Sindrom de tunel carpian

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune ce se caracterizează prin compresia nervului median la nivelul încheieturii mîinii pe partea palmară, unde există o structură anatomică osteofibroasă, numită tunel carpian.
Se manifestă cu durere pe primele trei degete şi jumătate din degetul inelar, senzaţie de furnicătură, parestezie, diminuarea forţei musculare şi chiar atrofierea muşchilor de la acest nivel. Gradul durerii diferă în funcţie de gradul compresiei, uneori durerea fiind foarte puternică.
Factorii care ajută la apariţia sindromului de tunel carpian pot fi medicali, cum ar fi inflamaţia tendoanelor, diabetul zaharat, obezitatea şi hipotiroidismul, sau mecanici, în urma suprasolicitării, precum munca în care se produc vibraţii puternice ale pumnului sau ale unor traumatisme repetate în zona pumnului. Foarte rar aceste simptome pot fi legate de prezenţa unui ganglion ce comprimă nervul şi cauzează durerea.
Diagnosticul se pune în urma examenului clinic ce include teste speciale (tinel, durkan şi phalen), a unui examen de electromiogramă (EMG), combinat cu testul vitezei de conducere nervoasă indicînd gradul afecţiunii nervului, şi a unui examen ecografic, la nevoie.
Tratamentul nechirurgical este foarte eficient în stadiile incipiente, avînd rezultate foarte bune. Acesta constă în:
* Reducerea suprasolicitării mecanice.
* Orteze de pumn purtate în timpul nopţii.
* Injectarea de corticosteroizi pentru a reduce inflamaţia, efectul fiind de scurtă durată.
* Kinetoterapie, prin exerciţii de stretching.
Tratamentul chirurgical de decompresie a nervului median se poate efectua folosind anestezie locală şi o metodă minim invazivă, printr-o incizie mică de 3-4 cm lungime, prin care se eliberează nervul de sub presiune din tunelul carpian.
Post operator, pacientul trebuie să evite folosirea excesivă a mîinii timp de 2 săptămîni pînă la scoaterea firelor.
Rezultatul operaţiei apare imediat prin dispariţia durerii locale, însă pentru recuperarea simţurilor în cazurile în care a apărut parastezia va dura între 3 şi 6 luni, timp necesar pentru vindecarea nervului.
Dacă vă prezentaţi la medic din stadiile incipiente, rezultatul tratamentului va fi mult mai rapid şi eficient.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI