Sfatul medicului – Tendinita

in Lecturi la lumina ceaiului

Doctorul ortoped Tarek Nazer este medic specialist în ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, în  leziuni sportive şi în  proteze personalizate. Este medic ortoped, cu experienţă de 5 ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la Nivel European. Timp de doi ani, a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Tendinita este o afecţiune caracterizată prin inflamarea tendonului, care se manifestă prin rupturile parţiale ale unor fibre de colagen asociate cu apariţia unui edem localizat şi prin dureri. Tendoanele sînt structuri elastice asemănătoare unei corzi şi fac legătura dintre un muşchi şi un os.

Cele mai frecvente cauze al tendinitei:

* Solicitări excesive şi repetate ale articulaţiei.

* Traumatisme locale sau sărituri şi alergări pe suprafeţe dure.

* Vîrsta înaintată şi asocierea unor boli, cum ar fi guta, diminuarea mobilităţii articulare, deficitul vitaminic şi obezitatea.

Cele mai afectate articulaţii sînt ale umărului, cotului, pumnului şi gleznei.

Simptomele în tendinită sînt:

Cel mai frecvent semn este durerea care apare adesea în stare de repaus şi se accentuează la palpare, dar mai ales în timpul exerciţiului sau la folosirea tendonului într-o anumită activitate, cum ar fi scrisul îndelungat la tastatură. Din cauza durerii, va apărea şi imposibilitatea de a efectua mişcările care folosesc tendonul respectiv, uneori fiind însoţit de inflamarea, încălzirea şi înroşirea zonei afectate.

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic al articulaţiei, efectuînd anumite manevre speciale, în care se testează tendonul (Testul Jobe, Hawkins, Webb etc.), şi examene complementare, precum o ecografie, care este necesară pentru a confima diagnosticul şi pentru a arăta zona de inflamaţie, însoţită de prezenţa lichidului din jurul tendonului.

Tratamentul tendinitei:

Tratamentul constă în reducerea durerii, însă el diferă în funcţie de severitatea tendinitei. Se recomandă repausul şi folosirea unei orteze speciale, asociată cu aplicaţii reci şi tratament antiinflamator local şi oral în cazurile uşoare. În cazurile avansate, acest tratament nu este suficient şi este nevoie de realizarea unor infiltraţii locale, pentru a reduce edemul şi a grăbi vindecarea. Studiile au arătat că infiltraţiile de tip PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite) ajută la grăbirea procesului de vindecare. Tratamentul medicamentos în cazurile avansate este lent şi de lungă durată, iar repausul este absolut necesar. Tratamentul chirurgical este rar în aceste cazuri, dar dacă este neapărat nevoie, se îndepărtează zona de inflamaţie, sau se tratează complicaţiile precum rupturile de tendon.

Metode de prevenţie a tendinitei:

Poţi preveni apariţia tendinitei prin aplicarea unor principii:

* Întăreşte muşchii pentru a reduce solicitarea tendoanelor.

* Repaus o perioadă.

* Dietă echilibrată în minerale, vitamine şi hidratare corespunzătoare.

* Efectuează întotdeauna exerciţii de încălzire înainte de a face sport.

* Dacă simţi apariţia unei dureri, opreşte activitatea sau exerciţiul imediat şi prezintă-te la medic pentru o consultaţie.

Netratate la timp, tendinitele se pot agrava şi duc la o deteriorare serioasă a tendoanelor, uneori chiar la ruptura tendonului afectat. De asemenea, în cazul în care nu este tratată corespunzător, tendinita poate recidiva sau degenera.

Rezultatul tratamentului medicamentos din stadiile incipiente este unul foarte bun, cu vindecare rapidă, fără a evolua spre cronicizare.

 

www.consultatieortopedie.ro

COMENTARII DE LA CITITORI