Şi alte publicaţii ne dau dreptate – Tun imobiliar de milioane de euro, în ciuda instanţei – Teren-cadou de la Ministerul Economiei pentru fraţii Cristescu

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

TimiŞoara. Emil şi Marius Cristescu, cei mai bogaţi oameni de afaceri din Banat, au fost împroprietăriţi în mod gratuit cu 3.000 de metri pătraţi de teren în centrul Timişoarei, a cărui valoare depăşeşte 3 milioane de euro, de către Ministerul Economiei. Actul a fost semnat în 2014 de fostul ministru Constantin Niţă, în ciuda unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei, care arăta că terenul nu poate ajunge la cei 2 timişoreni.

 

Cei mai bogaţi bănăţeni, proprietari ai companiei Bega Grup, fraţii Emil şi Marius Cristescu, au primit un teren de peste 3.000 de metri pătraţi în centrul Timişoarei, printr-un document emis de Ministerul Economiei, în condiţii suspecte. Potrivit documentului intrat în posesia „Adevărul”, actul a fost semnat de ex-ministrul Economiei, Constantin Niţă (PSD), care a ignorat o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei, ce spune că terenul nu poate intra în proprietatea fraţilor Cristescu. Concret, Ministerul Economiei „a rezolvat” problema terenului din centrul Timişoarei în aprilie 2014, dar litigiile sînt mai vechi şi încep acum aproximativ 8 ani. Proprietari ai complexului comercial Bega, fraţii Cristescu au început demersurile pentru a intra în proprietatea parcării din spatele magazinului, în baza H.G. 834/1991, care le permite firmelor înfiinţate cu capital de stat şi privatizate ulterior (aşa cum era cazul companiei lor, o fostă firmă de stat privatizată – n.r.) să primească terenurile adiacente clădirilor pe care le folosesc pentru desfăşurarea activităţii. Pentru asta trebuie, însă, îndeplinite anumite condiţii legale.

„Magazin reprezentativ pentru oraş”

Primul pas în dobîndirea parcării de către Bega TM era stabilirea vecinătăţilor terenului, estimat în acest moment, de experţii imobiliari, la un preţ între 1.000 şi 1.500 de euro metrul pătrat. În 26 martie 2009, instanţa obligă o comisie a Primăriei Timişoara să stabilească vecinătăţile terenului, dar judecătorii au arătat că semnarea acestui proces-verbal nu atestă şi dreptul de proprietate al firmei Bega TM, certificatul care să ateste proprietatea urmînd a fi emis ulterior, conform legii, de unul dintre ministerele competente în acest caz sau de către Consiliul Judeţean (CJ) Timiş.

În cazul de faţă, responsabil pentru emiterea certificatului de atestare a proprietăţii era CJ Timiş, care a refuzat să-l elibereze, susţinînd că firma nu îndeplineşte condiţiile legale obligatorii: terenul să fi aparţinut companiei la momentul înfiinţării şi să nu fie în domeniul public. Nici una dintre aceste două cereri ale legii nu era respectată de terenul cerut de fraţii Cristescu. În replică, firma celor doi a deschis proces CJ Timiş, solicitînd emiterea certificatului de proprietate asupra parcării din spatele magazinului Bega, motivînd că „terenul în discuţie, reprezentat de o parcare auto, nu este cuprins într-o hotărîre de guvern ce stabileşte domeniul public, şi acesta este necesar unei corespunzătoare şi normale exploatări a unui magazin universal reprezentativ pentru oraş”.

Sentinţele ignorate de minister

În proces a intervenit şi Primăria Timişoara, care a arătat, alături de CJ, că terenul în litigiu nu a aparţinut niciodată firmei Bega TM. Mai mult, Primăria a arătat că terenul face parte din domeniul public al municipiului, iar legea în baza căreia terenul a fost cerut prevede clar că nu intră în discuţie terenurile care, „în condiţiile legii fac parte din domeniul public”. Printr-o sentinţă emisă la 14 octombrie 2011, Tribunalul Timiş stabileşte că Bega TM nu poate primi terenul, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legii.

„O condiţie esenţială pentru emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate este aceea ca respectivul teren să se fi aflat în patrimoniul societăţii la data înfiinţării acesteia (ca urmare a reorganizării din fosta unitate de stat). În speţă, o astfel de condiţie nu este îndeplinită, neexistînd nici o dovadă în sensul că terenul pretins s-ar fi aflat în administrarea directă a antecesoarei reclamantei. Dimpotrivă, atît expertiza tehnică topografică efectuată în cauză, cît şi evidenţele de carte funciară atestă faptul că terenul constituie proprietatea tabulară a Municipiului Timişoara”, a arătat Diana Lăsconi, judecătoarea care a emis această sentinţă.

