Sfinţii Mihail şi Gavriil 2014 (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Chiar în această zi, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, am fost invitat la Jilava, Fortul 13. Nu mai fusesem de 1 an şi ceva, de cînd îl comemorasem pe monseniorul Vladimir Ghika, la data de 30 august 2013. Nu prea am vrut să mă duc, fiindcă am probleme grave de sănătate, însă mi s-a spus că prezenţa mea e binevenită, pentru că am stat închis atîţia ani la Jilava. Deplasarea a fost organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. A venit şi televiziunea centrală, pentru care am dat un amplu interviu, retrăind momente din vremurile apuse din era comunismului, dar vorbind şi despre prezent. După Gheorghiu Dej, care a stat în fruntea ţării 20 ani, Ceauşescu – 25 de ani, a venit Iliescu – 10 ani, pe care chiar l-a iubit poporul. S-au dat uitării evenimentele din 14-15 iunie 1990, cînd îi lovea pe studenţi. Stau prost românii cu ţinerea de minte. Scormonind prin gînduri, îmi amintesc că nevastă-mea stătea la coadă la carne de la orele 3 noaptea, iar carnea, dacă venea, ajungea a doua zi după-amiază. Însă, cîteodată nu venea deloc… Apoi, îmi vin în minte clişee de la alegerile din 2004 şi de la cele din 2009. În 2012, s-a dorit să se facă alegeri parlamentare şi prezidenţiale în aceeaşi zi, însă a avut loc un referendum, care a costat 22 de milioane de euro. Rezultatul a fost ca preşedintele Băsescu să plece de la cîrma Ţării. Martin Schultz, Angela Merkel, José Manuel Barroso şi Phil Gordon au intervenit în favoarea lui. Ne-au spus că e bun şi nu ştim noi că el a avansat 1.000 de generali, pe care i-a umplut de decoraţii în grad de

comandor…

De cîte ori am mers la Jilava, m-au salutat, cu simpatie, comisarii. Îmi spuseseră că celula în care am stat eu, 13, va fi de protocol, cerîndu-mi şi o fotografie pentru a fi expusă acolo. Pe uşa acesteia este o placă comemorativă. În 30 august 2013, l-am invitat şi pe preşedintele Constantinescu să viziteze celula, crezînd că îl interesează, de vreme ce fusese preşedintele PNŢ. Am imortalizat momentul cu o poză lîngă dînsul. Am cerut, şi eu, o fotografie, de altfel o amintire aparte. Am tot aşteptat fotografia, însă degeaba. La sfîrşitul vizitei, am spus: „Să staţi în comunism 100 de ani, cu copiii voştri şi cu nepoţii”. Aşa zic de fiecare dată cînd mă supără cineva.

(va urma)

Ion Baurceanu

P.S.: Această informaţie e tristă, dar adevărată. Acum, în 2014, după 70 de ani de la invazia bolşevică (1944) şi după abolirea comunismului, în decembrie 1989, să mai fie vreo 5 milioane de comunişti alături de tov. Iliescu.

COMENTARII DE LA CITITORI