Sfatul medicului: Fractura de calcaneu

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Fracturile de calcaneu sînt cele mai frecvente dintre fracturile oaselor tarsiene. Calcaneul este constituit dintr-o corticală relativ subţire şi numeroase fascicole de traveease ce delimitează o zonă de minimă rezistenţă în zona subastragaliană. Aici se produc fracturile „talamice” care de regulă sînt grevate de sechele importante ca: artroza subastra-ană şi piciorul plat valg dureros post-traumatic.

SIMPTOME

Fractura de calcaneu prezintă următoarele simptome:

  • durerea ascuţită; • vînătaia; • umflătura; • deformarea călcîiului; • imposibilitatea de a pune greutate pe picior şi de a merge.

DIAGNOSTIC

Doctorul ortoped va examina piciorul şi va pune întrebări cu privire la modul în care s-a produs fractura, apoi va cere efectuarea radiografiei/tomografiei sau RMN-ului. Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul va efectua examinarea neurologică şi vascularizarea întregului membru inferior împreună cu celelalte zone ale corpului.

TIPURI DE FRACTURI DE CALCANEU

Fractura stabilă. Fractura stabilă de calcaneu este o fractură fără deplasare, în care extremităţile rezultate în urma fracturării călcîiului sînt aliniate perfect sau aproape perfect. Complicaţiile care pot apărea în timpul tratamentului sînt de obicei reduse, cele două fragmente osoase ale calcaneului fracturat fixîndu-se în poziţia corectă.

Fractura instabilă. Fractura instabilă apare atunci cînd calcaneul prezintă o discontinuitate evidentă, respectiv segmentele calcaneului se deplasează şi nu sînt aliniate. Pentru a alinia cele două segmente la locul lor, fractura instabilă necesită, de cele mai multe ori, operaţie.

Fractura cominutivă. Fractura cominutivă de calcaneu reprezintă ruperea în cel puţin două locuri a călcîiului, rezultînd astfel 3 sau mai multe segmente discontinue. Acest tip de fractură este foarte instabilă şi necesită tratament chirurgical, urmat de recuperare de lungă durată.

Tratament. Tratamentul depinde de forma anatomo-clinică a fracturii. În fracturile fără deplasare, atît articulare, cît şi nearticulare, se face tratament ortopedic. Se face imobilizarea într-un aparat gipsat, de preferinţă cu cameră liberă posterioară, tip Graffin pentru cca. 6 săptămîni, apoi recuperarea articulară susţinută în fracturile marii tuberozităţi calcaneene cu deplasare se face osteosinieza cu şuruburi sau cerclaj cu fir metalic. În caz de contraindicaţie locală (flictene, dermite şocate etc.) sau generală se va face tratament „funcţional”. Se va renunţa la imobilizarea gipsată. Se va menţine piciorul în poziţie proclivă şi se va face mobilizarea degetelor şi a gleznei din primele zile de tratament. Tratamentul chirurgical este rezervat fracturilor cu deplasare.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Recuperarea după artroplastia de şold

Păreri și opinii