Sfaturi pentru sănătatea noastră (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Recent, am răsfoit o carte interesantă, despre leacurile descoperite împotriva tuturor bolilor noastre trupeşti şi mentale fără să apelezi la medicamente. Cartea, care se numeşte „Cele mai bune 1.000 de sfaturi pentru sănătatea noastră. Paşaportul tău către o viaţă mai bună“, a apărut în SUA, dar a fost tradusă şi în limba română. Pentru o mai bună înţelegere, medicii americani au împărţit-o în două secţiuni importante, şi anume:

  1. a) Secretele sănătăţii corporale. Această parte a cărţii conţine capitole despre aspectele-cheie ale sănătăţii fizice, cum ar fi inima, circulaţia sangvină, muşchii, respiraţia, hormonii, procesul de îmbătrînire etc.
  2. b) Secretele sănătăţii mentale. Cea de-a doua parte a volumului se concentrează asupra sistemului nervos, memoriei, bolilor Alzheimer, Parkinson etc.

Dacă am arunca pastilele şi am urma recomandările din carte, expuse într-un limbaj atractiv, sănătatea noastră ar putea fi ameliorată simţitor, fără să uităm să adăugăm la reţetă şi ingredientele necesare: optimism şi acţiuni pozitive, rezistenţă la stress. Înainte de a cerceta cîteva aspecte din carte, este necesar să vă punem în gardă: să nu vă faceţi prea mari iluzii cu sfaturile americanilor, deoarece, pînă acum, nimeni nu a întinerit şi nu a scăpat de moarte. Nici măcar ei.

Cap. I: Despre sănătatea inimii

Pentru a ne bucura de o inimă sănătoasă, trebuie să urmăm un program minimal, cu cîteva puncte obligatorii şi deloc costisitoare.

1) Măsuraţi-vă grosimea gîtului. Conform unei statistici recente, grosimea gîtului oferă indicii despre pericolele care ne pîndesc inima. Pentru femei, ideal ar fi ca gîtul acestora să aibă 34,2 cm în grosime, iar la bărbaţi – 40,5 cm. Gîtul gros, asortat cu o guşă impresionantă, înseamnă şi depuneri de grăsime în jurul organelor interne vitale, inima, plămînii şi ficatul.

2) Feriţi-vă de televizor. Fiecare două ore petrecute în faţa televizorului măresc riscul cardiac cu 15%. De aceea, faceţi tot posibilul şi uitaţi-vă mai rar la televizor, sau închideţi-l, că tot n-aveţi ce vedea. Dar, în afară de televizor, mai aveţi 2 duşmani: calculatorul şi telefonul mobil. Închideţi-le sau lăsaţi-le acasă, după caz.

3) Calculaţi-vă indicele massei corporale (IMC). Indicele de massă corporală este definit ca raportul dintre greutate, exprimată în kilograme, împărţită la pătratul înălţimii, exprimată în metri. La adulţi, tot ce este cuprins între 18,6 şi 24,9 intră în limitele unui IMC normal. Tot ce depăşeşte acest indice înseamnă obezitate.

4) Faceţi cel puţin 10.000 de paşi pe zi.

5) Lăsaţi-vă cît mai repede de fumat.

6) Petreceţi cît mai mult timp în mijlocul naturii.

7) Dacă v-au năpădit grijile, aruncaţi cîte o pietricică în apă, zicînd: „Nu-mi pasă“. Sau, după caz, de la balcon, pentru că este cel mai simplu mijloc de a scăpa de stressul cotidian.

8) Căutaţi să fiţi optimişti. În general, arta de a vedea partea bună a lucrurilor vă ajută să fiţi sănătoşi. În acest sens, nu uitaţi că autosugestia şi controlul asupra gîndurilor sînt mai eficace decît medicamentele.

9) Rîdeţi cel puţin 15 minute pe zi. Rîdeţi, oameni buni, rîdeţi din nimic şi din orice, rîdeţi chiar şi prosteşte, rîdeţi ca nebunii, numai rîdeţi!

10) Să nu vă lipsească fructele şi legumele de la masă.

11) Evitaţi prăjelile, chiar şi în ulei de măsline.

