Sindromul de Quervain

in Sfatul medicului

Sindromul de Quervain (denumit şi luxaţia femeii care spală) reprezintă tumefacţia şi inflamaţia tendoanelor şi a tecilor tendinoase care deplasează degetul mare de la mînă către exterior. În cazul sindromului de Quervain, tunelul traversat de tendoane devine îngust din cauza îngroşării ţesuturilor moi care îl alcătuiesc, astfel mişcarea mîinii şi a policelui produce durere.
Care sînt cauzele?
Cauzele nu sînt cunoscute încă în totalitate, studiile medicale arătînd că procesul nu este de natură inflamatorie. Această boală este mai frecventă în rîndul femeilor şi se dezvoltă în special la anumite categorii profesionale (pianişti, dactilografi, jucători de volei, golf etc.). Apare de obicei după executarea unor mişcări repetate cu încheietura mîinii.
Care sînt simptomele?
Simptomul principal este prezenţa unei dureri surde în porţiunea articulaţiei mîinii, care corespunde policelui. Durerea se agravează la mişcare. Aria de la baza degetului mare este, de asemenea, dureroasă.
Cum se pune diagnosticul?
Pentru stabilirea diagnosticului, se efectuează manevra Brunelli şi testul Finkelstein, prin care pacientul îndoaie policele afectat în palmă şi îşi pune celelalte degete peste acesta. Medicul începe să rotească palma către linia mediană a corpului, pornind de la poziţia cu palma în sus. Dacă aceasta cauzează durere, testul este pozitiv.
Care este tratamentul?
Tratamentele care ameliorează simptomatologia includ repausul, băile locale calde, purtarea unei orteze care va împiedica mişcarea policelui sau articulaţiei şi medicamentele antiinflamatorii. Toate acestea sînt măsuri eficace în cazurile foarte uşoare. În cazurile mai severe se obţin ameliorări prin injectarea de corticosteroizi în compartimentul tendoanelor, iar uneori este indicată intervenţia chirurgicală pentru deschiderea tunelului şi decomprimarea tendoanelor.
www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii