Serbare la Palat

in Lecturi la lumina ceaiului

La 21 iunie a.c. – declarat ,,Anul Brâncoveanu”, odată cu împlinirea a 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi al fiilor acestuia -, a avut loc un impresionant spectacol, în prezenţa mai multor feţe bisericeşti, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi a mai bine de 1.000 de participanţi. Spectacolul, un adevărat regal, a reuşit să ne arate cum erau organizate serbările la Curtea Domnească a lui Constantin Brâncoveanu. Datinile şi obiceiurile acelor vremuri au fost puse în scenă de actori şi formaţii muzicale de renume, precum formaţia lăutărească de la Clejani, care a excelat în a reda muzica veche românească a Secolului al XVII-lea. Regia acestui moment inedit a avut la bază date istorice, mărturii, sau opinii lăudabile, precum aceea a unui ambasador, care sublinia, cu lux de amănunte, faptul că la Curtea Brâncoveanului erau organizate serbări fastuoase, la nivelul celor din marile capitale ale Europei.

În cinstirea sfinţilor martiri Brâncoveni, un rol de seamă l-a avut Biserica Creştină, domnitorul Constantin Brâncoveanu fiind un demn slujitor al Creştinismului în Balcani.

Anton Voicu

 

P.S.: Fie ca aceste acţiuni – menite să evidenţieze trecutul glorios al Poporului Român, ce s-a plămădit şi a evoluat, în inima Carpaţilor, odată cu Creştinismul -, să fie urmate de multe altele, la fel de reuşite.

 

Păreri și opinii