Sfatul medicului: Artroscopia de genunchi, ce este şi cînd este necesară?

in Sfatul medicului

Artroscopia este o intervenţie chirurgicală minim invazivă prin care se pot diagnostica şi rezolva diferite probleme ale articulaţiilor, evitînd astfel inciziile şi cicatricile mari. Se introduce o cameră în articulaţia genunchiului, care trimite imaginea mărită de aproximativ 10 ori pe un monitor, iar cu diferite instrumente chirurgicale de mici dimensiuni, se tratează corect afecţiunea.
Cînd se recomandă artroscopia?
Artroscopia de genunchi se recomandă atunci cînd apar dureri, blocaje la nivelul genunchiului sau boli degenerative ale articulaţiei, care nu cedează la tratamente nechirugicale, la repaus, la tratamente medicamentoase şi nici în urma infiltraţiilor locale.
Se indică în urmatoarele afecţiuni:
– Leziune de menisc intern sau extern
– Leziune de ligament şi reconstrucţia ligamentelor încrucişate anterior şi posterior
– Extragerea de corp liber intra-articular
– Gonartroză
– Sindrom de impingement femuro-patelar
– Sinovita cronică
– Leziune de cartilaj
Ce trebuie făcut înainte de operaţie?
În cadrul consultaţiei, medicul va explica în ce constă intervenţia, va afla istoricul pacientului şi al afecţiunii şi va efectua o serie de analize de sînge, pentru pregătirea operatorie. În acelaşi timp va cere efectuarea consultului preanestezic, în care se stabileşte tipul de anestezie folosit, cel mai frecvent fiind anestezia rahidiană.
Durata efectuării unei artroscopii de genunchi variază între 20 şi 120 de minute, în funcţie de patologia tratată; o leziune de menisc simplă sau un defect mic de cartilaj poate fi rezolvat în aproximativ 20 de minute, folosind o anestezie locală sau de tip rahidian, anestezie în care pacientul rămîne treaz, însă nu va putea să-şi mişte şi să-şi simtă membrele inferioare pe durata operaţiei, dar care va permite pacientului să se uite la ecran şi să vadă în timp real intervenţia.
În ce constă recuperarea
după artroscopie?

Pacientul va putea să meargă fără cîrje, în aproximativ 90% din cazuri, la 3-4 ore după intervenţie şi va rămîne internat în spital numai o singură noapte. Recuperarea după o artroscopie de genunchi este uşoară şi include o serie de exerciţii pe care pacientul le poate face şi acasă, timp de 2 săptămîni. Mai trebuie să ţină cont de cîteva sfaturi, să menţină piciorul în poziţie proclivă şi să evite efortul intens în primele 14 zile. Uneori se resimte, în primele 2 săptămîni, o senzaţie de edem postoperator, ceea ce este absolut normal.
Care sînt avantajele
artroscopiei de genunchi?

Principalul avantaj este cel datorat inciziilor mici; faţă de intervenţiile clasice, în care inciziile erau mari, aici nu depăşesc cîtiva milimetri şi nu rămîn cicatrici sesizabile. Recuperarea este mult mai rapidă, spitalizarea fiind de scurtă durată, iar complicaţiile sînt minime.
Este important să nu neglijaţi simptomele şi să nu amînaţi prezentarea la medic, deoarece poate avea consecinţe grave; uneori, nişte simple afecţiuni pot deveni majore.
Dr. Tarek Nazer este supraspecializat în chirurgia artroscopică minim invazivă şi, în prezent, efectuează cea de-a doua specializare în Medicina Sportivă. Prin contractele speciale cu spitalele private, toate intervenţiile chirurgicale sînt decontate în mare parte de CNAS.
www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii