Sfatul medicului  – Bursita

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer este medic specialist în ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Este medic ortoped cu experienţă de 5 ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la Nivel European. Timp de doi ani, a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

„Bursita este o afecţiune cauzată de inflamaţia bursei. Aceasta reprezintă mucoasa care înveleşte şi lubrifiază oasele, tendoanele şi ligamentele, şi care funcţionează ca suprafaţă de alunecare între acestea, pentru a reduce frecarea. Inflamaţia bursei se produce prin umplerea cu lichid“, explică doctorul ortoped Tarek Nazer. Bursita apare la orice persoană, indiferent de vîrstă sau sex. Printre cauzele principale se enumeră acţiunile repetitive din viaţa de zi cu zi, suprasolicitarea, traumatismele, infecţiile locale, sau alte afecţiuni sistemice, precum artrita reumatoidă. Zonele cele mai frecvent afectate sînt articulaţia umărului, a cotului, a şoldului şi a genunchiului.

Cele mai întîlnite simptome sînt: o umflătură cauzată de umplerea bursei cu lichid, rigidă, dureroasă, creînd senzaţia de tensiune, căldură şi roşeaţă a zonei. Poate fi însoţită şi de redoarea articulară şi limitarea miscării. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, analizănd locul dureros şi supunănd articulaţia la diverse mişcări. În timpul examenului este necesar ca medicul să afle istoricul medical şi activităţile zilnice ale pacientului. Uneori,  puncţia aspirativă a bursei şi un examen imagistic, precum o radiografie sau un examen RMN, sînt necesare, pentru a exclude alte cauze osoase.

Tratamentul indicat în prima fază este repausul articulaţiei afectate, aplicarea compreselor reci, medicaţii antiinflamatoare locale şi orale şi tratament antibacterian, cînd e vorba despre o infecţie.Cazurile severe, care nu răspund la tratament medicamentos, necesită o mică intervenţie, cu ajutorul căreia se evacuează şi se îndepărtează sacul de lichid chirurgical. Pentru a preveni reapariţia bursitei, este important să avem o dietă bogată în vitamine şi minerale, să evităm activităţile care implică mişcări repetate şi traumatismele.

Întotdeuna să vă prezentaţi la un medic specialist la primele semne de apariţie a bursitei, deoarece tratamentul medicamentos are rezultate foarte bune şi rapide în stadiile incipiente.

www.consultatieortopedie.ro

COMENTARII DE LA CITITORI