Sfatul medicului – Gonartroza

in Sfatul medicului

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintã cea mai frecventã afecţiune articularã la nivelul genunchiului, care constã în degradarea cartilajiilor, ce îşi pierd supleţea, şi face ca alunecarea dintre extremitãţile osoase sã fie dureroasã şi plinã de disconfort.

Care sînt semnele şi simptomele gonartrozei?

Durerea este primul simptom care apare cu debut lent, fiind exacerbatã de exerciţii fizice şi amelioratã prin repaus. Pe mãsurã ce boala evolueazã, durerea apare în perioada de repaus şi noaptea. Un al doilea simptom important este limitarea mobilitãţii, urmat de tumefierea articulaţiei, apariţia cracmentelor, senzaţiei de arsurã, a junghiurilor şi deformarea genunchilor.

Care sînt cauzele gonartrozei?

Gonartroza nu apare la tineri, este o afecţiune întîlnitã la vîrstinici, dar ca factori de risc putem include: obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburãrile hormonale, guta, deviaţiile de ax (genu varum, genu valgum, genu recurvatum), moştenirea familialã şi suprasolicitarea de-a lungul vieţii.

Cum se pune diagnosticul?

Principala modalitate de diagnosticare a gonartrozei este examenul clinic axat pe genunchiul dureros, însoţit de evaluarea radiologicã, prin care se observã pensarea spaţiului articular, apariţia osteofitelor şi a altor modificãri ce apar în funcţie de stadiul bolii. Se pot efectua şi alte teste imagistice, precum examenul RMN, care aduce informaţii despre starea meniscurilor, ligamentelor şi a cartilajului articular, completat inclusiv de analize de sînge.

Care este tratamentul?

Tratament conservator

Se decide în funcţie de vîrstã, stadiul şi starea generalã a pacientului.

Schimbarea stilului de viaţã se referã la pierderea în greutate, menţinerea mobilitãţii prin activitate fizicã, evitarea suprasolicitãrii genunchiului.

* Se aplicã tratament cu fizio şi kinetoterapie, proceduri care vizeazã reducerea durerii.

* Tratament farmacologic cu antiinflamatoare, antialgice şi miorelaxante pentru controlarea durerii.

* Tratamentul cu infiltraţii intraarticulare, în vederea îmbunãtãţirii calitãţii cartilajului articular, în stadiile incipiente, sau în cazurile avansate, la pacienţii cu contraindicaţie de tratament chirurgical.

Tratament chirurgical

* Artroscopia de genunchi în stadiile I-II poate ajuta la reducerea durerii şi la întîrzierea evoluţiei bolii.

* Osteotomia de corecţie are ca scop reaxarea membrului inferior – este o metodã rar folositã.

* Artroplastia de genunchi, prin care se înlocuieşte articulaţia genunchiului cu o protezã metalicã unicompartimentalã sau totalã, în funcţie de caz şi de procesul degenerativ al genunchiului.

Recuperarea dupã o artroplastie de genunchi dureazã între 4 şi 6 sãptãmîni, timp în care pacientul efectueazã un program special de kinetoterapie pentru recuperarea completã.

www.consultatieortopedie.ro

COMENTARII DE LA CITITORI