Sindromul de tunel cubital

in Sfatul medicului

Sindromul de tunel cubital sau paralizia nervului ulnar este o boală cauzată de comprimarea nervului ulnar la nivelul cotului. La nivelul cotului, nervul ulnar are traiect foarte aproape de suprafaţa pielii şi este uşor de lezat atunci cînd ne sprijinim pe cot sau cînd cotul este îndoit pentru perioade lungi de timp. Persoanele predispuse cel mai adesea la apariţia sindromului de tunel cubital sînt cele care practică meserii sau sporturi care predispun la compresia nervului ulnar, precum aruncătorii de la baseball. Studiile au arătat că şi obezitatea reprezintă un factor de risc la apariţia bolii şi un alt factor ar fi diabetul zaharat. Simptomele includ durere, amorţeală la nivelul cotului şi perceperea de înţepături la nivelul degetelor inelar şi mic. Se poate produce scăderea forţei la aceste degete. Formele severe ale sindromului de tunel cubital pot conduce la atrofie musculară şi la deformarea sub formă de gheară a mîinii. Diagnosticul de sindrom cubital se pune prin examinare clinică, împreună cu efectuarea de teste paraclinice precum testele electrodiagnostice (electromiografia, studiul conducerii nervoase).
Tratamentul formelor uşoare de sindrom cubital este reprezentat de obicei de fizioterapie şi imobilizarea cu o atelă pe timpul nopţii pentru a se evita flexia excesivă a cotului. Persoanele care nu răspund la tratamentul conservator şi la imobilizare pot beneficia de intervenţie chirurgicală, care de obicei constă în îndepărtarea presiunii asupra nervului şi în deplasarea nervului din partea posterioară în partea anterioară a cotului. Intervenţia chirurgicală vindecă boala în 85% dintre cazuri.
Dacă va prezentaţi la medic din stadiile incipiente, rezultatul tratamentului va fi mult mai rapid şi eficient, de asemenea trebuie evitată suprasolicitarea mîinii, consumul de alcool şi fumatul, deoarece dăunează nervilor şi întîrzie refacerea lor.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii