Şi totuşi, românii iubesc cartea

in Polemici, controverse

Emulaţia produsă la Tîrgul de Carte Bookfest, desfăşurat în perioada 1-5 iunie a.c., la Romexpo, este un argument că încă se mai citeşte în România şi că oamenii sînt interesaţi de cultură, de noutăţile din cele mai diverse genuri de literatură. Se pare că această a XI-a ediţie a tîrgului, printr-o mai bună organizare şi varietate de exponate, prin bogăţia standurilor şi buna primire a doritorilor de cultură, a atras un număr important de vizitatori. Prezentările de carte făcute de autori, participarea unor somităţi în domeniu, cum ar fi academicianul Eugen Simion, scriitorul Nicolae Breban ş.a., precum şi sesiunile de autografe au stîrnit interesul amatorilor de cultură. Unele cărţi au dat naştere la reacţii pro şi contra, aşa cum a fost cazul volumului ,,Jurnal din închisoare”, al regretatului Ştefan Andrei, un diplomat abil şi veritabil patriot, dar şi un intelectual de o vastă cultură, prezentat de fostul premier Adrian Năstase şi de jurnalistul Ion Cristoiu. Dezbaterea a fost un bun prilej de clarificare a unor momente nebuloase, petrecute la începutul anilor ’90.
O altă lansare, de această dată cu iz de glumă, a fost cea a volumului ,,Beciul şi apocalipsa zgîriată”, a ,,inegalabilului Mişu Ghiţă, un adevărat virtuoz al cuvîntului”, potrivit Cristinei Foarfă. Iată un scurt fragment, extrem de savuros, din prezentarea pe care aceasta i-a făcut-o autorului: ,,Maestrul Mişu Ghiţă, pe care îndrăznesc să-l numesc un Dostoievski al zilelor noastre pentru profunzimea cu care analizează abisalul suflet omenesc, cu nuanţele unui Tolstoi şi cu perspectiva universală a unui Platon, a scris un roman care, fără îndoială, va sta pe raftul întîi al literaturii române şi, dacă dă Dumnezeu şi fondurile pentru cultură, să fie tradus, al celei universale”. Iar noi spunem că, dacă aşa stau lucrurile, ar fi bine ca domnul Nicolae Manolescu să-l propună, din partea Uniunii Scriitorilor, drept candidat la Premiul Nobel pentru Literatură pe autorul Mişu Ghiţă, şi să renunţe la eternul aspirant şi veşnic perdant Mircea Cărtărescu.
În concluzie, sînt de părere că Tîrgul de Carte din acest an a fost un eveniment care se cuvine a fi lăudat, şi îmi exprim speranţa ca ediţia viitoare să fie şi mai reprezentativă şi mai bine cunoscută de publicul larg.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI