Sfidarea din tăcerea preşedintelui

in Război corupției

Gusturile familiei Iohannis, în privinţa petrecerii vacanţelor, pe mine personal nu mă interesează. Preşedintele are dreptul, ca fiecare dintre noi, să îşi aleagă, după pofta inimii, locul petrecerii acestui timp prin excelenţă.
Sigur, putem discuta despre faptul că, în timpul mandatului, orice gest al unui preşedinte are o încărcătură simbolică, deci şi alegerea unei destinaţii de vacanţă în ţară, sau în afara ei, transmite un mesaj. Dacă funcţia atrage privilegii, atrage şi dezavantajul că, în timpul mandatului, preşedintele nu-şi mai aparţine 100%, ca un om obişnuit. Dar, pînă la urmă, acestea sînt nuanţe.
Nu m-ar fi interesat, aşadar, nici destinaţia din această vară a familiei Iohannis, dacă nu ar fi intervenit din ce în ce mai multe motive pentru a o considera nu doar o lipsă crasă de transparenţa, ci de-a dreptul o minciună.
Deşi se ştia că preşedintele plecase în vacanţă în Germania, ca să-şi viziteze părinţii, în presă a apărut o poză, a cărei autenticitate nu a fost infirmată de nimeni, despre care se pretinde că îl înfăţişează pe dl. Iohannis pe Aeroportul din Palma de Mallorca, adică în Spania. Mai mult, întrebat direct de presă unde şi-a petrecut vacanţa, preşedintele s-a răsucit pe călcîie şi a plecat fără să răspundă, o atitudine sfidătoare ce poate fi privită şi ca un indiciu că dl. Iohannis are ceva de ascuns.
Nu e nici o problemă că familia Iohannis ar fi preferat însoritele Baleare Germaniei, dar nu înţeleg de ce lucrul acesta să fi fost împachetat într-o minciuna. Dacă poza este cumva o mistificare şi într-adevăr preşedintele a fost în Germania, nu văd de ce acest lucru nu este afirmat răspicat.
Se teme dl. Iohannis de reacţia publică la vacanţele domniei sale? Dacă este conştient de ea, ar fi poate bine să analizeze serios ce o provoacă şi, eventual, să schimbe ceva.
Ei bine, de-abia această atitudine mi se pare inacceptabilă din partea d-lui Iohannis. Pe de-o parte, avem o posibilă minciună. Sigur, una minoră, dar dacă preşedintele este dispus să mintă pe mize mici, nu văd ce l-ar împiedica să o facă pe mize mari.
Apoi, mi se pare un soi de desconsiderare la adresa poporului pe care îl reprezintă şi conduce. Cine sînteţi voi, să vă spun eu unde mă duc în vacanţă? Unde vreau! Da, dar dl. Iohannis nu se duce acolo unde vrea, precum oricare dintre noi, ci, în mod obligatoriu, însoţit de SPP.
Transportul, camera de hotel, mîncarea celor care îl însoţesc pe preşedinte în vacanţă sînt plătite de contribuabilul român şi acesta este motivul pentru care contribuabilul român are dreptul să întrebe pe ce a dat banii şi să şi primească un răspuns. Ba nu mi s-ar părea nimic exagerat ca toate aceste cheltuieli ocazionate de viaţa privată a preşedintelui să fie făcute publice.
Din păcate, povestea aceasta – a vacanţei – mi se pare simptomatică pentru dl. Iohannis şi asta o şi face demnă de atenţie. Aşa cum este simptomatic şi refuzul de a răspunde cînd a fost întrebat de ce nu s-a dus în Italia după cutremur. Eu nu cred că era cazul să se ducă acolo, dar asta se poate explica.
Preşedintele pare să nu fi înţeles, în aproape doi ani de mandat, cam care este relaţia domniei sale cu cetăţeanul român.
Nu poporul este menit să-l servească pe preşedinte, ci preşedintele este ales, plătit, păzit pentru a servi poporul care l-a ales. Mandatul nu este un soi de concediu de lux în care faci ce vrei, cînd vrei, dacă vrei, fără să dai socoteală nimănui, ci probabil cea mai grea, plină de constrîngeri şi de responsabilităţi slujbă pe care o poate avea cineva în întreaga sa viaţă.
Dacă ceva îl va pierde pe dl. Iohannis, acel ceva nu cred ca va fi un bilanţ pe fapte al mandatului domniei sale. Nu cred că alegătorii vor sta cu creionul în mînă să bifeze ce a făcut şi ce a ratat, pentru a le compara matematic. Ceea ce poate să îl piardă este această atitudine sfidătoare şi suficientă faţă de omul obişnuit. Aroganţa este un păcat care, întodeauna, se plăteşte. Scump.
Ioana Ene Dogioiu

COMENTARII DE LA CITITORI