Magistratul a mai arătat că, în baza H.G. 834/1991, Bega TM primise deja un teren aferent magazinului Bega, de 3.525 de metri pătraţi, „fără ca la acel moment (pînă în 2007) să fi emis vreo pretenţie cu privire la terenul de 3.703 mp (n.r. – parcarea din spatele magazinului Bega)”. Sentinţa Tribunalului a fost menţinută de Curtea de Apel Timiş, care a decis, printr-o sentinţă irevocabilă, că firma fraţilor Cristescu nu are dreptul să primească parcarea din spatele magazinului Bega pentru că nu îndeplineşte condiţiile legii.

Între timp, Bega TM a fuzionat prin absorbţie cu o altă firmă a fraţilor Cristescu, Bega Turism, iar în luna aprilie a anului trecut, în ciuda sentinţei irevocabile, care spune că milionarii bănăţeni nu pot primi terenul, ministrul Economiei din Guvernul Ponta III, Constantin Niţă, proaspăt instalat după ieşirea liberalilor de la guvernare, emite certificatul care atestă dreptul de proprietate al Bega Turism asupra parcării din spatele magazinului cu pricina, drept obţinut în mod gratuit. Documentul este emis la data de 18.04.2014 şi este justificat prin Legea 834/1991, tocmai legea pe baza căreia instanţa a decis că terenul nu poate deveni proprietatea fraţilor Cristescu.

„Am acţionat legal”

Contactat de „Adevărul”, fostul ministru Niţă s-a rezumat să răspundă, printr-un e-mail, la întrebările jurnaliştilor despre afacerea cu teren de la Timişoara: „Am semnat sute de astfel de certificate. Trebuie să vă adresaţi Ministerului Economiei”. Contactaţi, la rîndul lor, de „Adevărul”, reprezentanţii Ministerului Economiei, care au promis un răspuns pînă marţi după-amiază, nu au transmis un punct de vedere pînă la momentul închiderii ediţiei. De partea cealaltă, omul de afaceri Emil Cristescu a declarat: „Ce pot să vă asigur e că tot ce s-a întîmplat e absolut legal. Toate actele sînt semnate de Primărie. Dacă instanţa spune că nu avem dreptate, ne asumăm decizia instanţei, pînă atunci nu ne putem da cu părerea”. De altfel, recent, Primăria Timişoara a atacat în instanţă documentul prin care Bega Turism s-a intabulat, iar în acţiunea din instanţă Primăria susţine că, şi dacă Bega Turism avea dreptul să primească terenul, ceea ce, potrivit judecătorilor, nu e cazul, Ministerul Economiei era abilitat să emită certificate de proprietate doar pentru societăţi din domeniul financiar-bancar sau al asigurărilor, Bega Turism avînd ca obiect de activitate hoteluri şi alte facilităţi de cazare. Procesul deschis de Primăria Timişoara a fost recent înregistrat, urmînd să i se stabilească termen de judecată.

Cine sînt fraţii Cristescu. Legături

„periculoase” cu tabăra lui Ponta

Emil şi Marius Cristescu sînt cei mai bogaţi bănăţeni, avînd, potrivit Topului Forbes din 2014, o avere estimată la 580-640 de milioane de euro. Bega Group, imperiul condus de cei 2 fraţi, cuprinde un număr de 40 de societăţi comerciale cu capital integral privat, în diverse domenii, precum: producţia de gaze, foraj petrolier, industria chimică, industria extractivă, comerţ, industria forestieră, turism, imobiliare. De numele fraţilor Cristescu se leagă şi privatizarea unor mari fabrici din Timişoara, devenite afaceri imobiliare de succes.

Hotelul lor, „sediul informal al PSD”

În mediul politic este cunoscută apropierea celor 2 oameni de afaceri în special de PSD, hotelul pe care fraţii Cristescu îl deţin în centrul Timişoarei fiind celebru în oraş ca „sediul informal al PSD Timiş”. Mai mult, PSD l-a desemnat viceprimar al Timişoarei pe Traian Stoia, asociat al fraţilor Cristescu. Într-un interviu acordat site-ului www.optm.ro, viceprimarul a spus că „nu peste mult timp oamenii o să spună: sînt important pentru că am fost contemporan cu fraţii Cristescu”. În altă ordine de idei, în Timişoara este de notorietate apropierea dintre Ilie Sîrbu şi fraţii Cristescu. Chiar premierul Victor Ponta şi-a petrecut ultimul Revelion la complexul turistic Arsenal Park, deţinut de fraţii Cristescu într-o fostă bază militară de la Orăştie. Tot acolo a fost organizat, anul trecut, Comitetul Executiv Naţional al PSD, ocazie cu care Ponta şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale. Şi tot în 2014, primarul Timişoarei, liberalul Nicolae Robu, ales din partea USL, a recunoscut că „fraţii” i-au finanţat campania electorală din 2012, dar nu a putut preciza suma.

DANIEL DANCEA

(Anchetă reprodusă din „Adevărul“,

  1. din 22 aprilie 2015)
COMENTARII DE LA CITITORI