12) Nu refuzaţi vinul roşu. Substanţa din vinuri, numită resveratrol, ne protejează inima. Şi nu uitaţi că reclama „Vinul roşu, băut de bărbaţi, face bine femeilor!“ este singura reclamă inteligentă din ultimele 500 de ani.

Cap. II: Cum reducem stressul

Paradoxal, pentru unii, stressul poate fi un stimulent. Ferice de ei. Însă, pentru cei mai mulţi înseamnă moartea. Se pare că stressul provine din preistorie, cînd fenomenele naturale şi animalele sălbatice îi înspăimîntau pe oamenii primitivi, cărora le creştea adrenalina, făcînd să le bată inima repede şi să se sufoce din cauza tensiunii arteriale mărite şi a ritmului respirator. În zilele noastre, stressul conduce la infarct şi la atac vascular cerebral. În astfel de situaţii, aparent fără ieşire, există posibilitatea să reducem stressul cotidian? S-ar părea că da.

* În primul rînd, trebuie să dormiţi bine, să mîncaţi sănătos, să beţi cu măsură şi să renunţaţi la fumat.

* Să puneţi accent pe dialogul în familie. Ascultîndu-i şi pe ceilalţi, vă eliberaţi de tensiunea pe care aţi acumulat-o.

* Dacă admitem că rîsul ne detensionează, acelaşi efect îl are şi plînsul. Lacrimile emoţionale sînt altceva decît lacrimile provocate de vreo durere sau de ceapă.

* Fiţi stăpîni pe viaţa voastră. Nu vă lăsaţi conduşi de alţii.

* Era, odată, un cîntec mobilizator: „Cînd te scoli dimineaţa,/ Mai devreme puţin,/ Mult mai dragă ţi-e viaţa/ Şi o guşti mai din plin“. Încercaţi să faceţi la fel şi bucuraţi-vă de munca voastră. Dacă vă treziţi cu spaima că vă aşteaptă o nouă zi de muncă, să vă aşteptaţi la ce e mai rău.

* Faceţi exerciţii fizice începînd cu cele mai uşoare, aerobice, şi terminînd cu urcatul şi coborîtul scărilor. Dacă staţi la etajul 10, defectaţi liftul şi o să vedeţi ce bine e.

* Încercaţi o criză de isterie, pe stomacul gol, la orele 5 dimineaţa, fiindcă drenează ficatul. Apelaţi şi la înjurăturile de rigoare.

Cap. III: Cîteva metode

pentru a ne îmbunătăţi viaţa sexuală

Alimentaţia greşită – pe bază de grăsimi, dulciuri şi sare în exces -, stressul, fumatul, creşterea în greutate şi sedentarismul sînt cîţiva dintre factorii externi care ne diminuează sau chiar ne anulează virilitatea, aceasta, după cum susţin statisticile, constituind principala cauză a violenţelor în familie şi a divorţurilor în lumea întreagă. Cartea americanilor ne îndeamnă să dăm un restart vieţii noastre sexuale, apelînd nu numai la Viagra, ci şi la alte metode, cu un înalt grad de reuşită. Vă amintim cîteva dintre ele:

– Purtaţi lenjerie senzuală, din mătase sau din alte ţesături moi, care stimulează terminaţiile nervoase, ducînd la creşterea libidoului.

– Folosiţi Pesto în alimentaţie, care este un sos preparat din ierburi şi seminţe de pin, cunoscut fiind faptul că aceste seminţe conţin Arginină, folosită la prepararea Viagrei, interzisă cardiacilor.

– Consumaţi, zilnic, germeni de grîu, bogaţi în zinc. După cum se ştie, zincul ajută la creşterea nivelului de testosteron.

– Creaţi-vă propriile ritualuri intime. De exemplu, treziţi-vă partenerul de viaţă cu o cafea aburindă, la pat, în locul ceasului deşteptător; faceţi împreună o activitate fizică: plimbaţi-vă cu barca, frecaţi duşumelele, ieşiţi la piaţă, spălaţi rufele ş.a.m.d. Asemenea activităţi stimulează potenţa.

– De ziua partenerului, încercaţi un cadou special, cum ar fi un masaj sau o vizită la cosmeticiană.

– Citiţi-i partenerului, în pat, poveşti erotice. Dar să nu exageraţi, pentru că s-ar putea să stricaţi poezia.

(va urma)

PAUL SUDITU

COMENTARII DE LA CITITORI