Şi alte publicaţii ne dau dreptate

in Lecturi la lumina ceaiului

Candidatura lui Ponta şi rolul unei linguşiri profesioniste

Nici că se putea un personaj mai potrivit, care să înceapă campania de strîngere de semnături pentru candidatura, la Preşedinţie, a lui Victor Ponta, decît Gabriel Oprea. Un politician arogant, cum e premierul, trebuia să intre în cursa prezidenţială doar pe muzica plăcută urechilor a linguşirilor unei slugi profesioniste. „Victor Ponta a imprimat o mentalitate în politica românească. A venit cu o viziune proaspătă şi corectă. A dat României voce, cu adevărat liberă de trecut, şi o privire orientată, cu hotărîre, spre viitor. Şi tocmai din acest motiv, Victor Ponta are obligaţia să ajungă preşedintele României!”. Aceste vorbe au fost spuse de Gabriel Oprea, la data de 26 aprilie, la Romexpo, a doua zi acesta lansînd campania de strîngere de semnături, necesare candidaturii lui Ponta.

Ştiu că, obişnuiţi cu mărunta noastră politică dîmboviţeană, nu mai reacţionăm la astfel de declaraţii exagerate, la dovezile de slugărnicie şi de ticăloşie ale oamenilor care ne conduc. Ca să trecem mai departe, obişnuim să băgăm capul în pămînt şi să ne continuăm propriul drum, departe de zgomotul făcut de politicienii noştri. Haideţi, însă, pentru amuzament, să trecem în revistă cîteva dintre linguşirile recente ale lui Gabriel Oprea la adresa altor politicieni pe care i-a servit de-a lungul anilor. Veţi vedea că nici un lider important nu a trecut pe lîngă actualul vicepremier, fără ca acesta să-i culeagă scamele de pe sacou, să-i lustruiască puţin pantofii, sau chiar să-i închine nişte ode. Cei mai sensibili sînt rugaţi să citească aceste rînduri cu o lămîie lîngă ei.

Gabriel Oprea – despre Traian Băsescu (2011)

În noiembrie 2011, Gabriel Oprea guverna alături de PDL şi simţea nevoia să-l răsplătească pe cel care făcuse posibil acest lucru, Traian Băsescu.

,,România a avut şansa, a avut norocul să aibă drept preşedinte un bărbat de stat, un patriot, care, dincolo de orice calcul politic, de demagogie, de voturi, a sprijinit Guvernul. Vreau să vă întreb omeneşte, cînd a fost România mai lăudată de presa internaţională, sau de forurile internaţionale, precum FMI, ori de Banca Mondială, ca în această perioadă?”.

Gabriel Oprea – despre Elena Udrea (21 noiembrie 2010, UNPR guverna alături de PDL)

În 2010, Elena Udrea era un ministru influent în Guvernul Boc, iar Gabriel Oprea aspira să-i intre în graţii.

,,Doamna ministru se numără printre cei mai serioşi, eficienţi, muncitori şi perseverenţi oameni pe care i-am întîlnit. Indiferent de ceea ce scriu ziarele, contează faptele. Vă spune un om care nu o laudă nici măcar pe maică-sa, dacă nu merită”.

Gabriel Oprea – despre Emil Boc (în 2010, cînd guverna alături de acesta)

Despre fostul premier al României, Gabriel Oprea a gîndit, probabil, că orice cuvinte frumoase ar fi insuficiente, aşa că s-a folosit de funcţia de ministru al Apărării şi i-a acordat lui Emil Boc una dintre cele mai înalte distincţii ale Statului Român: ,,Emblema Onoarea Armatei României”. Potrivit legii, aceasta se conferă „pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, personalului militar şi civil din Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor, veteranilor de război, altor persoane fizice române, precum şi militarilor şi persoanelor fizice străine”.

Gabriel Oprea – despre Crin Antonescu (2013)

La data de 10 mai 2013, USL era o construcţie politică de viitor, cel puţin aşa credeau unii, iar Gabriel Oprea, suflet sensibil, trebuia să-şi strige, în gura mare, aprecierea pentru cei care l-au adus la guvernare: ,,Antonescu este un bărbat politic care are charismă. Este un foarte bun orator. A avut inspiraţie politică, împreună cu Victor Ponta creînd această alianţă de interes naţional. Eu sînt de părere că nimeni, astăzi, nu poate să-i sufle în ciorbă lui Crin Antonescu”.

Gabriel Oprea – despre Adrian Năstase (2013)

Desigur, vicepremierul nu va uita niciodată cine l-a lansat în politica mare, chiar dacă, între timp, dosarele de corupţie s-au ţinut scai de mentorul său.

„În faţa domnului prim-ministru Năstase, eu, fiind şi militar, stăteam în poziţie de drepţi. Domnul preşedinte Adrian Năstase a avut merite indubitabile. A fost unul dintre cei mai buni prim-miniştri ai României”.

Apetitul pentru preaslăvire al lui Gabriel Oprea s-a manifestat, de-a lungul timpului, şi faţă de propria persoană. Astfel, ziariştii de la ,,Adevărul” au descoperit că, în 2011, cînd era ministru al Apărării, revista pe bani publici „Observatorul militar” era plină de ode la adresa lui Oprea. „Această scrisoare m-a bucurat mai mult decît o decoraţie, ca atare, o voi pune în ramă şi o voi păstra la loc de cinste, lîngă fotografia măicuţei mele, pe care am venerat-o”, scria un cititor, într-unul din numerele revistei, adresîndu-i-se ministrului.

Lista acestor declaraţii ar putea continua, dar nu am face decît să întărim ceea ce, probabil, aţi intuit deja. Cu astfel de oameni, răsplătiţi cu funcţii-cheie în Guvern, politica românească nu are nici o şansă să se desprindă de obiceiurile dîmboviţene şi să promoveze în lumea civilizată. Aşadar, cum spuneam, nici că se putea un personaj mai potrivit să lanseze candidatura lui Victor Ponta la cea mai înaltă funcţie în stat.

Gabriel Bejan

(„România liberă”, nr. de miercuri, 30 aprilie 2014)

COMENTARII DE LA CITITORI