Sistemul sanitar din România ne omoară cu zile (2)

in Război corupției

Nu verifică nici lista de cereri ca să vadă „coincidenţele” de pe aceasta
* Întrebare EVZ: Cum este verificată lista de cereri depuse? Se uită cineva să vadă dacă nu cumva membrii aceleiaşi familii, să spunem, depun unii în numele altora cereri de îngrijiri la domiciliu?
* Răspuns CASMB: Aceste aspecte sînt verificate într-o prima etapă la momentul depunerii cererilor, cînd se solicită datele de identitate ale persoanei care depune cererea. Ulterior, în cadrul procedurii de analiză a cererii se verifică documentele care dovedesc relaţia de rudenie (certificat de casătorie, certificat de naştere etc.)
* EXPLICAŢIE EVZ: Aici, evită total să răspundă. Ei ne spun că fiecare dosar în parte este verificat. Noi le semnalam că pe lista de cereri depuse, dacă ar fi avut chef să-şi arunce un ochi, ar fi văzut că, în mai multe cazuri, membrii cîte unei familii şi-au depus unii – altora, cereri de îngrijiri la domiciliu. Cum au făcut asta? Dacă toţi sînt parţial imobilizaţi sau imobilizaţi? Avem o listă lungă de astfel de cazuri, dar le dăm doar două exemple reprezentanţilor CASMB. Să studieze cererile cu numerele 12.853T şi 12.856T sau cererile 12.777T şi 12.779T. Poate aşa or să înţeleagă la ce trebuie să se uite!
„Excepţia” care nu poate fi aplicată!
* Întrebare EVZ: Conform comunicatului CNAS din 13 iulie: „(…) Dacă asiguratul care necesită îngrijiri la domiciliu este nedeplasabil şi nu are pe cine să împuternicească să depună dosarul, acesta poate aduce situaţia respectivă la cunoştinţa Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţa căreia se află (telefonic sau prin alt mijloc de comunicare), iar un funcţionar al Casei respective îl va consilia pentru soluţionarea situaţiei respective”. Vă rog să-mi spuneţi dacă aţi avut vreun caz de „excepţie” de genul acesta şi cum l-aţi analizat? Cum aţi decis dacă pacientul are sau nu dreptul să primească îngrijiri în baza unei conversaţii telefonice? Adică nu sînt aprobate cererile trimise prin Poşta Română, dar puteţi aproba dosare „excepţie” depuse prin conversaţii telefonice?
* Răspuns CASMB: Cererile privind acordarea de îngrijiri la domiciliu nu se aprobă/ resping prin telefon. Prevederea mai sus menţionată se referă la activitatea de informare a asiguraţilor cu privire la aceste aspecte, care poate fi făcută şi telefonic.
* EXPLICAŢIE EVZ: Cu alte cuvinte, „excepţia” introdusă de CNAS printr-un comunicat de presă e o „apă de ploaie”. Bolnavul rămas singur pe lume şi imobilizat la pat poate să dea un telefon – dacă are aşa ceva în propria locuinţă şi dacă nu e paralizat, evident! – la Casa de Sănătate ca să afle detalii despre cum se depune o cerere. Cerere pe care el nu are cum s-o depună! Şi de ce refuză cererile pe care aceşti pacienţi le trimit prin Poşta Română nu au vrut să ne spună. Avem zeci de poze cu pacienţi plini de răni care nu se pot mişca din pat, avem şi acordul lor în scris, dar nu le putem publica.
Recomandările medicale, valabile?
* Întrebare EVZ: Cum au fost aprobate, ulterior, cele 650 de dosare? Erau valabile, la reanalizare (12 iulie), recomandările medicale depuse la dosarele din 4 şi 5 iulie, dat fiind faptul că potrivit Art.7, alin 3, aceste au valabilitate de doar 5 zile lucrătoare? Şi s-a ţinut cont de faptul că în norme scrie că CASMB trebuie să dea un răspuns definitiv în 48 de ore? S-a respectat legea? Şi dacă un pacient vine acum cu o recomandare veche de 5 zile, i se aprobă dosarul?
* Răspuns CASMB: Dacă veţi analiza cu atenţie şi obiectivitate art. 7 alin. (1) teza a doua, veţi observa că termenul de valabilitate al recomandării este în vederea depunerii cererii, cu alte cuvinte, cele cinci zile lucrătoare sînt calculate între data emiterii şi data depunerii. Vă reproducem mai jos prevederea în cauză: „Termenul de valabilitate a recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu în vederea depunerii acesteia la casa de asigurări de sănătate este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii recomandării”. O recomandare depusă la CASMB cu mai mult de 5 zile lucrătoare de la data emiterii determină respingerea cererii de îngrijiri la domiciliu.
* EXPLICAŢIE EVZ: Potrivit reprezentanţilor CASMB, recomandarea de îngrijiri medicale e important să fie valabilă în momentul în care este depusă, la ghişeu, cererea pentru astfel de servicii. Partea proastă este că, strict în această situaţie, domniile lor se fac că nu înţeleg situaţia: Vorbim de dosarele depuse în 4 şi 5 iulie, REFUZATE – potrivit listei publicate pe siteul propriu pe 6 iulie! Pe acestea, o săptămînă mai tîrziu, s-au apucat să le REANALIZEZE! Or, în momentul REANALIZĂRII (pe 12 iulie, pe 13 iulie a fost publicată lista cu cele aprobate), recomandările erau EXPIRATE. Şi ei au aprobat dosarele. Mai puţin pe cele ale pacienţilor care muriseră deja!

Sfîrşit
Dana Lascu

COMENTARII DE LA CITITORI