Sindromul de tunel tarsian

in Sfatul medicului

Sindromul de tunel tarsian, sau nevralgia tibială posterioară, reprezintă prezenţa durerii la nivelul gleznei, piciorului şi degetelor de la picioare, cauzată de comprimarea sau leziunile nervului care inervează călcîiul şi talpa (nervul tibial posterior). Nervul tibial posterior are traiect de-a lungul părţii posterioare a gambei, trece printr-un canal fibros localizat în apropierea călcîiului şi ajunge la nivelul tălpii. Atunci cînd ţesuturile din jurul acestui nerv se inflamează, presiunea creşte şi apare durerea.

Care sînt cauzele?
Cauzele sindromului de tunel tarsian pot fi multiple. Putem enumera: traumatismele, suprasolicitarea, poliartrita reumatoidă, fibroza, diabetul zaharat şi, nu în ultimul rînd, obezitatea sau alcoolismul.

Cum se manifestă?
Cel mai frecvent simptom al sindromului de tunel tarsian este durerea, care are caracter de arsură sau furnicătură. Aceasta poate să apară cînd persoana stă în picioare, cînd merge sau cînd poartă un anumit tip de încălţăminte. Durerea este localizată în jurul gleznei şi iradiază către degete. Se agravează, de obicei, în timpul mersului şi se ameliorează în repaus.

Cum se pune diagnosticul?
Pentru a putea stabili diagnosticul, medicul ortoped efectuează un examen clinic atent, prin care manipulează piciorul afectat în diferite poziţii. Investigaţiile imagistice şi testele electrodiagnostice confirmă diagnosticul clinic şi ajută la planificarea tratamentului.

Care este tratamentul?
Tratamentul sindromului de tunel tarsian urmăreşte ameliorarea durerii şi tratarea cauzei care l-a produs. Tratamentul poate fi medical, conservator sau chirurgical. Tratamentul conservator este alcătuit din medicaţie antiinflamatorie şi kinetoterapie sau fizioterapie. Atunci cînd celelalte metode terapeutice nu ameliorează durerea, poate fi necesară intervenţia chirurgicală pentru eliberarea nervului de sub presiune. Intervenţia chirurgicală se face sub anestezie locală sau rahidiană şi
constă în efectuarea unei incizii mediale între maleola internă şi tendonul lui Achile.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii