Situaţia revoltătoare prin care trece o familie de români din Norvegia a scos sute de persoane în stradă

in Lecturi la lumina ceaiului

Coşmarul familiei Bodnariu a scandalizat sute de români, care au protestat, sîmbătă, 19 decembrie, în semn de solidaritate cu cei 2 soţi. Totul a început în luna noiembrie, cînd Protecţia Copilului din Norvegia (Barnevernet) a luat decizia de a-i da în plasament pe cei 5 copii ai familiei Bodnariu, pe motiv că practicau un creştinism radical.

Soţii Bodnariu – Marius, inginer IT, şi Ruth, de origine norvegiană, asistentă medicală – s-au mutat în Norvegia în urmă cu 10 ani. Cei doi soţi au rămas însă fără cei 5 copii (cu vîrste cuprinse între 4 luni şi 9 ani), după ce, potrivit directoarei şcolii la care învăţau cele două fete ale familiei, acestea ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. Fetiţele au fost luate de autorităţi de la şcoală, în 16 noiembrie, fără ca părinţii acestora să fie înştiinţaţi. În aceeaşi zi, asistenţii sociali, însoţiţi de poliţie, i-au ridicat şi pe cei doi băieţi de acasă, astfel că Ruth a rămas doar cu fetiţa de 3 luni.

Cei doi soţi s-au dus la secţia de poliţie pentru a încerca să rezolve situaţia, dar fără succes. A doua zi, oficiali ai statului, însoţiţi de 4 ofiţeri de poliţie, l-au luat şi pe bebeluş, pe considerentul că mama copiilor prezintă un pericol pentru micuţi. Potrivit fratelui lui Marius Bodnariu, audierea celor 4 copii s-a făcut în lipsa părinţilor, doar în prezenţa avocatului. Micuţii au fost plasaţi la 3 familii-surogat, în două oraşe diferite, la mare distanţă de localitatea în care trăiesc cei 2 soţi. Bebeluşul a fost încredinţat, separat, unei familii, dar mama lui nu are voie să îl vadă decît de două ori pe săptămînă, şi doar atîta timp cît îl alăptează.

Cazul familiei Bodnariu nu este unic în Norvegia. Mai există cel puţin o familie de români care trece prin aceeaşi situaţie, şi alte sute de familii (mai ales de emigranţi), care trăiesc în această ţară şi care se confruntă cu aceeaşi problemă. O mamă originară din Republica Cehă şi-a pierdut copiii în anul 2011, şi de atunci poate să-i vadă doar 15 minute, de două ori pe an. Cînd îi întîlneşte, îi este interzis să vorbească cu ei în limba cehă. Cazul acesta a provocat o reacţie furioasă din partea preşedintelui Cehiei, Milos Zeman, care a comparat Barnevernet cu sistemul infam al Germaniei naziste, numit „Programul de creştere arian“.

COMENTARII DE LA CITITORI