai bine de 2 ani. Astăzi, vă vom oferi cîteva informaţii în legătură cu dieta Ketogenică, urmînd ca, în viitor, să revenim cu mai multe detalii utile, eventual şi pentru cei care s-ar încumeta să o încerce…
Dieta Ketogenică constă dintr-o scădere drastică a cantităţii ingerate de carbohidraţi (5–10 % din totalul caloric sau 50 g), creşterea cantităţii de grăsimi (70–80% din totalul caloriilor) şi menţinerea proteinelor la un nivel scăzut, spre moderat (15%-20% din totalul caloric). Astfel, cînd corpul şi-a epuizat rezervele de glicogen, el „arde“ grăsimi (acizii graşi din sînge) pentru a genera energie printr-un proces numit „lipoliză“. Adepţii acestei diete justifică foarte frumos, prin evoluţia omului, credibilitatea ei, afirmînd că omul nu a fost supus decît de cîteva milenii „agresiunii“ carbohidraţilor. Astfel, agricultura a apărut doar în urmă cu 10 milenii; vinul şi berea, în ultimele 7 milenii; zahărul este accesibil populaţiei doar de 220 de ani; cerealele, uleiurile rafinate şi hidrogenate, vinovaţi de pandemia de alergii şi boli autoimune, doar de la începutul Secolului al XX-lea. Specia umană nu a avut timp suficient să se adapteze la aceste „noutăţi“, care reprezintă un adevărat asalt chimic asupra organismului oamenilor. O dovadă în plus sînt triburile care mai există şi astăzi în locuri îndepărtate de pe glob, uitate de civilizaţie, care au o alimentaţie în care grăsimile au rol preponderent (între 55–85%, în defavoarea carbohidraţilor, care sînt în cantitate de doar 5–20%), ca, de pildă, triburile Maasai şi Rendille din Kenia şi Tanzania, eschimoşii din zona Arctică, triburile din insulele Tokelau, din Pacificul de Sud, indienii din Osage, din America de Nord, triburile din stepele Mongoliei etc.

SILVIU DUMITRERSCU
P.S. De teamă să nu fiu descoperit că… m-am plagiat pe mine, precizez că pasaje din acest material au fost extrase din cartea „Alergăm pentru sănătate“, de Silviu Dumitrescu, în care puteţi afla mai multe amănunte şi pe care o puteţi găsi la Librăria „Eminescu“, din Capitală.

COMENTARII DE LA CITITORI