Sfidătoarea bogăţie a şeicilor din Emiratele Arabe (7)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

În încercarea de a atenua imaginea de hipercapitalism şi de a-şi gestiona renumele, şeicul Mo şi-a însuşit o imagine idealizată a moştenirii vechiului Dubai şi a identităţii beduine. Urmînd exemplul lui Manşa Musa şi al altor conducători musulmani, precum sultanul otoman Soliman Magnificul, donaţiile caritabile şi gesturile de pietate sînt prezentate ca acţiuni personale ale liderului. Bugetul de asistenţă internaţională al statului Dubai constituie 3,5% din produsul intern brut, de 4 ori mai mare decît media PIB-ului în ţările occidentale şi depăşind cu mult nivelul solicitat de ONU. Şeicul Mo a făcut una dintre cele mai mari donaţii din istorie – 10 miliarde de dolari destinate unui nou trust de educaţie arab, „Mohammed bin Rashid al-Maktoum Foundation“. Dubai şi Emiratele Arabe Unite au recurs la grupuri operative filantropice şi umanitare pentru a demonstra sprijinul depolitizat pe care îl acordă cauzei arabe. „Al-Maktoum Foundation“ şi „Mohammed bin Rashid Charitable and Humanitarian Establishment“ sînt instrumente prin care şeicul sprijină o gamă vastă de proiecte în Palestina – inclusiv şcoli, orfelinate şi spitale. În 1995, a oferit asistenţă musulmanilor nearabi din Bosnia şi Kosovo, finanţînd transportarea, pe calea aerului, a unor bosniaci răniţi în spitale din Dubai şi strîngînd 15 milioane de dolari pentru construirea de noi moschei în Kosovo, o sumă dublată, din banii proprii, de şeicul Mo, aşa cum a anunţat public.

Combinaţia dintre respectarea normelor islamice şi flexibilitatea care le permite britanicilor să bea cît vor (atît timp cît nu-i vede Poliţia) se face şi mai vizibilă pe scena diplomatică. Mulţumită averii şi stabilităţii economice, în mijlocul unei regiuni turbulente, Dubai a devenit destinaţia favorită pentru toate taberele. Iranienii pot să desfăşoare activităţi comerciale prin Port, evitînd sancţiunile Statelor Unite, dacă păstrează discreţia. S-a scris mult despre personajele-cheie din Al-Qaeda care deţin proprietăţi în emirat. Oricine poate merge acolo să se relaxeze, fără să i se pună întrebări, condiţia fiind să se abţină de la alte interese cît se află pe acel teritoriu. Între timp, nu numai corporaţiile occidentale au devenit din ce în ce mai prezente, agenţiile de securitate, de toate culorile, folosesc Dubai drept staţie de interceptare.

Pactul acesta asupra stilului de viaţă nu este întîmplător, fiind în profund acord cu personalitatea şeicului Mo şi inspirat de tatăl său. Tensiunea dintre conservatorismul cultural şi liberalismul economic orientat spre Occident îi marchează şi viaţa de familie. S-a căsătorit cu prima lui soţie, şeica Hind bint Maktoum bin Juma al Maktoum, în 1979. Din cei 23 de copii declaraţi oficial, 12 sînt copiii săi cu şeica Hind, care locuieşte în Palatul Jameel şi nu este niciodată fotografiată în public. A doua lui soţie, prinţesa Haya, este fiica, educată la Oxford, a regelui Hussein, fostul suveran al Iordaniei, şi sora vitregă a actualului rege, Abdullah. S-au căsătorit în 2004, chiar înainte ca şeicul Mohammed să preia, oficial, puterea în Dubai. Ea este o persoană publică, frecvent văzută purtînd haine occidentale şi participînd la activităţi caritabile. Ca fostă olimpică, participantă la cursele cu obstacole, prinţesa Haya împărtăşeşte dragostea pentru cai a soţului ei şi îl însoţeşte în deplasările efectuate la hergheliile pe care acesta le deţine în Marea Britanie, America, Japonia, Australia şi Irlanda.

Şeicul Mo este perceput ca un lider vizionar, poet, călăreţ şi filantrop, un suflet pur, căruia i s-a încredinţat delicata misiune de a face bine: „Mă mulţumesc cu puţin de la lumea din jur. Covorul de rugăciune şi sticla de apă sînt în maşină oriunde mă duc, împreună cu documentele mele de lucru şi cu viziunea mea“. Din cînd în cînd, strategia de PR modest se retrage în planul secund.

(va urma)

JOHN KAMPFNER

COMENTARII DE LA CITITORI